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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/06/2013 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FORERO-PEÑUELA, L. Y.; BIASI, L. A.; BIZZO, H. R.; SOUZA, M. S. de; DESCHAMPS, C. |
Afiliação: |
LURY Y. FORERO-PEÑUELA, UFPR; LUIZ ANTONIO BIASI, UFPR; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; MÁRCIO SWIDER DE SOUZA, UFPR; CÍCERO DESCHAMPS, UFPR. |
Título: |
Potential of Lippia alba (Mill.) N.E. Br. ex Britt. & P. Wilson, as available source of linalool in southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Essential Oil Research, 2013. |
DOI: |
10.1080/10412905.2013.796495 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Vegetative development, essential oil yield and composition of nine genetic materials of Lippia alba, linalool chemotype, were compared in the environmental conditions of Southern Brazil. Plants were propagated by stem cuttings and transferred to field in a completely randomized design with four replications and six plants each. The vegetative growth, essential oil yield and composition were evaluated after two harvests. The essential oil samples were obtained by hydrodistillation and analyzed by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The leaf dry mass accumulation, essential oil yield and linalool levels were great after the first harvest of all genetic materials. ?Lavras? genetic material produced significantly higher leaf dry mass at the first harvest. High essential oil yield was found in ?Muzambinho? genetic material and linalool levels in ?Brasilia2? at the first (92.10%) and second (76.56%) harvests. |
Palavras-Chave: |
Massa de folhas secas; Tempo de colheita. |
Thesagro: |
Rendimento; Verbenaceae. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01613naa a2200229 a 4500 001 1960733 005 2016-02-22 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/10412905.2013.796495$2DOI 100 1 $aFORERO-PEÑUELA, L. Y. 245 $aPotential of Lippia alba (Mill.) N.E. Br. ex Britt. & P. Wilson, as available source of linalool in southern Brazil. 260 $c2013 520 $aVegetative development, essential oil yield and composition of nine genetic materials of Lippia alba, linalool chemotype, were compared in the environmental conditions of Southern Brazil. Plants were propagated by stem cuttings and transferred to field in a completely randomized design with four replications and six plants each. The vegetative growth, essential oil yield and composition were evaluated after two harvests. The essential oil samples were obtained by hydrodistillation and analyzed by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The leaf dry mass accumulation, essential oil yield and linalool levels were great after the first harvest of all genetic materials. ?Lavras? genetic material produced significantly higher leaf dry mass at the first harvest. High essential oil yield was found in ?Muzambinho? genetic material and linalool levels in ?Brasilia2? at the first (92.10%) and second (76.56%) harvests. 650 $aRendimento 650 $aVerbenaceae 653 $aMassa de folhas secas 653 $aTempo de colheita 700 1 $aBIASI, L. A. 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aSOUZA, M. S. de 700 1 $aDESCHAMPS, C. 773 $tJournal of Essential Oil Research, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/02/2009 |
Data da última atualização: |
13/01/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Nacional - A |
Autoria: |
FONSECA, R. B. F.; CARVALHO, L. M. J. de; RANGEL, C. N.; BIZZO, H. R. |
Afiliação: |
Renata Borchetta Fernandes Fonseca, UFRJ; Lucia Maria Jaeger de Carvalho, UFRJ; Carolina Netto Rangel, UFRJ; Humberto Ribeiro Bizzo, CTAA. |
Título: |
Microfibers for juice analysis by solid-phase microextraction. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, p. 166-169, dez. 2008. Suplemento. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Análises; Bebidas; Frutos cítricos. |
Thesagro: |
Agricultura Orgânica. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00578naa a2200193 a 4500 001 1416966 005 2011-01-13 008 2008 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFONSECA, R. B. F. 245 $aMicrofibers for juice analysis by solid-phase microextraction. 260 $c2008 650 $aAgricultura Orgânica 653 $aAnálises 653 $aBebidas 653 $aFrutos cítricos 700 1 $aCARVALHO, L. M. J. de 700 1 $aRANGEL, C. N. 700 1 $aBIZZO, H. R. 773 $tCiência e Tecnologia de Alimentos, Campinas$gv. 28, p. 166-169, dez. 2008. Suplemento.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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