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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  27/06/1995
Data da última atualização:  27/06/1995
Autoria:  KOPE, H. H.; FORTIN, J. A.
Título:  Genetic variation in antifungal activity by sibling isolates of the ectomycorrhizal fungus Pisolithus arhizus.
Ano de publicação:  1991
Fonte/Imprenta:  Soil Biol. Biochem., v.23, n.11, p.1047-1051, 1991.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  MICORRIZA/ECTO.
Thesagro:  Antibiótico; Controle Biológico; Fungo; Microrganismo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB18519 - 1ADCSP - --16606
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Florestas.
Data corrente:  07/08/2009
Data da última atualização:  11/04/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  RAKOCEVIC, M.; MEDRADO, M. J. S.; LUCAMBIO, F.; VALDUGA, A. T.
Afiliação:  MIROSLAVA RAKOCEVIC, CNPTIA; MOACIR JOSE SALES MEDRADO, CNPF; FERNANDO LUCAMBIO, UFPR; ALICE TERESA VALDUGA, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões.
Título:  Intensity of bitterness of processed Yerba Mate leaves originated in two contrasted light environments.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 51, n. 3, p. 569-579, May/June 2008.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132008000300018
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bitterness intensity of beverage prepared from the leaves produced on the males and females of yerba mate (Ilex paraguariensis), grown in the forest understory and monoculture, was evaluated. The leaves were grouped by their position (in the crown and on the branch tips) and by the leaf age. The leaf gas exchange, leaf temperature and photosynthetic photon flux density were observed. Inter and intra-specific competition for light and self-shading showed the same effect on yerba mate beverage taste. All the shading types resulted in bitterer taste of the processed yerba mate leaves compared to the leaves originated under the direct sun exposure. The leaves from the plants grown in the monoculture showed less bitterness than those grown in the forest understory. This conclusion was completely opposite to the conventionally accepted paradigm of the yerba mate industries. The leaves from the tips (younger leaves) of the plants grown in the monoculture resulted a beverage of softer taste; the males produced less bitter leaves in any light environment (forest understory or in the crown in monoculture). The taste was related to the photosynthetic and transpiration rate, and leaf temperature. Stronger bitterness of the leaves provided from the shade conditions was related to the decreased leaf temperature and transpiration in the diurnal scale.
Palavras-Chave:  Erva-mate; Leaf age.
Thesagro:  Chimarrão; Fotossíntese; Ilex paraguariensis; Mate; Sombreamento; Temperatura.
Thesaurus NAL:  Photosynthesis; Shade; Stomatal conductance; Temperature; Transpiration; Yerba mate.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175436/1/2008-Moacir-BABT-Intensity.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56291 - 1UPCAP - PP
CNPTIA13668 - 2UPCAP - DD
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