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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
30/08/2000 |
Data da última atualização: |
30/08/2000 |
Autoria: |
TEIXEIRA, S. M.; SMYTH, T. J. |
Título: |
Analise economica da adubacao fosfatada para sistemas de producao de milho e caupi em cultivos sucessivos em solos de terra firme do Estado do Amazonas. |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPOSIO DO TROPICO UMIDO, 1., 1984, Belem, PA. Culturas temporarias: anais... Brasilia: EMBRAPA-DDT / Belem: EMBRAPA-CPATU, 1986. |
Volume: |
v.3. |
Páginas: |
p.183-193. |
Série: |
(EMBRAPA-CPATU. Documentos, 36). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Amazonas; Brasil; Caupi; Cowpea; Feijao-de-corda; Hortalica alternativa; Maize; Production. |
Thesagro: |
Análise Econômica; Fertilizante; Fósforo; Milho; Produção; Rotação de Cultura; Vigna Unguiculata; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; crop rotation; economic analysis; fertilizers; phosphorus. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01200naa a2200397 a 4500 001 1769527 005 2000-08-30 008 1986 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTEIXEIRA, S. M. 245 $aAnalise economica da adubacao fosfatada para sistemas de producao de milho e caupi em cultivos sucessivos em solos de terra firme do Estado do Amazonas. 260 $c1986 300 $ap.183-193. v.3. 490 $a(EMBRAPA-CPATU. Documentos, 36).$vv.3. 650 $aBrazil 650 $acrop rotation 650 $aeconomic analysis 650 $afertilizers 650 $aphosphorus 650 $aAnálise Econômica 650 $aFertilizante 650 $aFósforo 650 $aMilho 650 $aProdução 650 $aRotação de Cultura 650 $aVigna Unguiculata 650 $aZea Mays 653 $aAmazonas 653 $aBrasil 653 $aCaupi 653 $aCowpea 653 $aFeijao-de-corda 653 $aHortalica alternativa 653 $aMaize 653 $aProduction 700 1 $aSMYTH, T. J. 773 $tIn: SIMPOSIO DO TROPICO UMIDO, 1., 1984, Belem, PA. Culturas temporarias: anais... Brasilia: EMBRAPA-DDT / Belem: EMBRAPA-CPATU, 1986.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
17/11/2023 |
Data da última atualização: |
17/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
PORTO, E. C. M.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N. |
Afiliação: |
ELAINE C. M. PORTO, Universidade Federal do Ceará; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, Universidade Federal do Ceará; FABIANO A. N. FERNANDES, Universidade Federal do Ceará. |
Título: |
Effect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Processes, v. 11, 2303, 2023. |
Páginas: |
12 p. |
DOI: |
10.3390/pr11082303 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. |
Palavras-Chave: |
Dielectric barrier discharge plasma; Quality. |
Thesagro: |
Ananás Comosus; Aroma. |
Thesaurus NAL: |
Food chemistry. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158548/1/EffectAtmosphericCold.pdf
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Marc: |
LEADER 01797naa a2200241 a 4500 001 2158548 005 2023-11-17 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3390/pr11082303$2DOI 100 1 $aPORTO, E. C. M. 245 $aEffect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a12 p. 520 $aPineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. 650 $aFood chemistry 650 $aAnanás Comosus 650 $aAroma 653 $aDielectric barrier discharge plasma 653 $aQuality 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aRODRIGUES, S. 700 1 $aFERNANDES, F. A. N. 773 $tProcesses$gv. 11, 2303, 2023.
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