|
|
Registros recuperados : 33 | |
3. | | UENO, B.; MORENO, M. B.; BOSENBECKER, V. K. Atividade fungitóxica de 35 óleos essenciais de plantas sobre Monilinia fructicola de pessegueiro. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 34, p. S24, ago. 2009. Suplemento. Edição dos Resumos do XLII Congresso Brasileiro de Fitopatologia; XLII Annual Meeting of the Brazilian Pthytopathologiacal Society, Rio de Janeiro, ago. 2009. Resumo 81. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
4. | | SANTOS, A. V.; GOMES, C. B.; MORENO, M. B. Avaliação da resistência de genótipos de mamona às espécies do nematóide das galhas Meloidogyne mayaguensis e Meloidogyne graminicola. In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 3.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DE AGROENERGIA, 3.; REUNIÃO TÉCNICA DA MANDIOCA, 10.; REUNIÃO TÉCNICA DA BATATA-DOCE, 2., Pelotas, 2010. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. Organizado por Sérgio Delmar dos Anjos e Silva, Ivan Rodrigues de Almeida e Ana Cláudia Barneche de Oliveira. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
7. | | GOMES, C. B.; MORENO, M. B.; SOMAVILLA, L.; MUNIZ, M. F. B. Atividade nematicida de enxerto aquoso e do óleo essencial de Tagetes minuta sobre juvenis de segundo estádio de meloidogyne incognita e M graminicola junges E1. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 34, p. S202 ago. 2009. Suplemento. Edição dos Resumos do XLII Congresso Brasileiro de Fitopatologia; XLII Annual Meeting of the Brazilian Pthytopathologiacal Society, Rio de Janeiro, ago. 2009. Resumo. 698. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
10. | | MORENO, M. B.; FLORES CANTILLANO, R. F.; VIZZOTTO, M.; TREPTOW, R. O.; RIBEIRO, J. A. Efeito do periodo de armazenamento, vida de prateleira e tratamentos coadjuvantes na desidratação de maçã cv. gala minimamente processada. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 10., 2013, Campinas. Ciência de alimentos: impacto na nutrição e saúde: anais. Campinas: Unicamp/FEA, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
11. | | MORENO, M. B.; UENO, B.; VERISSIMO, M. A. A.; SILVA, S. D. A. Levantamento das doenças de cana-de-açucar em ensaio de genótipos em Pelotas, RS. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 34, p. S152, ago. 2009. Suplemento. Edição dos Resumos do XLII Congresso Brasileiro de Fitopatologia; XLII Annual Meeting of the Brazilian Pthytopathologiacal Society, Rio de Janeiro, ago. 2009. Resumo 531. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
12. | | MORENO, M. B.; UENO, B.; JUNGES, E.; KITINUS, G. P.; CAMARGO, R. R. Eficiência de extratos glicólicos de plantas para o controle alternativo de Myzus persicae em pimenteira. Revista Brasileira de Agroecologia , Porto Alegre, v. 4, n. 2, p. 827-830, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
19. | | RIBEIRO, J. A.; LEITE, T. B.; SILVE, M. M. da; MORENO, M. B.; FLORES CANTILLANO, R. F. Agentes conservantes na preservação da qualidade pós-colheita de pêssego cv. eldorado minimamente processado armazenado por diferentes períodos. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 22.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 15., 2013, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
20. | | MORENO, M. B.; FLORES CANTILLANO, R. F.; MATTOS, M. L. T.; LEITE, T. B.; ROMBALDI, C. V. Avaliação microbiologica de swab da embalagem de maçãs cv.fuji minimamente processada, tratadas com ácido ascorbico e cloreto de cálcio e armazenadas sob refrigeração. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE HIGIENISTAS DE ALIMENTOS, 12.; ENCONTRO NACIONAL DE CENTROS DE CONTROLE DE ZOONOSES, 2.; ENCONTRO DO SISTEMA BRASILEIRO DE INSPEÇÃO DE PRODUTOS DE ORIGEM ANIMAL, 4., 2013, Gramado. Os alimentos sob a òtica da sustentabilidade entre a consciência e a prática: anais. Gramado, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
Registros recuperados : 33 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
12/12/2020 |
Data da última atualização: |
09/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ROZENTAL, T.; FARIA, L. S. de; FORNEAS, D.; GUTERRES, A. L.; RIBEIRO, J. B.; ARAUJO, F. R.; LEMOS, E. R. S.; SILVA, M. R. |
Afiliação: |
TATIANA ROZENTAL, Fundação Oswaldo Cruz; LETÍCIA SCAFUTTO DE FARIA, Universidade Federal de Juiz de Fora; DANIELLE FORNEAS, Fundação Oswaldo Cruz; ALEXANDRO GUTERRES, Fundação Oswaldo Cruz; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC; ELBA REGINA SAMPAIO LEMOS, Fundação Oswaldo Cruz; MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL. |
Título: |
First molecular detection of Coxiella burnetii in Brazilian artisanal cheese: a neglected food safety hazard in ready-to-eat raw-milk product. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
The Brazilian Journal of Infectious Diseases, v. 24, n. 3, p. 208-212, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.bjid.2020.05.003 |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
Global publications on Q fever have increased after the 2007 epidemic in the Netherlands. However, the epidemiology of Q fever/coxiellosis in Brazil is still poorly understood. Accordingly, there have been few studies investigating the presence of Coxiella burnetii in dairy products around the world, especially in Brazil, where consumption of fresh cheese made from raw-milk is very high. Objective: This study was a random survey to assess the prevalence of C. burnetii by PCR in traditional Minas artisanal cheese from the Serro microregion, Brazil, which is manufactured from bovine raw-milk. Methods: DNA extracted from 53 cheese samples were analyzed by nested PCR with C. burnetii-specific primers and the products confirmed by DNA sequencing. Results: Out of the 53 cheese samples five (9.43%) were C. burnetii DNA-positive, each coming from one of the respective randomly selected manufacturing agroindustries. Based on our results, it is estimated that 1.62 tons/day of ready-to-eat cheese made from raw-milk from a total of 16.2 tons produced daily in the study region are contaminated with C. burnetii. |
Palavras-Chave: |
Queijo mineiro artesanal. |
Thesagro: |
Leite; Queijo de Minas; Segurança Alimentar; Zoonose. |
Thesaurus NAL: |
Coxiella burnetii; Food safety. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224900/1/First-molecular.pdf
|
Marc: |
LEADER 02075naa a2200301 a 4500 001 2133335 005 2021-08-09 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.bjid.2020.05.003$2DOI 100 1 $aROZENTAL, T. 245 $aFirst molecular detection of Coxiella burnetii in Brazilian artisanal cheese$ba neglected food safety hazard in ready-to-eat raw-milk product.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aGlobal publications on Q fever have increased after the 2007 epidemic in the Netherlands. However, the epidemiology of Q fever/coxiellosis in Brazil is still poorly understood. Accordingly, there have been few studies investigating the presence of Coxiella burnetii in dairy products around the world, especially in Brazil, where consumption of fresh cheese made from raw-milk is very high. Objective: This study was a random survey to assess the prevalence of C. burnetii by PCR in traditional Minas artisanal cheese from the Serro microregion, Brazil, which is manufactured from bovine raw-milk. Methods: DNA extracted from 53 cheese samples were analyzed by nested PCR with C. burnetii-specific primers and the products confirmed by DNA sequencing. Results: Out of the 53 cheese samples five (9.43%) were C. burnetii DNA-positive, each coming from one of the respective randomly selected manufacturing agroindustries. Based on our results, it is estimated that 1.62 tons/day of ready-to-eat cheese made from raw-milk from a total of 16.2 tons produced daily in the study region are contaminated with C. burnetii. 650 $aCoxiella burnetii 650 $aFood safety 650 $aLeite 650 $aQueijo de Minas 650 $aSegurança Alimentar 650 $aZoonose 653 $aQueijo mineiro artesanal 700 1 $aFARIA, L. S. de 700 1 $aFORNEAS, D. 700 1 $aGUTERRES, A. L. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aARAUJO, F. R. 700 1 $aLEMOS, E. R. S. 700 1 $aSILVA, M. R. 773 $tThe Brazilian Journal of Infectious Diseases$gv. 24, n. 3, p. 208-212, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|