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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  06/05/2008
Data da última atualização:  07/11/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  VOSTI, S. A.; WITCOVER, J.; CARPENTIER, C. L.; OLIVEIRA, S. J. M. de; SANTOS, J. C. dos.
Afiliação:  Embrapa Acre; SAMOEL JOSÉ MAGALHÃES DE OLIVEIRA, CPAF-RO; JAIR CARVALHO DOS SANTOS, CPAF-AC.
Título:  Intensifying small-scale agriculture in the western Brazilian Amazon: issues, implications and implementation.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: LEE, D. R.; BARRETT, C. B. (ed.). Tradeoffs or synergies? Agricultural intensification, economic development and the environment. New York: CABI Publishing, 2001.
Páginas:  p. 245-266.
Idioma:  Inglês
Notas:  Based on papers presented at an international conference held in Salt Lake City, Utah, Iate July-early Aug. 1998.
Conteúdo:  The study area is in the western Brazilian Amazon and is the Brazilian site of the Alternatives to Slash and Burn Agriculture (ASB) Programme. Firstly, the area's land use systems are described and entry points for agricultural intensification strategies are suggested. Secondly, the relative scarcity of land and labour is examined. Third, there is a presentation of evaluations of pairs of land-use system alternatives (traditional systems versus proposed more intensive alternatives), regarding adaptability, agronomic sustainability and broader environmental impacts, as well as tradeoffs between intensification and adaptability, plant biodiversity and carbon stocks. Finally the constraints involved in promoting successful intensification are outlined.
Palavras-Chave:  Agricultura de corte e queima; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Slash and burn agriculture; Western Amazon.
Thesagro:  Cultivo Migratório; Uso da Terra.
Thesaurus Nal:  Land use; Shifting cultivation.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC17423 - 1UPCPL - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/06/2020
Data da última atualização:  04/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PRAZERES, I. C. dos; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.; ABREU, L. F.
Afiliação:  Isadora Cordeiro dos Prazeres, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU; LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU.
Título:  Preparing multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and regional fruits.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Chilena de Nutrición, v. 47, n. 2, p. 190-199, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000200190
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to develop and assess the physicoche-mical, sensory parameters, and shelf life estimation of multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and açaí or cupuassu pulp. The physicochemical composition of açaí- and cupuassu-flavored snack bars had, respectively, 0.92 and 0.99% ash, 19.22 and 17.02% lipids, 3.02 and 3.03% protein, 1.06 and 1.69% fiber, and 448 and 436 kcal/100 g energy value. The shear stress test showed the consumer needs to bite more strongly to break the açaí-flavored bar. The opposite was observed in the hardness test, in which the bite compression force during mastication was greater for the cupuassu-flavored bar. The bars had water activity below 0.6, which deno-tes microbiological stability. The sensory analysis ranked the bars between ?liked slightly? and ?liked very much,? which was confirmed by the acceptability index above 75% for all attributes assessed. According to the results a significant increase in water activity over storage was observed suggest the packaging used in the tests did not present a satisfactory barrier to water vapor permeability. Only water activity was used to estimate shelf life, which was determined as 58 days and 49 days for the açaí- and cupuassu-flavored bars, respectively. Thus, the snack bars represent an alternative for athletes as well as individuals with celiac disease since they are gluten free
Thesagro:  Açaí; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Cupuaçu; Euterpe Oleracea; Tapioca; Theobroma Grandiflorum.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213724/1/0717-7518-rchnut-47-02-0190.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU56420 - 1UPCAP - DD
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