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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  30/04/2019
Data da última atualização:  21/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FARIA, D. A.; WILSON, C.; PAIVA, S. R.; BLACKBURN, H. D.
Afiliação:  D. A. FARIA, UNB; C. WILSON, NATIONAL LABORATORY FOR GENETIC RESOURCES PRESERVATION ARS-USDA, USA; SAMUEL REZENDE PAIVA, Cenargen; H. D. BLACKBURN, NATIONAL LABORATORY FOR GENETIC RESOURCES PRESERVATION ARS-USDA, USA.
Título:  Assessing Sus scrofa diversity among continental United States, and Pacific islands populations using molecular markers from a gene banks collection.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Scientific reports, v. 9, n. 1, article 3173, 2019.
DOI:  10.1038/s41598-019-39309-9
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Samuel Paiva.
Palavras-Chave:  Pig.
Thesaurus Nal:  United States.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196806/1/s41598-019-39309-9.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN37735 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  21/05/2015
Data da última atualização:  01/06/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PRAMIU, P. V.; RIZZI, R. L.; PRADO, N. V. do; COELHO, S. R. M.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  PGEAGRI; CCET; ESALQ; PGEAGRI; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Numerical modeling of chickpea (Cicer arietinum) hydration: The effects of temperature and low pressure.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Engineering, Apr., 2015. Preprint.
ISSN:  0260-8774
DOI:  dx.doi.org/10.1016/j. jfoodeng.2015.05.020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chickpea is a leguminous that can be consumed both fresh and baked, and must be hydrated in both cases. The objective of this study was to discuss mathematical and numerical models, and also experimentally evaluate the process of water uptake in chickpea (Cicer arietinum) under different temperatures and pressures, determining the diffusion coeffcient of water in the grains and the activation energy of the hydration process. The values for the diffusion coeffcient ranged from 7:38 x 10-¹¹ to 5:21 x 10-¹0 m²s-¹. The activation energy was determined at 36:040kJ mol-¹, the activation volume at -7:724 x 10³cm³ mol-¹ and the constant value was 2.185 x10-4. By comparing the experimental results with those obtained from the analytical solution of the theoretical model, there was a satisfactory fit of the model to the experimental data, and the hydration curves were plotted. A good adjustment of the numerical model, the model of Abu-Ghannam and the Peleg model was made to the experimental data. The Arrhenius-Eyring type equation was used to explain the dependency of the diffusion coeffcient with the temperature and pressure in the hydration process.
Palavras-Chave:  Grão-de-bico.
Thesagro:  Absorção de água; Cicer Arietinum; Modelo matemático.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF33396 - 1UPCAP - DD
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