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Registros recuperados : 42 | |
21. | | BARCELOS, J. P. Q.; REIS, H. P. G.; GODOY, C. V.; GRATÃO, P. L.; FURLANI JUNIOR, E.; PUTTI, F. F.; CAMPOS, M.; REIS, A. R. Impact of foliar nickel application on urease activity, antioxidant metabolism and control of powdery mildew (Microsphaera diffusa) in soybean plants. Plant Pathology, v. 67, n. 7, p. 1502-1513, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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22. | | CAMARGO, F. T. de; FAVARIN, J. L.; BERNARDES, M. S.; LUNZ, A. M. P.; RIGHI, C. A.; ALVES, S. N. R.; REIS, A. R. Crescimento e maturação do fruto do cafeeiro (Coffea arabica L.) em um sistema arborizado e em monocultivo. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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23. | | IBAÑEZ, T. B.; SANTOS, L. F. de M.; LAPAZ, A. de M.; RIBEIRO, I. V.; RIBEIRO, F. V.; REIS, A. R. dos; MOREIRA, A.; HEINRICHS, R. Sulfur modulates yield and storage proteins in soybean grains. Scientia Agricola, v. 78, n. 1, e20190020, 2021. 9 p. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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24. | | SANTOS, L. F. de M.; LAPAZ, A. de M.; TOMAZ, R. S.; LIRA, M. V. da S.; MOREIRA, A.; REIS, A. R. dos; HEINRICHS, R. Evaluation of sulfur source and dose on the nutritional state and production of piatã forage. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 40, n. 3, p. 1237-1248, maio/jun. 2019. Título em português: Avaliação de fonte e dose de enxofre no estado nutricional e produção de forragem do piatã. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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25. | | BONINI NETO, A.; BONINI, C. S. B.; REIS, A. R.; PIAZENTIN, J. C.; COLETTA, L. F. S.; PUTTI, F. F.; HEINRICHS, R.; MOREIRA, A. Automatic Recovery Estimation of Degraded Soils by Artificial Neural Networks in Function of Chemical and Physical Attributes in Brazilian Savannah Soil. Communications in soil science and plant analysis, v. 50, n. 14, p. 1785-1798, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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27. | | PASCOALINO, J. A. L.; MORAES, M. F.; SANTOS, C. L. R. dos; REIS, A. R. dos; SCHEEREN, P. L.; FRANCO, F. de A.; EVANGELISTA, A. Biofortificação agronômica com zinco em trigo. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. [Anais...]. Brasília, DF: Embrapa, 2015. T101, p. 18-20. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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28. | | FREITAS, A. D. D. de; SANTOS FILHO, B. G. dos; LEAO, N. V. M.; REIS, A. R. de S.; LEAL, A. P. C. Biometria dos frutos e sementes de Dalbergia spruceana Benth. In: SEMANA DE INTEGRAÇÃO DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 11., 2011, Altamira. Otimização dos sistemas de produção agrícola e florestal frente aos novos desafios do território da Transamazônica e Xingu. Belém, PA: Banco da Amazônia, 2011. p. 134-137. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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29. | | PAULA NETO, A.; FAVARIN, J. L.; REIS, A. R. dos; TEZOTTO, T.; ALMEIDA, R. E. M. de; LAVRES JUNIOR, J.; GALLO, L. A. Nitrogen metabolism in coffee plants in response to nitrogen supply by fertigation. Theoretical and Experimental Plant Physiology, v. 27, n. 1, p. 41-50, Mar. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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30. | | MORAES, M. F. de; REIS, A. R. dos; MORAES, L. A. C.; LAVRES JUNIOR, J.; VIVIAN, R.; CABRAL, C. P.; MALAVOLTA, E. Molybdenum, nickel and nitrogen sources on the mineral nutrition of rice plants. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. [Viçosa, MG]: SBCS; Fortaleza: UFC, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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31. | | SILVA JÚNIOR, E. C. da; GUILHERME, L. R. G.; LOPES, G.; SOUZA, G. A. de; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; GUEDES, M. C.; WADT, L. H. de O.; REIS, A. R. dos. Are all Brazil nuts selenium-rich? In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SELENIUM IN THE ENVIRONMENT AND HUMAN HEALTH, 4., 2015, São Paulo. Global advances in selenium research from theory to application: proceedings. Londres: Taylor & Francis Group, 2016. p. 133-134. Editores: Gary S. Banuelos, Zhi-Qing Lin, Milton Ferreira Moraes, Luiz Roberto Guimarães Guilherme, Andre Rodrigues dos Reis. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Rondônia. |
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32. | | SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. de C.; ROCHA, M. de M.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos. Agronomic biofortification of cowpea with zinc: variation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes. Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 378-387, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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33. | | REIS, P. C. M. dos R.; REIS, L. P.; SOUZA, A. L. de; CARVALHO, A. M. M. L.; MAZZEI, L.; REIS, A. R. S.; TORRES, C. M. M. E. Agrupamento de espécies madeireiras da Amazônia com base em propriedades físicas e mecânicas. Ciência Florestal, v. 29, n. 1, p. 336-346, jan./mar. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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34. | | SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. C.; ALCOCK, T. D.; ROCHA, M. de M.; PUTTI, F. F.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos. Application of sodium selenate to cowpea (Vigna unguiculata L.) increases shoot and grain Se partitioning with strong genotypic interactions. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, v. 67, 12678, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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35. | | LEAO, N. V. M.; OHASHI, S. T.; FREITAS, A. D. D. de; NASCIMENTO, M. R. S. M. do; SHIMIZU, E. S. C.; REIS, A. R. S.; GALVÃO FILHO, A. F.; SOUZA, D. de. Colheita de sementes e produção de mudas de espécies florestais nativas. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2011. 47 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 374). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cocais; Embrapa Florestas; Embrapa Rondônia; Embrapa Unidades Centrais. |
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36. | | LEAO, N. V. M.; OHASHI, S. T.; FREITAS, A. D. D. de; NASCIMENTO, M. R. S. M. do; SHIMIZU, E. S. C.; REIS, A. R. S.; GALVÃO FILHO, A. F.; SOUZA, D. de. Colheita de sementes e produção de mudas de espécies florestais nativas. 2.ed. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2015. 47 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 374). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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37. | | SILVA JÚNIOR, E. C. da; GUILHERME, L. R. G.; LOPES, G.; SOUZA, G. A. de; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; GUEDES, M. C.; WADT, L. H. de O.; REIS, A. R. dos. Are all Brazil nuts selenium-rich? In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SELENIUM IN THE ENVIRONMENT AND HUMAN HEALTH, 4., 2015, São Paulo. Global advances in selenium research from theory to application: Proceedings....Londres: Taylor & Francis Group, 2016. p. 133-134. Editores Gary S. Banuelos, Zhi-Qing Lin, Milton Ferreira Moraes, Luiz Roberto Guimarães Guilherme, Andre Rodrigues dos Reis. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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38. | | TEIXEIRA, W. G.; STEINER, C.; SWAMI, S. N.; MOREIRA, A.; REIS, A. R.; COSTA, D. G.; CHAVES, F. C. M.; MARTINS, G. C.; SOUZA, G. K. de A.; ARRUDA, M. R. The link between Terra Preta de Índio and the use of charcoal to improve soil quality. Trabalho apresentado no Energy and Agricultural Carbon Utilization: Sustainable alternatives to sequestration, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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39. | | SILVA JUNIOR, E. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B.; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; CARVALHO, G. S.; CARVALHO, T. S.; REIS, A. R.; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. Chemosphere, v. 188, p. 650-658, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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40. | | SILVA JÚNIOR, E. C. da; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; BROADLEY, M. R.; YOUNG, S. D.; GUILHERME, L. R. G. Geochemistry of selenium, barium, and iodine in representative soils of the Brazilian Amazon rainforest. Science of The Total Environment, v. 828, 154426, July 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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Registros recuperados : 42 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
09/11/2017 |
Data da última atualização: |
10/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA JUNIOR, E. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B.; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; CARVALHO, G. S.; CARVALHO, T. S.; REIS, A. R.; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. |
Afiliação: |
E. C. Silva Junior, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-Rondonia; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-Roraima; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; G. S. Carvalho, Federal University of Lavras; T. S. Carvalho, Federal University of Lavras; A. R. Reis, São Paulo State University; G. Lopes, Federal University of Lavras; L. R. G. Guilherme, Federal University of Lavras. |
Título: |
Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Chemosphere, v. 188, p. 650-658, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil nut tree (Bertholletia excelsa) is native of the Amazon rainforest. Brazil nuts are consumed worldwide and are known as the richest food source of selenium (Se). Yet, the reasoning for such Se contents is not well stablished. We evaluated the variation in Se concentration of Brazil nuts from Brazilian Amazon basin, as well as soil properties, including total Se concentration, of the soils sampled directly underneath the trees crown, aiming to investigate which soil properties influence Se accumulation in the nuts. The median Se concentration in Brazil nuts varied from 2.07 mg kg-1 (in Mato Grosso state) to 68.15 mg kg-1 (in Amazonas state). Therefore, depending on its origin, a single Brazil nut could provide from 11% (in the Mato Grosso state) up to 288% (in the Amazonas state) of the daily Se requirement for an adult man (70 μg). The total Se concentration in the soil also varied considerably, ranging from <65.76 to 625.91 μg kg-1, with highest Se concentrations being observed in soil samples from the state of Amazonas. Se accumulation in Brazil nuts generally increased in soils with higher total Se content, but decreased under acidic conditions in the soil. This indicates that, besides total soil Se concentration, soil acidity plays a major role in Se uptake by Brazil nut trees, possibly due to the importance of this soil property to Se retention in the soil. |
Palavras-Chave: |
Amazon rainforest; Genotypic variation; Selenium accumulation; Selenium availability. |
Thesagro: |
Bertholletia Excelsa. |
Thesaurus NAL: |
nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173734/1/SilvaJr-et-al-2017-VariationSeleniumBrazilNuts.pdf
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Marc: |
LEADER 02270naa a2200313 a 4500 001 2088873 005 2021-11-10 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA JUNIOR, E. C. 245 $aNatural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. 260 $c2017 520 $aBrazil nut tree (Bertholletia excelsa) is native of the Amazon rainforest. Brazil nuts are consumed worldwide and are known as the richest food source of selenium (Se). Yet, the reasoning for such Se contents is not well stablished. We evaluated the variation in Se concentration of Brazil nuts from Brazilian Amazon basin, as well as soil properties, including total Se concentration, of the soils sampled directly underneath the trees crown, aiming to investigate which soil properties influence Se accumulation in the nuts. The median Se concentration in Brazil nuts varied from 2.07 mg kg-1 (in Mato Grosso state) to 68.15 mg kg-1 (in Amazonas state). Therefore, depending on its origin, a single Brazil nut could provide from 11% (in the Mato Grosso state) up to 288% (in the Amazonas state) of the daily Se requirement for an adult man (70 μg). The total Se concentration in the soil also varied considerably, ranging from <65.76 to 625.91 μg kg-1, with highest Se concentrations being observed in soil samples from the state of Amazonas. Se accumulation in Brazil nuts generally increased in soils with higher total Se content, but decreased under acidic conditions in the soil. This indicates that, besides total soil Se concentration, soil acidity plays a major role in Se uptake by Brazil nut trees, possibly due to the importance of this soil property to Se retention in the soil. 650 $anutrition 650 $aBertholletia Excelsa 653 $aAmazon rainforest 653 $aGenotypic variation 653 $aSelenium accumulation 653 $aSelenium availability 700 1 $aWADT, L. H. de O. 700 1 $aSILVA, K. E. da 700 1 $aLIMA, R. M. B. 700 1 $aBATISTA, K. D. 700 1 $aGUEDES, M. C. 700 1 $aCARVALHO, G. S. 700 1 $aCARVALHO, T. S. 700 1 $aREIS, A. R. 700 1 $aLOPES, G. 700 1 $aGUILHERME, L. R. G. 773 $tChemosphere$gv. 188, p. 650-658, 2017.
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Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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