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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  08/12/2015
Data da última atualização:  17/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FANTINI, L. E.; LARA, J. A. F. de; DELBEM, A. C. B.; USHIZIMA, T. T.; POVH, J. A.; CAMPOS, C. M. de.
Afiliação:  LETÍCIA EMILIANI FANTINI, UFMS; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; ÁDINA CLÉIA BOTAZZO DELBEM, CNPq/FUNDECT; THIAGO TETSUO USHIZIMA, Empresa Mar & Terra Ind. e Com. de Pescado Ltda; JAYME APARECIDO POVH, UFMS; CRISTIANE MELDAU DE CAMPOS, UEMS.
Título:  Quality attributes and properties of surubim (Pseudoplatystoma spp.) meat.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 6, p. 3957-3964, nov./dez. 2015.
DOI:  10.5433/1679-0359.2015v36n6p395
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the quality attributes and properties of fillets from surubins (Pseudoplatystoma spp.) reared in cages and fishponds. The design of the study was completely randomized, with two treatments (cage and fishpond) and 16 replicates each. The fillets from fishes reared in cage and fishpond had a mean total weight of 134.71 ± 33.11 g and 151.56 ± 18.56 g, respectively. The following parameters were analyzed: pH, water retention capacity (WRC), color (L* brightness), (a* red), (b* yellow), and shear force (SF). The data were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey?s and Mann-Whitney (nonparametric) tests. Statistically significant differences (p<0.05) were observed for WRC, SF, and pH variables. Only for color attributes (L*), (a*), (b*), no statistically significant difference (p>0.05) was detected between the treatments. A lower pH (6.17 ± 0.23) was observed in fillets from surubins reared in cage. As this is close to the isoelectric point of myofibrillar proteins, it reduces their net charge and, consequently, their capacity to retain water. Lower WRC of fillets obtained from fishes reared in cage (61.46 ± 1.62%) implies loss of nutritional value through the exudate released which results in drier fillets and compromised tenderness. In fillets from cage production, SF (1.06 ± 0.22 kgf) was higher than those from fishpond, i.e., the higher the shear force, the lower the tenderness of the fillet. On the basis of t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Filé; Fillet; Força de cisalhamento; Maciez; Shear force; Siluriforme; Tenderness.
Thesagro:  Aquicultura; Peixe de água doce; Produção pesqueira.
Thesaurus Nal:  aquaculture; Fish meat; Fish products.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP59474 - 1UPCAP - PPSP1814818148
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/09/1998
Data da última atualização:  21/09/1998
Autoria:  MARTINS NETO, L.; RODRIGUES, H. R.; TRAGHETTA, D. G.
Título:  Uso da radicao ionizante para esterilizar alimentos e deteccao de formacao de radicais livres por EPR.
Ano de publicação:  1996
Fonte/Imprenta:  Sao Carlos: EMBRAPA-CNPDIA, 1996.
Série:  (EMBRAPA-CNPDIA, Circular Tecnica, 2/96).
ISSN:  1413-9545
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Preservacao de alimentos; Radiation.
Thesagro:  Radiação.
Thesaurus NAL:  food preservation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA3408 - 1UPCFL - --00641998.00014
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