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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  30/08/2000
Data da última atualização:  30/08/2000
Autoria:  TEIXEIRA, S. M.; SMYTH, T. J.
Título:  Analise economica da adubacao fosfatada para sistemas de producao de milho e caupi em cultivos sucessivos em solos de terra firme do Estado do Amazonas.
Ano de publicação:  1986
Fonte/Imprenta:  In: SIMPOSIO DO TROPICO UMIDO, 1., 1984, Belem, PA. Culturas temporarias: anais... Brasilia: EMBRAPA-DDT / Belem: EMBRAPA-CPATU, 1986.
Volume:  v.3.
Páginas:  p.183-193.
Série:  (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 36).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Amazonas; Brasil; Caupi; Cowpea; Feijao-de-corda; Hortalica alternativa; Maize; Production.
Thesagro:  Análise Econômica; Fertilizante; Fósforo; Milho; Produção; Rotação de Cultura; Vigna Unguiculata; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Brazil; crop rotation; economic analysis; fertilizers; phosphorus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH19943 - 1ADDPL - --630.601S612a1990.851
CNPH20617 - 1ADDPL - --630.601S612a1990.851
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  17/11/2023
Data da última atualização:  17/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  PORTO, E. C. M.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N.
Afiliação:  ELAINE C. M. PORTO, Universidade Federal do Ceará; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, Universidade Federal do Ceará; FABIANO A. N. FERNANDES, Universidade Federal do Ceará.
Título:  Effect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Processes, v. 11, 2303, 2023.
Páginas:  12 p.
DOI:  10.3390/pr11082303
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors.
Palavras-Chave:  Dielectric barrier discharge plasma; Quality.
Thesagro:  Ananás Comosus; Aroma.
Thesaurus NAL:  Food chemistry.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158548/1/EffectAtmosphericCold.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT58 - 1UPCAP - DDPOR
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