Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  29/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S.
Afiliação:  LIVIA BISCHOF PIAN, Association SFCOLAB - Collaborative Laboratory for Digital Innovation in Agriculture, Torres Vedras, Portugal; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; JOSÉ BARBOSA JUNIOR, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB.
Título:  Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and v... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bokashi; Effective microorganism; Fermentation pathways.
Thesagro:  Fermentação; Fertilizante; Solo.
Thesaurus Nal:  Fermentation; Organic fertilizers; Soil quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB42183 - 1UPCAP - DD
CTAA15548 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  27/12/2018
Data da última atualização:  27/12/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUZA, S. M. L. de; JANK, L.; LAURA, V. A.
Afiliação:  SUZY MARY LIMA DE SOUZA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS; LIANA JANK, CNPGC; VALDEMIR ANTONIO LAURA, CNPGC.
Título:  Evaluación preliminar de cuatro cultivares de Megathyrsus maximus (Jacq.) B. K. SIMON & S. W. L. JACOBS al estrés hídrico em solución.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÓN ARGENTINA DE FISIOLOGÍA VEGETAL, 32.; CONGRESO LATINOAMERICANO DE FISIOLOGÍA VEGETAL, XVI., 2018, Córdoba, Argentina. Conocimiento para el desarrollo sustentable, equitativo y soberano: libro de resumenes... Córdoba, Argentina: Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal - SAFV, 2018.
Páginas:  p. 140
Idioma:  Espanhol
Notas:  Título em inglês: Preliminary evaluation of four cultivars of Megathyrsus maximus (Jacq.) B. K. SIMON & S. W. L. JACOBS to water stress in nutritive.
Conteúdo:  Para las forrajeras, el agua es uno de los factores determinantes de la productividad, lo que puede ser agravado en la región intertropical, por la irregularidad de lluvias, llevando al estrés hídrico estacional. Comparamos la producción de biomasa seca de cuatro cultivares de Megathyrsus maximus (Zuri, Tamani, Mombaça y Massai) bajo potenciales hídricos (yw) de -0,5 y -1, 0 MPa en solución nutritiva completa y crecida sin estrés, con polietilenglicol 6000 (para alcanzar el yw deseado) y se calculó la inhibición de la producción de biomasa bajo estrés.
Palavras-Chave:  Forrajeras; Productividad.
Thesagro:  Biomassa; Forrageira Tropical; Produtividade; Recurso Hídrico.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189349/1/EVALUACION-PRELIMINAR-DE-CUATRO-CULTIVARES-pag-140.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC17265 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional