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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoROMERO PELÁEZ, R. D. Interactions between filamentous and yeast form fungi with biotechnological potential in the production of enzymes and metabolites. 2022 156 f. Thesis (Doctor in Microbial Biology) - University of Brasília, Brasília, DF. Advisor: João Ricardo Moreira de Almeida; Co-advisor: Félix Gonçalves de Siqueira, CNPAE.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

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2.Imagem marcado/desmarcadoROMERO PELÁEZ, R. D. Enzimas lignocelulolíticas de basidiomicetos cultivados em biomassas vegetais oriundas da agroindústria do dendê e obtenção de açúcares fermentescíveis. 2017. 119 f. Dissertação (Mestrado em Biotecnologia) - Universidade Federal do Tocantins, Palmas, TO. Orientador CNPAE: Félix Gonçalves de Siqueira. Co-orientadora CNPAE: Simone Mendonça.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, F. G. de; ROMERO PELAEZ, R. D.; GONÇALVES, C. C.; CONCEIÇÃO, A. A.; MARQUEZ, A. F.; MENDONCA, S. Bioeconomia: resíduos lignocelulósicos agroindustriais pré-tratados por basidiomicetos para nutrição animal. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE COGUMELOS NO BRASIL, 9.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE COGUMELOS COMESTÍVEIS, 8.; I ENCONTRO DE BIOTECNOLOGIA DA UNIFESP, 1., 2017, São José dos Campos, SP. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 91-102.

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4.Imagem marcado/desmarcadoROMERO PELÁEZ, R. D.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de. Production of enzymatic extract with high cellulolytic and oxidative activities by co-culture of Trichoderma reesei and Panus lecomtei. Fermentation, v. 8, n. 10, 522, 2022. 17 p.

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5.Imagem marcado/desmarcadoROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de. Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization. Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023.

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6.Imagem marcado/desmarcadoROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolítica de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

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7.Imagem marcado/desmarcadoROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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8.Imagem marcado/desmarcadoROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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9.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, V. de O.; CONCEIÇÃO, A. A.; SILVA, C. de O. G.; ROMERO-PELAEZ, R. D.; LOBO JUNIOR, M.; ABDELNUR, P. V.; ALMEIDA, J. R. M. de; ALMEIDA, E. G.; SIQUEIRA, F. G. de. Characterization of extracellular secondary metabolites in Oudemansiella canarii BRM-044600 displaying antifungal activity against the phytopathogen Sclerotinia sclerotiorum. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 37, 203, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Arroz e Feijão.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  11/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  ROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  RUBÉN DARÍO ROMERO PELÁEZ, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; LUANA ASSIS SERRA; DAIANA WISCHRAL; JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/fermentation9110945
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work investigates the effects of the co-culture between the filamentous fungus Panus lecomtei and the yeast Sporidiobolus pararoseus in the production of laccases. The variations of time interval and inoculum volume of S. pararoseus in co-cultures with P. lecomtei stimulated laccase production, reaching its highest activity at nearly 2960.7 ± 244 U/mL with a maximum time point of 120 h and 2.0% (v/v), respectively. Further application in the pretreated sugarcane bagasse hydrolysis was performed, using P. lecomtei and S. pararoseus extract added to an enzyme mixture from the co-culture of P. lecomtei and Trichoderma reesei that positively favored the hydrolysis efficiency by 66.87%. Furthermore, the addition of P. lecomtei and S. pararoseus extract increased the degradation of industrial anthraquinone Remazol Brilliant Blue R by 78.98%. As a result, the extract derived from the co-culture of P. lecomtei and S. pararoseus rich in laccases presents potential in biotechnological applications, being suitable in the hydrolysis of lignocellulosic biomass and the degradation of unwanted dyes released in the environment.
Palavras-Chave:  Enzyme cocktail; Fungal co-culture; Laccases.
Thesaurus NAL:  Lignocellulose.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4342 - 1UPCAP - DD
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