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Registros recuperados : 38 | |
10. | | LONDERO, P. M. G.; RIBEIRO, N. D.; POERSCH, N. L.; ANTUNES, I. F.; NÖRENBERG, J. L. Análise de frações de fibra alimentar em cultivares de feijão cultivado em dois ambientes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 7, p. 2033-2036, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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13. | | POSSOBOM, M. T. D. F.; RIBEIRO, N. D.; DOMINGUES, L. da S.; CASAGRANDE, C. R. Genetic control of iron concentration in Mesoamerican and Andean common bean seeds. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 5, p. 383-391, maio 2015. Título em português: Controle genético da concentração de ferro em sementes de feijão comum mesoamericano e andino. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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14. | | POERSCH, N. L.; RIBEIRO, N. D.; ROSA, D. P.; POSSOBOM, M. T. D. F. Genetic control of potassium content of common bean seeds. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 6, p. 626-632, jun. 2011 Título em português: Controle genético do teor de potássio em sementes de feijão. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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15. | | LONDERO, P. M. G.; RIBEIRO, N. D.; RODRIGUES, J. de A.; POERSCH, N. L.; TRENTIN, M. Genetic variability for dietary fiber content in common bean populations. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Viçosa, MG, v. 5, n. 1, p. 86-90, Mar. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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17. | | DOMINGUES, L. da S.; RIBEIRO, N. D.; MINETTO, C.; SOUZA, J. F. de; ANTUNES, I. F. Metodologias de análise de adaptabilidade e de estabilidade para a identificação de linhagens de feijão promissoras para o cultivo no Rio Grande do Sul. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 3, p. 1065-1076, maio/jun. 2013 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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18. | | MAMBRIN, R. B.; RIBEIRO, N. D.; HENNING, L. M. M.; HENNING, F. A.; BARKERT, K. A. Seleção de linhagens de feijão com base no padrão e na qualidade de sementes. Revista Caatinga, Mossoró, v. 28, n. 3, p. 147-156, jul./set. 2015. Título em inglês: Selection of common bean lines for standard and quality seeds. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 38 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
29/09/2011 |
Data da última atualização: |
16/02/2018 |
Autoria: |
POERSCH, N. L.; RIBEIRO, N. D.; ROSA, D. P.; POSSOBOM, M. T. D. F. |
Afiliação: |
Nerison Luís Poersch, Universidade Federal de Santa Maria/Departamento de Fitotecnia; Nerinéia Dalfollo Ribeiro, Universidade Federal de Santa Maria/Departamento de Fitotecnia; Daniele Piano Rosa, Universidade Federal de Santa Maria/Departamento de Fitotecnia; Micheli Thaise Della Flora Possobom, Universidade Federal de Santa Maria/Departamento de Fitotecnia. |
Título: |
Genetic control of potassium content of common bean seeds. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 6, p. 626-632, jun. 2011 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Controle genético do teor de potássio em sementes de feijão. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to investigate possible maternal effects on potassium content of common bean seeds, as well as to estimate the heritability and selection gains in early hybrid generations for this character and to evaluate the efficiency of genetic selection to improve the nutritional quality of common bean (Phaseolus vulgaris). Crosses with four cultivars from the Mesoamerican gene pool yielded the reciprocal F1 and F2 generations and the backcrossed populations (BCP1 and BCP2). The potassium content of the progenies was measured via nitric-perchloric digestion and . The potassium content in the tested progenies varied from 6.0 to 14.9 g kg-1 dry matter, and no significant maternal effect was observed. The narrow-sense heritability ranged from low (33.26%) to intermediate (43.05%). Partial dominance was observed for low potassium content in the seeds. No increase in potassium content was obtained through selection. Breeding common bean plants for increasing potassium content in seeds may be difficult because the local environment strongly influences the character. |
Palavras-Chave: |
Nutritional quality; Selection gain. |
Thesagro: |
Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Heritability; maternal effect; Nutritive value. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42632/1/46n06a08.pdf
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Marc: |
LEADER 01858naa a2200241 a 4500 001 1901771 005 2018-02-16 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPOERSCH, N. L. 245 $aGenetic control of potassium content of common bean seeds. 260 $c2011 500 $aTítulo em português: Controle genético do teor de potássio em sementes de feijão. 520 $aThe objective of this work was to investigate possible maternal effects on potassium content of common bean seeds, as well as to estimate the heritability and selection gains in early hybrid generations for this character and to evaluate the efficiency of genetic selection to improve the nutritional quality of common bean (Phaseolus vulgaris). Crosses with four cultivars from the Mesoamerican gene pool yielded the reciprocal F1 and F2 generations and the backcrossed populations (BCP1 and BCP2). The potassium content of the progenies was measured via nitric-perchloric digestion and . The potassium content in the tested progenies varied from 6.0 to 14.9 g kg-1 dry matter, and no significant maternal effect was observed. The narrow-sense heritability ranged from low (33.26%) to intermediate (43.05%). Partial dominance was observed for low potassium content in the seeds. No increase in potassium content was obtained through selection. Breeding common bean plants for increasing potassium content in seeds may be difficult because the local environment strongly influences the character. 650 $aHeritability 650 $amaternal effect 650 $aNutritive value 650 $aPhaseolus Vulgaris 653 $aNutritional quality 653 $aSelection gain 700 1 $aRIBEIRO, N. D. 700 1 $aROSA, D. P. 700 1 $aPOSSOBOM, M. T. D. F. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 46, n. 6, p. 626-632, jun. 2011
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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