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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/11/2011
Data da última atualização:  31/01/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRUNETTO, G.; VNTURA, M.; SCANDELLARI, F.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; TAGLIAVINI, M.
Afiliação:  GUSTAVO BRUNETTO, UFSC; MAURIZIO VENTURA, UNIVERSITY OF BOLZANO; FRANCESCA SCANDELLARI, UNIVERSITY OF BOLZANO; CARLOS ALBERTO CERETTA, UFSM; JOÃO KAMINSKI, UFSM; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; MASSIMO TAGLIAVINI, UNIVERSITY OF BOLZANO.
Título:  Nutrient release during the decomposition of mowed perennial ryegrass and white clover and its contribution to nitrogen nutrition of grapevine.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Nutrient Cycling in Agroecosystems, Dordrecht, v. 90, n. 3, p. 299?308, jul. 2011.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Sustainable management of mineral nutrition in vineyards, as well as in other fruit plantations, should aim at exploiting the use of internal sources of nutrients, in order to reduce the need for external nutrient inputs. In this paper we explore the potential of the grassed alleys to provide nutrients to the vines. We followed for one vegetative season the decomposition of ryegrass and clover, frequently present as floor vegetation in vineyards, using litter bags filled with 15N-enriched grass material. In addition, we quantified the amount of nitrogen (N) transferred from the decomposing litter to field-grown grapevines. Ryegrass and clover had a relatively rapid decomposition rate, with a loss of C approaching 80% in only 16 weeks. The release of nutrients was particularly fast for potassium (95% in 16 weeks) followed by nitrogen (80%), calcium (70-80%), phosphorus (65-85%), magnesium (70-75%), and sulfur (60-70%). In spite of the rapid release of N from decomposing material, the N uptake by grapevines was on average less than 4% of the initial amount of N present in the litter of ryegrass and clover. Even if N release during the decomposition of mowed perennial ryegrass and white clover little contributed to the N nutrition of grapevine in the same growing season, most N from mowed grassed was still recovered in the soil.
Palavras-Chave:  Erva-castelhana; Nitrogêncio; Nutrição mineral.
Thesagro:  Nutrição vegetal; Trevo Branco; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV13355 - 1UPCAP - DDOnline
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  19/03/1997
Data da última atualização:  19/03/1997
Autoria:  RIBEIRO, C. S. da C.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPH, Brasilia, DF.
Título:  Desidratacao de hortalicas como alternativa de mercado.
Ano de publicação:  1996
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, Brasilia, v.14, n.2, nov. 1996.
Idioma:  Português
Notas:  Reportagem de capa.
Palavras-Chave:  Dehydration.
Thesagro:  Capsicum Annuum; Desidratação; Hortaliça; Pimentão.
Thesaurus NAL:  pepper; vegetables.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH8103 - 1UPCAP - --635.05635.05
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