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Registros recuperados : 770 | |
143. | | MARTIN-NETO, L.; MIYAZAWA, M.; BONAGAMBA, T.; COLNAGO, L. A.; PANEPUCCI, H. C.; VIEIRA, E. M. Análises espectroscópica e química da matéria orgânica de um latossolo roxo sob manejo convencional e plantio direto. In: CONGRESSO BRASILEIRO PLANTIO DIRETO PARA UMA AGRICULTURA SUSTENTAVEL, 1., mar. 1996, Ponta Grossa, PR. Anais... Ponta Grossa, [s.n.], 1996. p.86-88. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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144. | | FERREIRA, J. A.; OSIRO, D.; HERRMANN, P. S. P.; MARTIN-NETO, L. Atomic force microscopy (AFM) characterization of a tropical soil humic acid. Acta Microscopica, Maracaibo, v. 10, p. 43-47, 2001. Supplement 1. Proceedings of the First Latin American Symposium on Scanning Microscopy, São Pedro, Apr. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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146. | | SIMÕES, M. L.; VAZ, C. M. P.; SAAB, S. da C.; MARTIN-NETO, L. Avaliação do húmus de minhoca como agente de descontaminação do herbicida atrazina: análises espectroscópicas e polarográficas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2., 1998, São Carlos. Anais do II SIAGRO. São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2000. p. 304-312. Editores: Paulo Estevão Cruvinel, Luiz Alberto Colnago, André Torre-Neto. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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147. | | SILVA, W. T. L. da; MARTIN-NETO, L.; MAGNONI-JUNIOR, L.; VENANCIO, E. C. Biogás como energia renovável e eficiente. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, I., 2008, Brasília, DF. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2008. Disponível em: . Acesso em: 09 fev. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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148. | | FERREIRA, E. C.; MILORI, D. M. B. P.; FERREIRA, E. J.; MARTIN NETO, L. Avaliação do índice de humificação da matéria orgânica do solo: potencial da espectroscopia de emissão ótica com plasma induzido por laser (LIBS). In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 3., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 52. ( Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 104). Editado por: Luiz Francisco Zafalon; Patricia Tholon. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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150. | | FERREIRA, E. C.; MILORI, D. M. B. P.; FERREIRA, E. J.; MARTIN NETO, L. Determination of organic matter humidification by laser induced breakdown spectrometry and artificial neural network. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 15., 2010, Puerto de la Cruz, ES. Advances in natural organic matter and humic substances research 2008-2010: proceedings. [S. l.: s. n.], 2010. v. 2. p. 202-205. J. A. González-Pérez, F. J. González-Vila, G. Almendros, Eds. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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151. | | SIMÕES, M. L.; VAZ, C. M. P.; SAAB, S. da C.; MARTIN-NETO, L. Herbicida atrazina: avaliação do húmus de minhoca como agente descontaminador e determinação de agentes oxidantes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 26., 1999, Brasília. Ciência do solo qualidade de vida. Brasília: Embrapa Cerrados; Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 1999. Não-paginado, ref. TO51-2, Painel: B-2. Resumo. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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158. | | MOREIRA, S. G.; PROCHNOW, L. I.; KIEHL, J. C.; MARTIN NETO, L.; PAULETTI, V. Formas químicas, disponibilidade de manganês e produtividade de soja em solos sob semeadura direta. Revista brasileira de ciencia do solo, Campinas, v. 30, n. 1, p. 121-136, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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159. | | MILORI, D. M. B. P.; BAYER, C.; BAGNATO, V. S.; MILNICZUK, J.; MARTIN-NETO, L. Fluorescence spectroscopy as alternative approach to study humidification degree in soil humic acids. In: INTERNATIONAL MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY-IHSS, 10., 2000, Toulouse, France. Entering the third millenium with a common approach to humic substances and organic matter in water, soil and sediments: proceedings... [S.l.]: IHSS, 2000. v.1, p. 97-100. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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160. | | BARRIQUELLO, M. F.; MARTIN-NETO, L.; MILORI, D. M. B. P.; NEVES, E. F. DE A. Fluorescence spectroscopy comparision of soil humic acids and model humic acid-type polymers In: INTERNATIONAL MEETING OF INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY. -- IHSS, 12, São Pedro, SP, 2004. Humic substances and soil and water environment. Abstracts...[São Carlos], SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2004. p.43 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 770 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/12/2016 |
Data da última atualização: |
04/10/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
TONUCCI, L. B.; SANTOS, K. M. O. dos; FERREIRA, C. L. de L. F.; RIBEIRO, S. M. R.; OLIVEIRA, L. L. de; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
Livia Bordalo Tonucci, UFV; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; Celia Lucia De Luces Fortes Ferreira, UFV; Sonia Machado Rocha Ribeiro, UFV; Leandro Licursi de Oliveira, UFV; Hercia Stampini Duarte Martino, UFV. |
Título: |
Gut microbiota and probiotics: Focus on diabetes mellitus. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Critical Reviews in food Science and Nutrition, v. 57, n. 11, p. 2296-2309, 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2014.934438 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The characterization of gut microbiota has become an important area of research in several clinical conditions, including type 2 diabetes (T2DM). Changes in the composition and/or metabolic activity of the gut microbiota can contribute to human health. Thus, this review discusses the effects of probiotics and gut microbiota on metabolic control in these individuals. Relevant studies were obtained from electronic databases such as PubMed/Medline and ISI Web of Science. The main probiotics used in these studies belonged to the genera Lactobacillus and Bifidobacterium. The authors found seven randomized placebocontrolled clinical trials and 13 experimental studies directly related to the effect of probiotics on metabolic control in the context of T2DM. The hypothesis that gut microbiota plays a role in the development of diabetes indicates an important beginning, and the potential of probiotics to prevent and reduce the severity of T2DM is better observed in animal studies. In clinical trials, the use of probiotics in glycemic control presented conflicting results, and only few studies have attempted to evaluate factors that justify metabolic changes, such as markers of oxidative stress, inflammation, and incretins. Thus, further research is needed to assess the effects of probiotics in the metabolism of diabetic individuals, as well as the main mechanisms involved in this complex relationship. |
Palavras-Chave: |
Gut Microbiota; Type 2 Diabetes. |
Thesaurus NAL: |
inflammation; oxidative stress; probiotics. |
Categoria do assunto: |
Z Localizações Geográficas |
Marc: |
LEADER 02202naa a2200253 a 4500 001 2057809 005 2017-10-04 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1080/10408398.2014.934438$2DOI 100 1 $aTONUCCI, L. B. 245 $aGut microbiota and probiotics$bFocus on diabetes mellitus.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe characterization of gut microbiota has become an important area of research in several clinical conditions, including type 2 diabetes (T2DM). Changes in the composition and/or metabolic activity of the gut microbiota can contribute to human health. Thus, this review discusses the effects of probiotics and gut microbiota on metabolic control in these individuals. Relevant studies were obtained from electronic databases such as PubMed/Medline and ISI Web of Science. The main probiotics used in these studies belonged to the genera Lactobacillus and Bifidobacterium. The authors found seven randomized placebocontrolled clinical trials and 13 experimental studies directly related to the effect of probiotics on metabolic control in the context of T2DM. The hypothesis that gut microbiota plays a role in the development of diabetes indicates an important beginning, and the potential of probiotics to prevent and reduce the severity of T2DM is better observed in animal studies. In clinical trials, the use of probiotics in glycemic control presented conflicting results, and only few studies have attempted to evaluate factors that justify metabolic changes, such as markers of oxidative stress, inflammation, and incretins. Thus, further research is needed to assess the effects of probiotics in the metabolism of diabetic individuals, as well as the main mechanisms involved in this complex relationship. 650 $ainflammation 650 $aoxidative stress 650 $aprobiotics 653 $aGut Microbiota 653 $aType 2 Diabetes 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aFERREIRA, C. L. de L. F. 700 1 $aRIBEIRO, S. M. R. 700 1 $aOLIVEIRA, L. L. de 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tCritical Reviews in food Science and Nutrition$gv. 57, n. 11, p. 2296-2309, 2017.
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