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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
15/10/2013 |
Data da última atualização: |
04/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TIRITAN, C. S.; SANTOS, D. H.; MINUTTI, C. R.; FOLONI, J. S. S.; CALONEGO, J. C. |
Afiliação: |
CARLOS SÉRGIO TIRITAN, UNOESTE; DIEGO HENRIQUES SANTOS, Companhia de Desenvolvimento Agrícola de São Paulo; CLÁUDIA REGINA MINUTTI, UNOESTE; JOSÉ SALVADOR SIMONETI FOLONI, CNPSO; JULIANO CARLOS CALONEGO, UNOESTE. |
Título: |
Bromatological composition of shorghum, millet plant and midget-guandu at different cut times in intercropping and monoculture. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 35, p. 183-190, 2013. |
ISSN: |
1807-8621 |
DOI: |
10.4025/actasciagron.v35i2.15772 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: To determine the chemical composition of intercropping and monoculture cultivars of sorghum, millet and midget-guandu, we determined the production of dry matter (DM), ashes, gross fiber, ethereal extract, gross protein (GP), nutritious digestive total, and extractive without oxygen. The experimental design used was completely random blocks with four repetitions split into 18 treatments: monoculture sorghum, monoculture midget-guandu, monoculture millet, intercropping sorghum and midget-guandu, millet and midget-guandu and millet and sorghum, with cutting times at 30, 60 and 90 days after sowing (DAS). Millet had the highest production of dry biomass at 30 and 60 DAS in monoculture and intercropping. The highest DM was obtained by intercropping (90 DAS). Sorghum intercropping had the highest crude protein at 30 DAS, and the midget-guandu promoted increased crude protein at intercropping. Resumo: Com objetivo de determinar a composição bromatológica dos cultivares de sorgo, milheto eguandu, consorciados e solteiros, determinou-se produção de matéria seca (MS), cinzas, fibra bruta, extratoetéreo, proteína bruta (PB), nutrientes digestivos totais e extrativos não nitrogenados. Utilizou-se delineamento experimental em blocos completos ao acaso, com quatro repetições, com parcelas subdivididas em 18 tratamentos: sorgo solteiro, guandu solteiro, milheto solteiro, sorgo e guandu consorciados, milheto e guandu consorciados e milheto e sorgo consorciados, com épocas de corte nos estágios de 30, 60 e 90 dias após a semeadura (DAS). O milheto apresentou a maior produção de MS aos 30 e 60 DAS no monocultivo e em consórcio. Os maiores valores de MS foram obtidos no consórcio (90 DAS). Os consórcios de sorgo apresentaram maiores valores de proteína bruta aos 30 DAS e o guandu-anão promoveu aumento de proteína bruta no cultivo consorciado. MenosAbstract: To determine the chemical composition of intercropping and monoculture cultivars of sorghum, millet and midget-guandu, we determined the production of dry matter (DM), ashes, gross fiber, ethereal extract, gross protein (GP), nutritious digestive total, and extractive without oxygen. The experimental design used was completely random blocks with four repetitions split into 18 treatments: monoculture sorghum, monoculture midget-guandu, monoculture millet, intercropping sorghum and midget-guandu, millet and midget-guandu and millet and sorghum, with cutting times at 30, 60 and 90 days after sowing (DAS). Millet had the highest production of dry biomass at 30 and 60 DAS in monoculture and intercropping. The highest DM was obtained by intercropping (90 DAS). Sorghum intercropping had the highest crude protein at 30 DAS, and the midget-guandu promoted increased crude protein at intercropping. Resumo: Com objetivo de determinar a composição bromatológica dos cultivares de sorgo, milheto eguandu, consorciados e solteiros, determinou-se produção de matéria seca (MS), cinzas, fibra bruta, extratoetéreo, proteína bruta (PB), nutrientes digestivos totais e extrativos não nitrogenados. Utilizou-se delineamento experimental em blocos completos ao acaso, com quatro repetições, com parcelas subdivididas em 18 tratamentos: sorgo solteiro, guandu solteiro, milheto solteiro, sorgo e guandu consorciados, milheto e guandu consorciados e milheto e sorgo consorciados, com épocas de cort... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Monocultivo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/90935/1/Bromatologiacal-composition-of-shorghum-millet-plant-and-midget-guandu-at-different-cut-times-in-intercropping-and-monoculture.pdf
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Marc: |
LEADER 02558naa a2200205 a 4500 001 1968519 005 2022-04-04 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1807-8621 024 7 $a10.4025/actasciagron.v35i2.15772$2DOI 100 1 $aTIRITAN, C. S. 245 $aBromatological composition of shorghum, millet plant and midget-guandu at different cut times in intercropping and monoculture.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbstract: To determine the chemical composition of intercropping and monoculture cultivars of sorghum, millet and midget-guandu, we determined the production of dry matter (DM), ashes, gross fiber, ethereal extract, gross protein (GP), nutritious digestive total, and extractive without oxygen. The experimental design used was completely random blocks with four repetitions split into 18 treatments: monoculture sorghum, monoculture midget-guandu, monoculture millet, intercropping sorghum and midget-guandu, millet and midget-guandu and millet and sorghum, with cutting times at 30, 60 and 90 days after sowing (DAS). Millet had the highest production of dry biomass at 30 and 60 DAS in monoculture and intercropping. The highest DM was obtained by intercropping (90 DAS). Sorghum intercropping had the highest crude protein at 30 DAS, and the midget-guandu promoted increased crude protein at intercropping. Resumo: Com objetivo de determinar a composição bromatológica dos cultivares de sorgo, milheto eguandu, consorciados e solteiros, determinou-se produção de matéria seca (MS), cinzas, fibra bruta, extratoetéreo, proteína bruta (PB), nutrientes digestivos totais e extrativos não nitrogenados. Utilizou-se delineamento experimental em blocos completos ao acaso, com quatro repetições, com parcelas subdivididas em 18 tratamentos: sorgo solteiro, guandu solteiro, milheto solteiro, sorgo e guandu consorciados, milheto e guandu consorciados e milheto e sorgo consorciados, com épocas de corte nos estágios de 30, 60 e 90 dias após a semeadura (DAS). O milheto apresentou a maior produção de MS aos 30 e 60 DAS no monocultivo e em consórcio. Os maiores valores de MS foram obtidos no consórcio (90 DAS). Os consórcios de sorgo apresentaram maiores valores de proteína bruta aos 30 DAS e o guandu-anão promoveu aumento de proteína bruta no cultivo consorciado. 653 $aMonocultivo 700 1 $aSANTOS, D. H. 700 1 $aMINUTTI, C. R. 700 1 $aFOLONI, J. S. S. 700 1 $aCALONEGO, J. C 773 $tActa Scientiarum. Agronomy, Maringá$gv. 35, p. 183-190, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
03/05/2023 |
Data da última atualização: |
08/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BENELLI, G.; LUCCHI, A.; ANFORA, G.; BAGNOLI, B.; BOTTON, M.; CAMPOS-HERRERA, R.; CARLOS, C.; DAUGHERTY, M. P.; GEMENO, C.; HARARI, A. R.; HOFFMANN, C.; IORIATTI, C.; PLANTEY, R. J. L.; REINEKE, A.; RICCIARDI, R.; RODITAKIS, E.; SIMMONS, G. S.; TAY, W. T.; TORRES-VILA, L. M.; VONTAS, J.; THIÉRY, D. |
Afiliação: |
GIOVANNI BENELLI, UNIVERSITY OF PISA; ANDREA LUCCHI, UNIVERSITY OF PISA; GIANFRANCO ANFORA, UNIVERSITY OF TRENTO; BRUNO BAGNOLI, UNIVERSITY OF TUSCIA; MARCOS BOTTON, CNPUV; RAQUEL CAMPOS-HERRERA, INSTITUTO DE CIENCIAS DE LA VID Y DEL VINO; CRISTINA CARLOS, UNIVERSITY OF TRÁS-OS-MONTES AND ALTO DOURO; MATTHEW P. DAUGHERTY, UNIVERSITY OF CALIFORNIA; CÉSAR GEMENO, UNIVERSITY OF LLEIDA; ALLY R. HARARI, AGRICULTURAL RESEARCH ORGANISATION; CHRISTOPH HOFFMANN, INSTITUTE FOR PLANT PROTECTION IN FRUIT CROPS AND VITICULTURE; CLAUDIO IORIATTI, FONDAZIONE EDMUND MACH; RODRIGO J. LÓPEZ PLANTEY, UNIVERSIDAD NACIONAL DE CUYO; ANNETTE REINEKE, HOCHSCHULE GEISENHEIM UNIVERSITY; RENATO RICCIARDI, UNIVERSITY OF PISA; EMMANOUIL RODITAKIS, HELLENIC MEDITERRANEAN UNIVERSITY; GREGORY S. SIMMONS, UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE; WEE TEK TAY, BLACK MOUNTAIN LABORATORIES; LUIS M. TORRES-VILA, CONSEJERÍA DE AGRICULTURA DRPYT; JOHN VONTAS, INSTITUTE OF MOLECULAR BIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY; DENIS THIÉRY, UMR INRAE. |
Título: |
European grapevine moth, Lobesia botrana. Part I: Biology and ecology. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Entomologia Generalis, April 2023. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Though the European grapevine moth, Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller) (Lepidoptera: Tortricidae) can feed on more than forty plant species, grapevine is the preferred crop worldwide. This moth is a western palearctic species that has recently spread to Chile, Argentina, and California. The possible further expansion in other regions of the Americas is greatly feared and should be monitored carefully in the near future. In this framework, we provide an updated review of the current knowledge on its taxonomy, morphology, biology, ecology, genomics, geographic distribution, and invasiveness. Then, in the last section, we develop a research agenda pointing out significant challenges for future investigations on bio-ecology and invasion biology, which are tightly connected with the prevention and management strategies. |
Palavras-Chave: |
Invasiveness; Life cycle; Morphology and taxonomy; Pest distribution; Sex pheromone; Vineyard pest. |
Thesaurus NAL: |
Chemical ecology; Climate change; Tortricidae. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153483/1/Benelli-2023-Part1-EntomologiaGeneralis.pdf
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Marc: |
LEADER 02053naa a2200469 a 4500 001 2153483 005 2023-05-08 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBENELLI, G. 245 $aEuropean grapevine moth, Lobesia botrana. Part I$bBiology and ecology.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThough the European grapevine moth, Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller) (Lepidoptera: Tortricidae) can feed on more than forty plant species, grapevine is the preferred crop worldwide. This moth is a western palearctic species that has recently spread to Chile, Argentina, and California. The possible further expansion in other regions of the Americas is greatly feared and should be monitored carefully in the near future. In this framework, we provide an updated review of the current knowledge on its taxonomy, morphology, biology, ecology, genomics, geographic distribution, and invasiveness. Then, in the last section, we develop a research agenda pointing out significant challenges for future investigations on bio-ecology and invasion biology, which are tightly connected with the prevention and management strategies. 650 $aChemical ecology 650 $aClimate change 650 $aTortricidae 653 $aInvasiveness 653 $aLife cycle 653 $aMorphology and taxonomy 653 $aPest distribution 653 $aSex pheromone 653 $aVineyard pest 700 1 $aLUCCHI, A. 700 1 $aANFORA, G. 700 1 $aBAGNOLI, B. 700 1 $aBOTTON, M. 700 1 $aCAMPOS-HERRERA, R. 700 1 $aCARLOS, C. 700 1 $aDAUGHERTY, M. P. 700 1 $aGEMENO, C. 700 1 $aHARARI, A. R. 700 1 $aHOFFMANN, C. 700 1 $aIORIATTI, C. 700 1 $aPLANTEY, R. J. L. 700 1 $aREINEKE, A. 700 1 $aRICCIARDI, R. 700 1 $aRODITAKIS, E. 700 1 $aSIMMONS, G. S. 700 1 $aTAY, W. T. 700 1 $aTORRES-VILA, L. M. 700 1 $aVONTAS, J. 700 1 $aTHIÉRY, D. 773 $tEntomologia Generalis, April 2023.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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