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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  17/01/2008
Data da última atualização:  02/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RANGEL, P. H. N.; BRONDANI, C.; MORAIS, O. P. de; SCHIOCCHET, M. A.; BORBA, T. C. de O.; RANGEL, P. N.; BRONDANI, R. P. V.; YOKOYAMA, S.; BACHA, R. E.; ISHIY, T.
Afiliação:  PAULO HIDEO NAKANO RANGEL, CNPAF; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF; ORLANDO PEIXOTO DE MORAIS, CNPAF; MOACIR ANTONIO SCHIOCCHET, EPAGRI; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; PRISCILA NASCIMENTO RANGEL, bolsista CNPAF; ROSANA PEREIRA VIANELLO, CNPAF; SATORO YOKOYAMA, EPAGRI; RICHARD ELIAS BACHA, EPAGRI; TAKAZI ISHIY, EPAGRI.
Título:  Establishment of the irrigated rice cultivar SCSBRS Tio Taka by recurrent selection.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 7, n. 1, p. 103-110, Mar. 2007.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to present and discuss the recurrent selection methodology used in the development of the rice cultivar SCSBRS Tio Taka. This cultivar, derived from the population CNA-IRAT 4, achieves high yields and has agronomic traits related to a better performance in the pre-germinated cultivation system used in Santa Catarina State. The molecular characterization of Tio Taka and CNA-IRAT 4 parents with 16 SSR markers showed that one of the parents, BG 90-2, was highly similar to SCSBRS Tio Taka. The most probable reason was that SCSBRS Tio Taka was extracted from CNA-IRAT 4 in the second recombination cycle, preventing the ccurrence of a high level of recombination and favoring the phenotypic selection of plants derived from crosses with BG 90-2 as parent, once this line has one of the best plant architectures and yields.
Palavras-Chave:  Marcadores SSR; Melhoramento populacional; Produtividade de grãos; SCSBRS Tio Taka.
Thesagro:  Agricultura; Arroz irrigado; Biotecnologia; Genética; Melhoramento genético vegetal; Oryza Sativa; Seleção Recorrente; Variedade.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102431/1/cbab.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF26268 - 1UPCAP - DD20072007
CNPTIA13079 - 1ADDAP - PP
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/12/2022
Data da última atualização:  20/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MELO, P. T. S.; TORRES, J. P. M.; RAMOS, L. R. V.; FOGACA, F. H. dos S.; MASSONE, C. G.; CARREIRA, R. S.
Afiliação:  PAMELLA TALITA S. MELO; JOÃO PAULO M. TORRES; LEONARDO R. V. RAMOS; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; CARLOS G. MASSONE; RENATO S. CARREIRA.
Título:  PAHs impacts on aquatic organisms: contamination and risk assessment of seafood following an oil spill accident.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 94, supl. 2, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Oil spills, intrinsically related to the petroleum production chain, represent a risk to the marine environment and a potential threat to humans through seafood consumption. We revised the NE Brazil oil spill and other accidents along the Brazilian coast, with a focus on seafood contamination, covering topics such as bioaccumulation, bioaccessibility, and risk analysis. Comprehensive knowledge of the impacts of spills helps in the interpretation of the dynamics of hydrocarbons released into the sea, contributing to actions to control their negative impacts. Currently, no legal limits have been established permanently in Brazil for PAHs in seafood edible tissues.
Palavras-Chave:  Brazilian seafood; Frutos do mar; PAH.
Thesagro:  Contaminação; Risco.
Thesaurus NAL:  Bioaccumulation; Human health; Oil spills; Seafoods; Toxicity.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15435 - 1UPCAP - DD
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