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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  02/09/2021
Data da última atualização:  02/09/2021
Autoria:  KLAIC, R.; GAVA JUNIOR, M.; FLORENCIO, C.; OLIVEIRA, C. R. de; FARINAS, C. S.
Afiliação:  RODRIGO KLAIC, Universidade Federal de São Carlos, Programa de Pós-Graduação em Engenharia Química; MARCELO GAVA JUNIOR, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Departamento de Engenharia de Alimentos, Campus Medianeira; CAMILA FLORENCIO, CNPDIA; CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Biological solubilization of phosphate rock by solidstate cultivation to produce eco-friendly fertilizers.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.56, e01441, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.01441
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Solubilização biológica de rocha fosfática por cultivo em estado sólido para produção de fertilizantes ecológicos. Caue Ribeiro de Oliveira - nome na publicação: Caue Ribeiro.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the solubilization of phosphorus from a phosphate rock by Aspergillus niger, under solidstate cultivation (SSC) in sugarcane (Saccharum officinarum) bagasse, by maximizing the efficiency of citric acid production. The phosphate rock (IPR) chosen for the study is a type of igneous rock with a very low phosphorus solubility, obtained from the Itafós company, in Arraias, in the state of Tocantins, Brazil. The rotatable central composite design (RCCD) was used as a statistical tool to evaluate the effect of the concentrations of the carbon source (sucrose) and of the IPR on the SSC medium as a strategy to improve P solubilization. In the process without the IPR, there was a citric acid production of up to 300 g per kilogram of substrate. The experiments in the RCCD showed that the addition of the IPR affected citric acid production, with values of solubilized P ranging from 1.44 to 2.72 g per kilogram of substrate and of solubilized P yield from 12.96 to 48.94%. The analysis of the solubilized P/ sucrose ratio showed favorable conditions for P solubilization and citric acid production. The obtained solubilized P values are promising considering that the IPR has a very low solubilization, with only 8.6% P2O5. Overall, these findings could contribute to the development of biotechnological processes for producing eco-friendly phosphate fertilizers, as an alternative for a more sustainable agriculture. RESUMO - O objetivo deste t... Mostrar Tudo
Thesagro:  Ácido Cítrico; Aspergillus Niger; Bagaço; Fertilizante; Fosfato; Rocha Fosfatada; Saccharum Officinarum.
Thesaurus Nal:  Aspergillus; Citric acid; Phosphate minerals; Rock phosphate; Sugarcane bagasse.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225679/1/Biological-solubilization-phosphate-2021.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65467 - 1UPEAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/05/2020
Data da última atualização:  18/05/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VIEIRA, A. H.; BALTHAZAR, C. F.; GUIMARÃES, J. T.; ROCHA, R. S.; PAGANI, M. M.; ESMERINO, E. A.; SILVA, M. C; RAICES, R. S. L.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; WALTER, E. H. M.; FREITAS, M. Q.; CRUZ, A. G.
Afiliação:  Alexandre H. Vieira, UFF; Celso F. Balthazar, UFF; Jonas T. Guimaraes, UFF; Ramon S. Rocha, UFF, IFRJ; Mônica M. Pagani, UFRRJ; Erick A. Esmerino, UFF; Márcia C. Silva, IFRJ; Renata S. L. Raices, IFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; Mônica Q. Freitas, UFF; Adriano G. Cruz, IFRJ.
Título:  Advantages of microfiltration processing of goat whey orange juice beverage.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Reserach International, v. 132, n. 109060, 8 p. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109060
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the microbiological, physicochemical and functional quality of an innovative goat whey orange juice beverage (GOB) processed by microfiltration. The microfiltration (0.2 µm) of the GOBs had a variation on the feed temperature (20, 30, 40, 50 °C) and were compared to the conventional heat treatment LTLT (63 °C/30 min). Microbiological (aerobic mesophilic bacteria, mold and yeast and lactic bacteria), physicochemical (pH, color, rheology and volatile compounds) bioactive compounds (acid ascorbic, total phenolics) and functional activity (DPPH, ACE, ?-amilase and ?-glucosidase) analysis were performed. The GOB processed by microfiltration using at least 30 °C presented adequate microbial counts (less than 4, 3 and 4 log CFU/mL, for AMB, molds and yeasts and LAB, respectively). In general, the pH, color parameters, volatile and bioactive compounds were not influenced by microfiltration temperature, but presented a difference from the LTLT processing. The rheological parameters were influenced by MF temperature and the utilization of temperatures of 20° and 30 °C maintained the consistency similar to the LTLT sample, preserving the compounds responsible for the texture. Therefore, it is suggested a processing of GOB by microfiltration using mild temperatures (between 30° and 40 °C) to preserve consistency and also obtain a desirable microbial quality, beyond the preservation of many functional properties and volatile compounds.
Palavras-Chave:  Functional activity; Membrane technology.
Thesagro:  Bebida; Laticínio; Membrana; Microbiologia de Alimento; Suco de Laranja; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Dairy products; Food technology; Microbiology; Rheology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA14886 - 1UPCAP - DD
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