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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
30/09/2015 |
Data da última atualização: |
06/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MENESES, F. M. N.; PRIMO, A. A.; VIEIRA, L. V.; MELO, M. D.; FERNANDES, J. K. S.; SOUZA, H. A. de. |
Afiliação: |
Francisco Mário Nascimento Meneses, Pós-graduação - Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE; Anacláudia Alves Primo, Pós-graduação -UVA - Sobral, CE; Lucas Vasconcelos Vieira, Pós-graduação - Crop, Soil and Environmental; University of Arkansas; Maria Diana Melo, Graduação -UVA - Sobral, CE; José Kioma Sousa Fernandes, Graduação -UVA - Sobral, CE; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CNPC. |
Título: |
Avaliação dos atributos químicos do solo em função do tipo de manejo agrícola no Semiárido cearense. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. 4 f. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo desse estudo foi comparar sistemas de manejo tradicional e agrossilvipastoris por meio da avaliação dos atributos químicos do solo em sistemas implantados e consolidados no semiáridos cearense. A avaliação de atributos químicos do solo pode auxiliar no manejo e na escolha de sistemas mais conservacionistas, principalmente, em situações em que há baixo emprego de insumos externos. Comparou-se os seguintes sistemas: agrossilvipastoril (culturas agrícolas: milho, sorgo com posterior entrada de caprinos e ovinos na área e árvores nativas perfazendo incidência luminosa de 80%); silvipastoril (pastagem nativa e árvores nativas perfazendo incidência luminosa de 60%); tradicional (área cultivada com consórcio de milho e feijão sem uso de insumos e atualmente em pousio por 7 anos); mata nativa (área de referência ? vegetação Caatinga). Os atributos químicos do solo foram mensurados no fim da estação chuvosa de 2013 (maio/junho) manejos. O esquema experimental adotado foi em parcelas subdivididas, sendo as parcelas os manejos e as subparcelas as profundidades (0-0,10 e 0,10-0,20 m); com cinco repetições. Os sistemas agrossilvipastoril e silvipastorial apresentarem maiores valores de fertilidade do solo em detrimento a manejos tradicionais. |
Palavras-Chave: |
Agroforestry systems; Atributos químicos; Brasil; ILPF; Integração lavoura-pecuária-floresta; Semiárido; Sistemas agroflorestais. |
Thesagro: |
Fertilidade do solo. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; Semiarid soils; Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130555/1/CNPC-2015-Avaliacao-dos-atributos.pdf
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Marc: |
LEADER 02321nam a2200301 a 4500 001 2025467 005 2021-09-06 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMENESES, F. M. N. 245 $aAvaliação dos atributos químicos do solo em função do tipo de manejo agrícola no Semiárido cearense.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. 4 f.$c2015 520 $aResumo: O objetivo desse estudo foi comparar sistemas de manejo tradicional e agrossilvipastoris por meio da avaliação dos atributos químicos do solo em sistemas implantados e consolidados no semiáridos cearense. A avaliação de atributos químicos do solo pode auxiliar no manejo e na escolha de sistemas mais conservacionistas, principalmente, em situações em que há baixo emprego de insumos externos. Comparou-se os seguintes sistemas: agrossilvipastoril (culturas agrícolas: milho, sorgo com posterior entrada de caprinos e ovinos na área e árvores nativas perfazendo incidência luminosa de 80%); silvipastoril (pastagem nativa e árvores nativas perfazendo incidência luminosa de 60%); tradicional (área cultivada com consórcio de milho e feijão sem uso de insumos e atualmente em pousio por 7 anos); mata nativa (área de referência ? vegetação Caatinga). Os atributos químicos do solo foram mensurados no fim da estação chuvosa de 2013 (maio/junho) manejos. O esquema experimental adotado foi em parcelas subdivididas, sendo as parcelas os manejos e as subparcelas as profundidades (0-0,10 e 0,10-0,20 m); com cinco repetições. Os sistemas agrossilvipastoril e silvipastorial apresentarem maiores valores de fertilidade do solo em detrimento a manejos tradicionais. 650 $aBrazil 650 $aSemiarid soils 650 $aSoil fertility 650 $aFertilidade do solo 653 $aAgroforestry systems 653 $aAtributos químicos 653 $aBrasil 653 $aILPF 653 $aIntegração lavoura-pecuária-floresta 653 $aSemiárido 653 $aSistemas agroflorestais 700 1 $aPRIMO, A. A. 700 1 $aVIEIRA, L. V. 700 1 $aMELO, M. D. 700 1 $aFERNANDES, J. K. S. 700 1 $aSOUZA, H. A. de
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/01/2024 |
Data da última atualização: |
09/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; GUERREIRO, S. M. C.; CAVALARI, A. A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. |
Afiliação: |
CLARA GEROMEL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; LÚCIA PIRES FERREIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; SANDRA MARIA CARMELO GUERREIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE ANDRÉIA CAVALARI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; DAVID POT, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; THIERRY LEROY, CENTRO DE COOPERAÇÃO INTERNACIONAL EM PESQUISA AGRONÔMICA PARA O DESENVOLVIMENTO; LUIZ GONZAGA ESTEVES VIEIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; PAULO MAZZAFERA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; PIERRE MARRACCINI, CENTRO DE COOPERAÇÃO INTERNACIONAL EM PESQUISA AGRONÔMICA PARA O DESENVOLVIMENTO. |
Título: |
Biochemical and genomic analysis of sucrose metabolism during coffee (Coffea arabica) fruit development. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Experimental Botany, v. 57, n. 12, p. 3243-3258, 2006. |
DOI: |
https://www.doi.org/10.1093/jxb/erl084 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sucrose metabolism and the role of sucrose synthase were investigated in the fruit tissues (pericarp, perisperm, and endosperm) of Coffea arabica during development. Acid invertase, sucrose phosphate synthase, and sucrose synthase activities were monitored and compared with the levels of sucrose and reducing sugars. Among these enzymes, sucrose synthase showed the highest activities during the last stage of endosperm and pericarp development and this activity paralleled closely the accumulation of sucrose in these tissues at this stage. Carbon partitioning in fruits was studied by pulse-chase experiments with C-14-sugars and revealed high rates of sucrose turnover in perisperm and endosperm tissues. Additional feeding experiments with (CO2)-C-14 showed that leaf photosynthesis contributed more to seed development than the pericarp in terms of photosynthate supply to the endosperm. Sugar analysis, feeding experiments, and histological studies indicated that the perisperm plays an important role in this downloading process. It was observed that the perisperm presents a transient accumulation of starch which is degraded as the seed develops. Two full-length cDNAs (CaSUS1 and CaSUS2) and the complete gene sequence of the latter were also isolated. They encode sucrose synthase isoforms that are phylogenetically distinct, indicating their involvement in different physiological functions during cherry development. Contrasting expression patterns were observed for CaSUS1 and CaSUS2 in perisperm, endosperm, and pericarp tissues: CaSUS1 mRNAs accumulated mainly during the early development of perisperm and endosperm, as well as during pericarp growing phases, whereas those of CaSUS2 paralleled sucrose synthase activity in the last weeks of pericarp and endosperm development. Taken together, these results indicate that sucrose synthase plays an important role in sugar metabolism during sucrose accumulation in the coffee fruit. MenosSucrose metabolism and the role of sucrose synthase were investigated in the fruit tissues (pericarp, perisperm, and endosperm) of Coffea arabica during development. Acid invertase, sucrose phosphate synthase, and sucrose synthase activities were monitored and compared with the levels of sucrose and reducing sugars. Among these enzymes, sucrose synthase showed the highest activities during the last stage of endosperm and pericarp development and this activity paralleled closely the accumulation of sucrose in these tissues at this stage. Carbon partitioning in fruits was studied by pulse-chase experiments with C-14-sugars and revealed high rates of sucrose turnover in perisperm and endosperm tissues. Additional feeding experiments with (CO2)-C-14 showed that leaf photosynthesis contributed more to seed development than the pericarp in terms of photosynthate supply to the endosperm. Sugar analysis, feeding experiments, and histological studies indicated that the perisperm plays an important role in this downloading process. It was observed that the perisperm presents a transient accumulation of starch which is degraded as the seed develops. Two full-length cDNAs (CaSUS1 and CaSUS2) and the complete gene sequence of the latter were also isolated. They encode sucrose synthase isoforms that are phylogenetically distinct, indicating their involvement in different physiological functions during cherry development. Contrasting expression patterns were observed for CaSUS1 and CaSUS2 ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Endosperm; Gene expression; Sucrose synthase. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160617/1/Biochemical-genomic-analysis.pdf
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Marc: |
LEADER 02824naa a2200289 a 4500 001 2160617 005 2024-01-09 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://www.doi.org/10.1093/jxb/erl084$2DOI 100 1 $aGEROMEL, C. 245 $aBiochemical and genomic analysis of sucrose metabolism during coffee (Coffea arabica) fruit development.$h[electronic resource] 260 $c2006 520 $aSucrose metabolism and the role of sucrose synthase were investigated in the fruit tissues (pericarp, perisperm, and endosperm) of Coffea arabica during development. Acid invertase, sucrose phosphate synthase, and sucrose synthase activities were monitored and compared with the levels of sucrose and reducing sugars. Among these enzymes, sucrose synthase showed the highest activities during the last stage of endosperm and pericarp development and this activity paralleled closely the accumulation of sucrose in these tissues at this stage. Carbon partitioning in fruits was studied by pulse-chase experiments with C-14-sugars and revealed high rates of sucrose turnover in perisperm and endosperm tissues. Additional feeding experiments with (CO2)-C-14 showed that leaf photosynthesis contributed more to seed development than the pericarp in terms of photosynthate supply to the endosperm. Sugar analysis, feeding experiments, and histological studies indicated that the perisperm plays an important role in this downloading process. It was observed that the perisperm presents a transient accumulation of starch which is degraded as the seed develops. Two full-length cDNAs (CaSUS1 and CaSUS2) and the complete gene sequence of the latter were also isolated. They encode sucrose synthase isoforms that are phylogenetically distinct, indicating their involvement in different physiological functions during cherry development. Contrasting expression patterns were observed for CaSUS1 and CaSUS2 in perisperm, endosperm, and pericarp tissues: CaSUS1 mRNAs accumulated mainly during the early development of perisperm and endosperm, as well as during pericarp growing phases, whereas those of CaSUS2 paralleled sucrose synthase activity in the last weeks of pericarp and endosperm development. Taken together, these results indicate that sucrose synthase plays an important role in sugar metabolism during sucrose accumulation in the coffee fruit. 650 $aEndosperm 650 $aGene expression 650 $aSucrose synthase 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aFERREIRA, L. P. 700 1 $aGUERREIRO, S. M. C. 700 1 $aCAVALARI, A. A. 700 1 $aPOT, D. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aLEROY, T. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aMAZZAFERA, P. 700 1 $aMARRACCINI, P. 773 $tJournal of Experimental Botany$gv. 57, n. 12, p. 3243-3258, 2006.
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