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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
11/10/2022 |
Data da última atualização: |
31/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NASCIMENTO, J. A. de A.; SANTOS, A, F. dos; SILVA, I. D. L.; FALCÃO, E. H. L.; BRITTO, D. de; VINHAS, G. M. |
Afiliação: |
JOSÉ AUGUSTO DE ALMEIDA NASCIMENTO, UFPE; AMANDA FÉLIX DOS SANTOS, UFPE; IVO DIEGO LIMA SILVA, UFPE; EDUARDO HENRIQUE LAGO FALCÃO, UFPE; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA; GLÓRIA MARIA VINHAS, UFPE. |
Título: |
Physico-chemical, mechanical and morphological properties of biodegradable films based on arrowroot starch and poly(vinyl alcohol). |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Macromolecular Science, Part B Physics, v. 60, n. 12, p. 1045-1068, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/00222348.2021.1949836 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Biodegradable polymeric blends have been widely studied due to their potential of reducing pollution caused by non-biodegradable materials. The research described here describes a polymer blend that benefits both from the abundance of arrowroot starch (AS) and the good mechanical properties of poly(vinyl alcohol) (PVA). Glycerol (GLY) was used in different proportions as a plasticizer. The addition of GLY improved the mechanical properties of the blends, increasing the elongation at break up to 667%. On the other hand, the GLY addition adversely affected other properties, increasing the water vapor permeability (WVP), solubility and hydrophilic characteristics and reducing the thermal stability and the crystallinity index. The AS/PVA blend without GLY addition showed better physical-chemical properties, having strong chemical interaction between the two kinds of polymeric chains (according FTIR analysis) and a homogeneous morphology (SEM morphological analysis). In general, decreasing the AS content improved the mechanical and WVP properties, the film becoming less hydrophilic. In conclusion, the AS/PVA blends cast films, with or without GLY, are biodegradable materials suitable for packaging applications. |
Palavras-Chave: |
Álcool polivinílico; Amido de araruta; Filme de embalagem; Mistura de polímeros. |
Thesagro: |
Polissacarídeo. |
Thesaurus Nal: |
Arrowroot starch; Packaging films; Polymers; Polysaccharides. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147276/1/Physico-Chemical-Mechanical-and-Morphological-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Cutter |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
10/11/2003 |
Data da última atualização: |
10/07/2015 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
QUINTELA, E. D. |
Afiliação: |
ELIANE DIAS QUINTELA, CNPAF. |
Título: |
Manual de identificação dos insetos e outros invertebrados pragas do feijoeiro. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2002. |
Páginas: |
51 p. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 142). |
Idioma: |
Francês Português |
Conteúdo: |
Introdução; Aspectos bioecológicos das principais pragas; Pragas das sementes, plântulas e raízes; Pragas das folhas; Pragas das hastes e axilas; Pragas das vagens; Pragas dos grãos armazenados. |
Palavras-Chave: |
Bean; Bicudo da soja; Gorgulho do solo; Identificação de inseto; Invertebrado; Lagarta-elasmo; Larva da semente; Menejo integrado; Minadora; Pest; Tamanduá da soja; Vagens. |
Thesagro: |
Ácaro Branco; Ácaro Rajado; Broca das Axilas; Caruncho; Feijão; Identificação; Inseto; Lagarta; Lesma; Mosca Branca; Percevejo; Phaseolus Vulgaris; Praga; Praga de Planta; Tripes; Vaquinha. |
Categoria do assunto: |
-- O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126430/1/Doc-142.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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