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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
30/10/2018 |
Data da última atualização: |
11/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MARESGUIA, A. P. de O.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A. |
Afiliação: |
EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; JOSE ANTONIO AZEVEDO ESPINDOLA, CNPAB. |
Título: |
Avaliação de três espécies de leguminosas quanto ao potencial de produção de biomassa em um sistema de produção familiar no município de Matias Barbosa -MG. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1, p. 1-7, 2018. |
ISSN: |
2236-7934 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição dos Anais do VI Congresso Latino-americano de Agroecologia; X Congresso Brasileiro de Agroecologia; V Seminário de Agroecologia do Distrito Federal e Entorno, Brasília, DF, set. 2017.
Código do projeto: 021407001000307 |
Conteúdo: |
A adubação verde é uma técnica que resulta na melhoria da vida do solo, contribuindo para redução de insumos externos e proteção o solo contra erosão. Além disso, as leguminosas utilizadas na adubação verde são de grande relevância para a produção agrícola por melhorar as condições físicas, químicas e biológicas do solo devido ao incremento de matéria orgânica. Desta forma, objetivou-se com o presente estudo avaliar o desempenho agronômico de três leguminosas no município de Matias Barbosa. O trabalho foi implantado no sítio Quebra Panela, no Vale do Sol. O delineamento experimental adotado foi o de blocos ao acaso, com três repetições. Os tratamentos consistiram de feijão-de-porco (Canavalia ensiformis), crotalária juncea (Crotalaria juncea), Mucuna preta (Mucuna aterrina) e vegetação espontânea. Os Resultados demonstram que as leguminosas estudadas apresentam boa adaptação às condições edafoclimáticas de Matias Barbosa, MG. |
Thesagro: |
Adubação Verde; Agricultura Familiar; Crotalária Juncea; Mucuna. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01935nam a2200217 a 4500 001 2098523 005 2020-03-11 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2236-7934 100 1 $aMARESGUIA, A. P. de O. 245 $aAvaliação de três espécies de leguminosas quanto ao potencial de produção de biomassa em um sistema de produção familiar no município de Matias Barbosa -MG.$h[electronic resource] 260 $aCadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1, p. 1-7$c2018 500 $aEdição dos Anais do VI Congresso Latino-americano de Agroecologia; X Congresso Brasileiro de Agroecologia; V Seminário de Agroecologia do Distrito Federal e Entorno, Brasília, DF, set. 2017. Código do projeto: 021407001000307 520 $aA adubação verde é uma técnica que resulta na melhoria da vida do solo, contribuindo para redução de insumos externos e proteção o solo contra erosão. Além disso, as leguminosas utilizadas na adubação verde são de grande relevância para a produção agrícola por melhorar as condições físicas, químicas e biológicas do solo devido ao incremento de matéria orgânica. Desta forma, objetivou-se com o presente estudo avaliar o desempenho agronômico de três leguminosas no município de Matias Barbosa. O trabalho foi implantado no sítio Quebra Panela, no Vale do Sol. O delineamento experimental adotado foi o de blocos ao acaso, com três repetições. Os tratamentos consistiram de feijão-de-porco (Canavalia ensiformis), crotalária juncea (Crotalaria juncea), Mucuna preta (Mucuna aterrina) e vegetação espontânea. Os Resultados demonstram que as leguminosas estudadas apresentam boa adaptação às condições edafoclimáticas de Matias Barbosa, MG. 650 $aAdubação Verde 650 $aAgricultura Familiar 650 $aCrotalária Juncea 650 $aMucuna 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aGUERRA, J. G. M. 700 1 $aESPINDOLA, J. A. A.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
19/12/2014 |
Data da última atualização: |
19/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
CASTRO, R. A.; QUECINE, M. C.; LACAVA, P. T.; BATISTA, B. D.; LUVIZOTTO, D. M.; MARCON, J.; FERREIRA, A.; MELO, I. S. de; AZEVEDO, J. L. |
Afiliação: |
RENATA ASSIS CASTRO, CENA-USP; MARIA CAROLINA QUECINE, ESALQ-USP; PAULO TEIXEIRA LACAVA, ESALQ-USP; BNRUNA D BATISTA, ESALQ-USP; DANICE MAZZER LUVIZOTTO, ESALQ-USP; JOELMA MARCON, ESALQ-USP; ANDERSON FERREIRA, CPAMT; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; JOAO LUCIO DE AZEVEDO, ESALQ-USP. |
Título: |
Isolation and enzyme bioprospection of endophytic bacteria associated with plants of Brazilian mangrove ecosystem. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
SpringerPlus, Amsterdam, v. 3, n. 382, p. 1-9, 2014. |
ISSN: |
2193-1801 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The mangrove ecosystem is a coastal tropical biome located in the transition zone between land and sea that is characterized by periodic flooding, which confers unique and specific environmental conditions on this biome. In these ecosystems, the vegetation is dominated by a particular group of plant species that provide a unique environment harboring diverse groups of microorganisms, including the endophytic microorganisms that are the focus of this study. Because of their intimate association with plants, endophytic microorganisms could be explored for biotechnologically significant products, such as enzymes, proteins, antibiotics and others. Here, we isolated endophytic microorganisms from two mangrove species, Rhizophora mangle and Avicennia nitida, that are found in streams in two mangrove systems in Bertioga and Cananéia, Brazil. Bacillus was the most frequently isolated genus, comprising 42% of the species isolated from Cananéia and 28% of the species from Bertioga. However, other common endophytic genera such as Pantoea, Curtobacterium and Enterobacter were also found. After identifying the isolates, the bacterial communities were evaluated for enzyme production. Protease activity was observed in 75% of the isolates, while endoglucanase activity occurred in 62% of the isolates. Bacillus showed the highest activity rates for amylase and esterase and endoglucanase. To our knowledge, this is the first reported diversity analysis performed on endophytic bacteria obtained from the branches of mangrove trees and the first overview of the specific enzymes produced by different bacterial genera. This work contributes to our knowledge of the microorganisms and enzymes present in mangrove ecosystems. MenosAbstract: The mangrove ecosystem is a coastal tropical biome located in the transition zone between land and sea that is characterized by periodic flooding, which confers unique and specific environmental conditions on this biome. In these ecosystems, the vegetation is dominated by a particular group of plant species that provide a unique environment harboring diverse groups of microorganisms, including the endophytic microorganisms that are the focus of this study. Because of their intimate association with plants, endophytic microorganisms could be explored for biotechnologically significant products, such as enzymes, proteins, antibiotics and others. Here, we isolated endophytic microorganisms from two mangrove species, Rhizophora mangle and Avicennia nitida, that are found in streams in two mangrove systems in Bertioga and Cananéia, Brazil. Bacillus was the most frequently isolated genus, comprising 42% of the species isolated from Cananéia and 28% of the species from Bertioga. However, other common endophytic genera such as Pantoea, Curtobacterium and Enterobacter were also found. After identifying the isolates, the bacterial communities were evaluated for enzyme production. Protease activity was observed in 75% of the isolates, while endoglucanase activity occurred in 62% of the isolates. Bacillus showed the highest activity rates for amylase and esterase and endoglucanase. To our knowledge, this is the first reported diversity analysis performed on endophytic bacteria... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biotechnological potential; Mangrove. |
Thesagro: |
Bactéria; Enzima; Mangue. |
Thesaurus NAL: |
endophytes; enzymes; Mangrove forests. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114153/1/cpamt-2014-ferreira-bioprospection-endophytic.pdf
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Marc: |
LEADER 02644naa a2200325 a 4500 001 2003307 005 2014-12-19 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2193-1801 100 1 $aCASTRO, R. A. 245 $aIsolation and enzyme bioprospection of endophytic bacteria associated with plants of Brazilian mangrove ecosystem.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract: The mangrove ecosystem is a coastal tropical biome located in the transition zone between land and sea that is characterized by periodic flooding, which confers unique and specific environmental conditions on this biome. In these ecosystems, the vegetation is dominated by a particular group of plant species that provide a unique environment harboring diverse groups of microorganisms, including the endophytic microorganisms that are the focus of this study. Because of their intimate association with plants, endophytic microorganisms could be explored for biotechnologically significant products, such as enzymes, proteins, antibiotics and others. Here, we isolated endophytic microorganisms from two mangrove species, Rhizophora mangle and Avicennia nitida, that are found in streams in two mangrove systems in Bertioga and Cananéia, Brazil. Bacillus was the most frequently isolated genus, comprising 42% of the species isolated from Cananéia and 28% of the species from Bertioga. However, other common endophytic genera such as Pantoea, Curtobacterium and Enterobacter were also found. After identifying the isolates, the bacterial communities were evaluated for enzyme production. Protease activity was observed in 75% of the isolates, while endoglucanase activity occurred in 62% of the isolates. Bacillus showed the highest activity rates for amylase and esterase and endoglucanase. To our knowledge, this is the first reported diversity analysis performed on endophytic bacteria obtained from the branches of mangrove trees and the first overview of the specific enzymes produced by different bacterial genera. This work contributes to our knowledge of the microorganisms and enzymes present in mangrove ecosystems. 650 $aendophytes 650 $aenzymes 650 $aMangrove forests 650 $aBactéria 650 $aEnzima 650 $aMangue 653 $aBiotechnological potential 653 $aMangrove 700 1 $aQUECINE, M. C. 700 1 $aLACAVA, P. T. 700 1 $aBATISTA, B. D. 700 1 $aLUVIZOTTO, D. M. 700 1 $aMARCON, J. 700 1 $aFERREIRA, A. 700 1 $aMELO, I. S. de 700 1 $aAZEVEDO, J. L. 773 $tSpringerPlus, Amsterdam$gv. 3, n. 382, p. 1-9, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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