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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoFAVRO, J.; GOMES, C. E.; MARCONATO, M.; ALVES, A. F. Exportações de carne de frango. Revista de Política Agrícola, ano 30, n. 3, p. 78-93, jul./ago./set. 2021.

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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  13/05/2015
Data da última atualização:  29/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MIELE, A.; RIZZON, L. A.; QUEIROZ, S. C. do N. de; GIANELLO, C.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA.
Título:  Physicochemical composition, minerals, and pesticide residues in organic grape juices.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 35, n. 1, p. 120-126,jan/mar. 2015.
ISSN:  0101-2061
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.6540
Idioma:  Português
Conteúdo:  Demand for organic products is intensified in many countries each year. Following this trend, Brazil produces increasing volumes of organic grape juice. In this way, a survey of organic grape juices made from grapes produced according to this system was carried out where physicochemical composition, minerals, trace elements, and pesticide residues were determined. Variables related to grape juice composition were performed by physicochemical procedures; minerals and trace elements, by inductively plasma optical emission spectrometry; pesticide residues, by liquid chromatography-mass spectrometry. Main results show that the physicochemical composition of organic grape juices was in general in accordance to the Brazilian legislation. The mean concentrations of trace elements were very low, varying from 0.002 (Cd) to 0.970 (Ba) mg L?1. Pesticide residues were not detected in any sample analyzed (MRL= 10 μg L?1). These results show that the Serra Gaúcha viticultural region present conditions to produce organic grape juices, despite the adverse climate factors that occurs in some years. Nevertheless, these products should be made with grape varieties, such as the labrusca ones, less susceptibles to the main grapevine pathogens.
Palavras-Chave:  Agrobiologia; Agrobiology; Metais pesados; Minerais; Organic viticulture; Viticultura Orgânica.
Thesagro:  Viticultura.
Thesaurus NAL:  Heavy metals; Minerals.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123707/1/MIELE-foodsciencetechnology-v35-n1-p120-126-jan-mar2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV15846 - 1UPCAP - DD634.82M631p
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