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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2023 |
Data da última atualização: |
08/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SCHIAVONE, T.; RAMOS, G. L. DE P. A.; HORA, I. M. DE C. DA; FREITAS, M. Q. DE; WALTER, E. H. M. |
Afiliação: |
TATIANA SCHIAVONE, IFRJ; GUSTAVO LUIS DE PAIVA ANCIENS RAMOS, IFRJ; UFF; IRACEMA MARIA DE CARVALHO DA HORA, IFRJ; MONICA QUEIROZ DE FREITAS, UFF; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA. |
Título: |
Design thinking and egg processing units: a different proposal for a checklist for facilities and equipment maintenance self-control program. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 43, e96022, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Eggs quickly lose their quality if they are not in adequate conditions during handling, and adequate control of the entire production chain is essential, considering that the introduction of contaminants can occur at any stage of production. The Self-Control Programs (PACs) aims to guarantee the hygienic-sanitary quality of products and the steps of the program include the description, implementation, monitoring, and verification, being considered fundamental in the quality management in companies that produce food of animal origin in Brazil. The checklist for maintenance of facilities and equipment proposed in this study was developed by a multidisciplinary team covering egg processing units with a production of up to 3,600 units/ day. The design thinking methodology was used in this context to facilitate the search for better ideas through discussions that could develop creative thoughts in an empathic and user-centered way. The proposed list collaborated as a quality measurement nstrument with simple language and applicable to the small producer. It reinforced the need to meet the prerequisites for the proper functioning of the PAC, serving as a stimulus for the search for knowledge of the quality culture, through the constant observation of the paradigm required by regulatory agencies. |
Palavras-Chave: |
Brazilian legislation; Quality management; Self-Control Program. |
Thesaurus Nal: |
Food technology; Good manufacturing practices. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160360/1/ARTIGO-TATIANA-SCHIAVONE.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
03/07/2023 |
Data da última atualização: |
21/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIEIRA NETO, J. M.; SILVA NETO, E. da; REGO, J. G. de S.; ROCHA, R. S.; PEREIRA, F. de M.; LOPES, M. T. do R. |
Afiliação: |
JOSÉ MARIA VIEIRA NETO, ESTAGIÁRIO EMBRAPA MEIO-NORTE; ESTEVAM DA SILVA NETO, ESTAGIÁRIO EMBRAPA MEIO-NORTE; JOSETH GLAUCIA DE SIQUEIRA REGO, ESTAGIÁRIO EMBRAPA MEIO-NORTE; RENATO SANTOS ROCHA, ESTAGIÁRIO EMBRAPA MEIO-NORTE; FABIA DE MELLO PEREIRA, CPAMN; MARIA TERESA DO REGO LOPES, CPAMN. |
Título: |
Avaliação do caju como alimento energético para abelhas Apis mellifera: resultados parciais. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE APICULTURA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE MELIPONICULTURA, 1. Natal. Resumos... Natal: Confederação Brasileira de Apicultura, 2004. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho foi desenvolvido no apiário experimental da Embrapa Meio Norte, em Teresina, PI, utilizando-se um ambiente telado de 16m2 estruturado em tela de nylon tipo "sombrite", onde foi confinada uma colméia, de forma que o único alimento disponível ao enxame fosse o alimento a ser avaliado. Numa primeira etapa, ofereceu-se ao enxame água e pseudofrutos de caju perfurados para que as abelhas pudessem coletar o sumo... |
Palavras-Chave: |
Avaliaçã do caju. |
Thesagro: |
Abelha. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154746/1/AvaliacaoCaju33736.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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