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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  23/09/2010
Data da última atualização:  24/11/2010
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  LOPES, F. C. F.; CARNEIRO, J. da C.; GAMA, M. A. S. da.
Afiliação:  FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL.
Título:  Alimentação.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: MANUAL de bovinocultura de leite. Brasília: LK Editora; Belo Horizonte: SENAR-AR/MG; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2010.
Páginas:  p. 351-394.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Alimentos concentrados; Alimentos volumosos; Dieta - formulação; Ruminantes - nutrição; Suplementação mineral.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL17536 - 1UMTPL - PPPL 636.2142M294mPL
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  07/02/2014
Data da última atualização:  05/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ARCURI, E. F.; SHEIKHA, A. F. E.; RYCHLIK, T.; PIRO-MÉTAYER, I.; MONTET, D.
Afiliação:  EDNA FROEDER ARCURI, CNPGL; Aly F. El Sheikha, Universiti Putra Malaysia / Minufiya University, Egypt; Tomasz Rychlik, Poznan University of Life Sciences, Poland; Isabelle Piro-Métayer, CIRAD, France; Didier Montet, CIRAD, France.
Título:  Determination of cheese origin by using 16S rDNA fingerprinting of bacteria communities by PCR?DGGE: preliminary application to traditional Minas cheese.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Food Control, v. 30, n. 1, p. 1-6, 2013.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.07.007
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bacterial diversity occurring in traditional Minas cheese, made from raw milk, produced in four different regions of Minas Gerais state in Brazil, namely Cerrado, Araxa, Serro and Serra da Canastra, were evaluated by PCR–DGGE analysis of the V3 region of the bacterial 16S rDNA using primers previously described in the literature. Samples of Minas cheese made with pasteurized milk from Serro region were used as control. Bacterial DNA templates for PCR were directly extracted from cheese samples in a unique step. The PCR–DGGE revealed 1 band for the cheese samples made from pasteurized milk and 7 to 13 bands for those from traditional cheeses. Some bands were common for all cheeses and some were unique for each region. The results suggest that specific band profiles from traditional cheeses from each region may be used as a biological bar code to discriminate their origins. In addition, the band profiles clearly distinguished cheese made from pasteurized and raw milk. DGGE band sequencing analysis showed that species belonging to the genera Streptococcus may predominate in the traditional Minas cheese.
Palavras-Chave:  16S rDNA fingerprinting; Geographical origin; PCR–DGGE; Traditional Minas cheese.
Thesaurus NAL:  traceability.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL21096 - 1UPCAP - DD
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