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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
28/02/2024 |
Data da última atualização: |
22/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
RACHWAL, M. F. G.; ARCO-VERDE, M. F.; ZANATTA, J. A.; GOULART, I. C. G. dos R.; DEDINI, G. F. de A.; COSTA, M. da S. A.; TOMASI, J. de C.; AMARO, G. C.; SANTAROSA, E.; BRIENZA JUNIOR, S. |
Afiliação: |
MARCOS FERNANDO GLUCK RACHWAL, CNPF; MARCELO FRANCIA ARCO VERDE, CNPF; JOSILEIA ACORDI ZANATTA, CNPF; IVES CLAYTON GOMES DOS REIS GOULART, CNPF; GABRIEL FERRAZ DE ARRUDA DEDINI, FUNDAÇÃO SOLIDARIEDAD; MARIANA DA SILVA ALVES COSTA, FUNDAÇÃO SOLIDARIEDAD; JÉSSICA DE CÁSSIA TOMASI, FUNDAÇÃO SOLIDARIEDAD; GEORGE CORREA AMARO, CPAF-RR; EMILIANO SANTAROSA, CNPF; SILVIO BRIENZA JUNIOR, CNPF. |
Título: |
Estoque de carbono e viabilidade econômica de erva-mate sombreada e a pleno sol: estudo de caso nos municípios de Cruz Machado e Bituruna, no Paraná: resumo executivo. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
São Paulo: Fundação Solidaridad, 2024. |
Páginas: |
20 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A erva-mate é uma das principais espécies florestais não madeireiras mais cultivadas no Sul do Brasil, sendo uma importante fonte de renda para pequenos e médios produtores, bem como para indústrias ervateiras que beneficiam essa matéria-prima. A espécie possui alto potencial de armazenagem de carbono. Neste sentido, a cultura contribui para mitigar os efeitos das mudanças climáticas, bem como para a conservação da fauna e flora locais. Porém, faltam informações quando são considerados indicadores financeiros, além da contribuição dessa para a redução da emissão de gases de efeito estufa (GEE) e potencial de armazenagem de carbono na biomassa e no solo. Sendo assim, o objetivo deste estudo foi mensurar o estoque de carbono, avaliar a viabilidade econômica em erva-mate adensada com diferentes níveis de sombreamento e ervais a pleno sol, bem como discutir como o manejo adotado nesses sistemas contribui para a redução da emissão de GEE, garantindo renda e sustentabilidade. A pesquisa foi realizada em dois municípios no estado do Paraná: Cruz Machado e Bituruna. |
Palavras-Chave: |
Emissão de gases; Erva-mate; Estoque de carbono; Produto florestal não lenhoso; Viabilidade econômica. |
Thesagro: |
Carbono; Ilex Paraguariensis; Sistema de Cultivo. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162357/1/Solidaridad-2024-ResumoExecutivo-ErvaMate.pdf
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Marc: |
LEADER 02144nam a2200325 a 4500 001 2162357 005 2024-03-22 008 2024 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aRACHWAL, M. F. G. 245 $aEstoque de carbono e viabilidade econômica de erva-mate sombreada e a pleno sol$bestudo de caso nos municípios de Cruz Machado e Bituruna, no Paraná: resumo executivo.$h[electronic resource] 260 $aSão Paulo: Fundação Solidaridad$c2024 300 $a20 p. 520 $aA erva-mate é uma das principais espécies florestais não madeireiras mais cultivadas no Sul do Brasil, sendo uma importante fonte de renda para pequenos e médios produtores, bem como para indústrias ervateiras que beneficiam essa matéria-prima. A espécie possui alto potencial de armazenagem de carbono. Neste sentido, a cultura contribui para mitigar os efeitos das mudanças climáticas, bem como para a conservação da fauna e flora locais. Porém, faltam informações quando são considerados indicadores financeiros, além da contribuição dessa para a redução da emissão de gases de efeito estufa (GEE) e potencial de armazenagem de carbono na biomassa e no solo. Sendo assim, o objetivo deste estudo foi mensurar o estoque de carbono, avaliar a viabilidade econômica em erva-mate adensada com diferentes níveis de sombreamento e ervais a pleno sol, bem como discutir como o manejo adotado nesses sistemas contribui para a redução da emissão de GEE, garantindo renda e sustentabilidade. A pesquisa foi realizada em dois municípios no estado do Paraná: Cruz Machado e Bituruna. 650 $aCarbono 650 $aIlex Paraguariensis 650 $aSistema de Cultivo 653 $aEmissão de gases 653 $aErva-mate 653 $aEstoque de carbono 653 $aProduto florestal não lenhoso 653 $aViabilidade econômica 700 1 $aARCO-VERDE, M. F. 700 1 $aZANATTA, J. A. 700 1 $aGOULART, I. C. G. dos R. 700 1 $aDEDINI, G. F. de A. 700 1 $aCOSTA, M. da S. A. 700 1 $aTOMASI, J. de C. 700 1 $aAMARO, G. C. 700 1 $aSANTAROSA, E. 700 1 $aBRIENZA JUNIOR, S.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
20/12/2018 |
Data da última atualização: |
20/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
SARTI, E. C. F. B.; RODRIGUES, R. A.; DUARTE, L. F. C.; BACANELLI, G. M.; LILENBAUM, W.; ARAUJO, F. R. |
Afiliação: |
Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS; Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS; Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS; Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS; Laboratório de Bacteriologia Veterinária/Universidade Federal Fluminense; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC. |
Título: |
Detection of Potentially Pathogenic Non-Tuberculous Mycobacteria in Artisanal Coalho Cheese from the State of Paraiba, Northeast Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Mycobacterial Diseases, v. 8, n. 3, 2018 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The artisanal Coalho cheese is one of the most consumed dairy products in some regions of Brazil, especially in the Northeastern. Because it is minimally ripened, it should be produced using heat-treated milk, however, its manufacture commonly uses raw milk. Reports of contamination of Coalho cheese with pathogenic bacteria are increasing, including Mycobacterium spp. Non-tuberculous mycobacteria (NTM) are emerging pathogens that cause infections in humans. This study describes the identification of viable NTM in artisanal Coalho cheese in the State of Paraíba, Northeastern, Brazil. On hundred samples of artisanal Coalho cheese, produced without sanitary inspection, were collected at street markets in the regions of Borborema, Agreste and Mata, and cultured in Stonebrink medium. Isolates were analyzed by PCR for hsp65 of Mycobacterium spp. and the DNA amplicons were sequenced. The resulting sequences were submitted to identity search by Blastn (NCBI). Colonies were isolated in 5/100 (5%) samples of Coalho cheese, which were positive in the PCR for hsp65. The resulting DNA consensus sequences showed similarity to hsp65 from Mycobacterium fortuitum (100% identity), Mycobacterium novocastrense (99% identity), Bifidobacterium crudilactis (98% identity), Kocuria rhizophila (98% identity) and Kocuria palustris (91% identity).The consumption of artisanal Coalho cheese from street markets represents a risk for human health, due to the possibility of transmission of non-tuberculous mycobacteria and other actinobacteria potentially pathogenic. This study reinforces the need for the establishment of public policies to prevent the commercialization of Coalho cheese, produced without sanitary inspection. MenosThe artisanal Coalho cheese is one of the most consumed dairy products in some regions of Brazil, especially in the Northeastern. Because it is minimally ripened, it should be produced using heat-treated milk, however, its manufacture commonly uses raw milk. Reports of contamination of Coalho cheese with pathogenic bacteria are increasing, including Mycobacterium spp. Non-tuberculous mycobacteria (NTM) are emerging pathogens that cause infections in humans. This study describes the identification of viable NTM in artisanal Coalho cheese in the State of Paraíba, Northeastern, Brazil. On hundred samples of artisanal Coalho cheese, produced without sanitary inspection, were collected at street markets in the regions of Borborema, Agreste and Mata, and cultured in Stonebrink medium. Isolates were analyzed by PCR for hsp65 of Mycobacterium spp. and the DNA amplicons were sequenced. The resulting sequences were submitted to identity search by Blastn (NCBI). Colonies were isolated in 5/100 (5%) samples of Coalho cheese, which were positive in the PCR for hsp65. The resulting DNA consensus sequences showed similarity to hsp65 from Mycobacterium fortuitum (100% identity), Mycobacterium novocastrense (99% identity), Bifidobacterium crudilactis (98% identity), Kocuria rhizophila (98% identity) and Kocuria palustris (91% identity).The consumption of artisanal Coalho cheese from street markets represents a risk for human health, due to the possibility of transmission of non-tuberculous m... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Coalho cheese; Microbiological culture. |
Thesaurus NAL: |
Kocuria rhizophila; Mycobacterium fortuitum; Mycobacterium novocastrense. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02497naa a2200241 a 4500 001 2102165 005 2018-12-20 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSARTI, E. C. F. B. 245 $aDetection of Potentially Pathogenic Non-Tuberculous Mycobacteria in Artisanal Coalho Cheese from the State of Paraiba, Northeast Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe artisanal Coalho cheese is one of the most consumed dairy products in some regions of Brazil, especially in the Northeastern. Because it is minimally ripened, it should be produced using heat-treated milk, however, its manufacture commonly uses raw milk. Reports of contamination of Coalho cheese with pathogenic bacteria are increasing, including Mycobacterium spp. Non-tuberculous mycobacteria (NTM) are emerging pathogens that cause infections in humans. This study describes the identification of viable NTM in artisanal Coalho cheese in the State of Paraíba, Northeastern, Brazil. On hundred samples of artisanal Coalho cheese, produced without sanitary inspection, were collected at street markets in the regions of Borborema, Agreste and Mata, and cultured in Stonebrink medium. Isolates were analyzed by PCR for hsp65 of Mycobacterium spp. and the DNA amplicons were sequenced. The resulting sequences were submitted to identity search by Blastn (NCBI). Colonies were isolated in 5/100 (5%) samples of Coalho cheese, which were positive in the PCR for hsp65. The resulting DNA consensus sequences showed similarity to hsp65 from Mycobacterium fortuitum (100% identity), Mycobacterium novocastrense (99% identity), Bifidobacterium crudilactis (98% identity), Kocuria rhizophila (98% identity) and Kocuria palustris (91% identity).The consumption of artisanal Coalho cheese from street markets represents a risk for human health, due to the possibility of transmission of non-tuberculous mycobacteria and other actinobacteria potentially pathogenic. This study reinforces the need for the establishment of public policies to prevent the commercialization of Coalho cheese, produced without sanitary inspection. 650 $aKocuria rhizophila 650 $aMycobacterium fortuitum 650 $aMycobacterium novocastrense 653 $aCoalho cheese 653 $aMicrobiological culture 700 1 $aRODRIGUES, R. A. 700 1 $aDUARTE, L. F. C. 700 1 $aBACANELLI, G. M. 700 1 $aLILENBAUM, W. 700 1 $aARAUJO, F. R. 773 $tMycobacterial Diseases$gv. 8, n. 3, 2018
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Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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