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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de. Gestão dos resíduos de laboratório. In: HAMMES, V. S.; ARZABE, C.; RACHWAL, M. F. G.; PRIMAVESI, O. M. A. S. P. R. (Ed.). Empresa, meio ambiente e responsabilidade socioambiental. Brasília, DF: Embrapa; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2012. v. 6. (Educação ambiental para o desenvolvimento sustentável, v. 6). Cap. 9, p. 401-404.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de. Bioprospecção e desenvolvimento de produtos com potencial biotecnológico a partir das sementes de Myrciaria dubia (H. B. K.) McVaugh da Amazônia setentrional. UFRR, 2016. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Roraima, 2016. Orientador Dr. Edvan Alves Chagas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de. Avaliação do ciclo de vida de resíduos. In:HAMMES, V. S.; ARZABE, C.; RACHWAL, M. F. G.; PRIMAVESI, O. M. A. S. P. R. (Ed.). Empresa, meio ambiente e responsabilidade socioambiental. Brasília, DF: Embrapa; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2012. (Educação ambiental para o desenvolvimento sustentável, v. 6). Cap. 8, p.397-400.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de. Incremental innovation: analytical methods and Integrated techniques applied for biotechnological characterization of remaining fruit seeds in northern Brazil. In: COSTA, R. A. T.; SOUZA, A. dos S.; LEITE, A. S. dos S. (Org.). Estudos Avançados Interdisciplinares. Brasília, DF: Editora Interprising, 2022. p. 177-200. (Estudos Avançado Interdisciplinares, 12).

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5.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P de. Essência do laboratório químico. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2001.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de. Essência técnica do laboratório. Boa Vista: Embrapa Roraima, 2006. 51 p. (Embrapa Roraima. Documentos, 1).

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7.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; SOUSA, R. de C. P. de. Dormência em sementes de paricarana (Bowdichia virgilioides kunth - Fabaceae - papilionidae). Revista Brasileira de Sementes, v. 25, n. 1, p.72-75, 2003.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, E. D.; SOUSA, R. de C. P. de. Cyanogenic potential of cassava roots in research experiments in the northern Amazon: Hydrocyanic acid content based on contrast cultivars. In: CONGRESSO DE BIOTECNOLOGIA SUSTENTÁVEL NA BIODIVERSIDADE, 1., 2016, Manaus. Resumos... Manaus, AM: INPA, 2016.

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9.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de; DUARTE, O. R. Rendimento e co-produtos gerados na extração do óleo das polpas e amêndoas de frutos de injá. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 3., Brasília. Anais... Brasília, DF: MCT: MBC, 2009.

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10.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de; SMIDERLE, O. J. Qualidade das polpas congeladas de cupuaçu ( Theobromagrandiflorum Schum.) comercializadas em Boa Vista, Roraima. Boa Vista: Embrapa Roraima, 2004. (Embrapa Roraima. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 04)

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11.Imagem marcado/desmarcadoDUARTE, O. R.; SOUSA, R. de C. P. de. Resíduos da análise biométricade cachos de inajá (maximiliana maripa (AUBLET) drude), oriundos de Roraima, Amazônia, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009. Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica. Resumos. Lavras: UFLA, 2009.

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12.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de; DUARTE, O. R. Resíduos da análise biométrica e físico-química de frutos de Inajá (maximiliana Maripa (AUBLET) Drude), oriundos de Roraima, Amazônia, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica. Resumos. Lavras: UFLA, 2009.

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13.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; SOUSA, R. de C. P. de. Teor de vitamina C e características físicas do camu-camu em dois estádios de maturação. Revista Agro@mbiente On-line, v. 2, n. 2, p. 61-63 jul-dez, 2008.

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14.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de; CHAGAS, E. A. Utilização prática da biotecnologia e empreendedorismo de base tecnológica: alternativa para desenvolvimento sustentável na Amazônia. In: SILVA, L. F. (Org.). Ciência e Tecnologia para Transformação Socioambiental. Jundiaí, SP: Paco, 2017. 180 p.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de; FERNANDEZ, I. M.; MELO FILHO, A. A.; CHAGAS, E. A. Study substance specters in infrared region: functional groups predominant in seeds bio processed Myrciaria dubia. In: CONGRESSO DE BIOTECNOLOGIA SUSTENTÁVEL NA BIODIVERSIDADE, 1., 2016, Manaus. Resumos... Manaus, AM: INPA, 2016.

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16.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; LUZ, F. J. de F.; SOUSA, R. de C. P. de. Germinação e dormência em sementes de Paricarana (Bowdichia virgilioides kunth-FABACEAE-PAPILIONIDAE.) Boa Vista: Embrapa Roraima, 2001 5 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 17)

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17.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, F. de F.; SOUSA, R. de C. P. de; QUEIROZ, M. A. de. Diversidade genética em acessos de aceroleira coletados no Vale do São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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18.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, B. B. S.; SOUSA, R. de C. P. de; CHAGAS, E. A. Aplicação de meios extratores para detecção de proteína em tecidos de Myrciaria dubia. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 61., 2015, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015.

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19.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, R. de C. P. de; CHAGAS, E. A.; LIMA, C. G. B. Analysis of protein expression different agencies: practice in experimental laboratory proteomic. In: INTERNATIONAL BIOTECHNOLOGY SYMPOSIUM AND EXHIBITION, 16., 2014, Fortaleza, CE. Biotechnology for the development of a green economy: anais. Fortaleza: Universidade Federal do Ceará, 2014.

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20.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; OLIVEIRA JÚNIOR, M. C. M.; SOUSA, R. de C. P. de. Tratamentos pré-germinativos em sementes de acácia (acacia mangium willd). Boa Vista: Embrapa Roraima, 2005. 17 p. (Embrapa Roraima. Circular Técnica, 1).

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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Florestas.
Data corrente:  08/04/2022
Data da última atualização:  11/07/2022
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  ASSAD, E. D.; ZANATTA, J. A.; RACHWAL, M. F. G.; PUGLIERO, V. S.; ZANNETTI, M. R.; PAVÃO, E. de M.; ASSAD, M. L. R. C. L.; VICTORIA, D. de C.; NAKAI, A. M.; MONTEIRO, J. E. B. de A.; BORDRON, B.; HOLLER, W. A.
Afiliação:  EDUARDO DELGADO ASSAD, CNPTIA; JOSILEIA ACORDI ZANATTA, CNPF; MARCOS FERNANDO GLUCK RACHWAL, CNPF; VANESSA SILVA PUGLIERO, Bolsista do CNPq; MARILIA RIBEIRO ZANNETTI, Bolsista do CNPq; EDUARDO DE MORAIS PAVÃO, Bolsista do CNPq; MARIA LEONOR RIBEIRO CASIMIRO LOPES ASSAD, Universidade Federal de São Carlos; DANIEL DE CASTRO VICTORIA, CNPTIA; ALAN MASSARU NAKAI, CNPTIA; JOSE EDUARDO B DE ALMEIDA MONTEIRO, CNPTIA; BRUNO BORDRON, Consultor; WILSON ANDERSON HOLLER, CNPF.
Título:  Impact of climate change on eucalyptus plantations in southern Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Colombo: Embrapa Florestas, 2022.
Páginas:  80 p.
Série:  (Embrapa Florestas. Documentos, 367).
ISSN:  1980-3958
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Climate change may mean significant changes in crop productivity, including for planted forests, due to changes in climatic parameters. These impacts may be more intense in some regions of the country. Scientific investigation based on field data obtained over the long term and projected scenarios are important tools for planning and decision making that can help decrease vulnerability and risk for the forest sector in the near future. Along these lines, this study (which was conducted with support from Klabin S.A., a forest-based company) indicates changes that may be on the horizon, discusses climatic behavior in some regions of Brazil which are important centers for eucalyptus production, and projects impacts on productivity and carbon emissions/removal capacity in eucalyptus forests within the scenario of climate change. A highlight of this study is the use of the HadGEM2-ES model to predict rainfall, average temperature, evapotranspiration, water deficit, frost events, and minimum temperature at 10-year intervals until 2040. This is a differential, since other studies consider longer intervals. The study indicates climatic risk and the resulting impact on eucalyptus production in southern Brazil. However, detailed investigation in the municipalities of Itapetininga, Telêmaco Borba, and Otacílio Costa points to variations in the vulnerability of these environments. The study also examines the potential of these eucalyptus forests to accumulate carbon, indicating how and ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Planio florestal; Planted forest; Plantio florestal.
Thesagro:  Carbono; Eucalipto; Mudança Climática; Solo Florestal.
Thesaurus NAL:  Carbon; Climate change; Eucalyptus; Forest soils.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142032/1/EmbrapaFlorestas-2022-Documentos367.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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CNPTIA21197 - 1UPCLV - DD
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