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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
23/11/2022 |
Data da última atualização: |
23/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MEDEIROS, J. A.; OTONI, C. G.; NIRO, C. M.; SIVIERI, K.; BARUD, H. S.; GUIMARÃES, F. E. G.; ALONSO, J. D.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Alginate films as carriers of probiotic bacteria and Pickering emulsion. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Packaging and Shelf Life, v. 34, a100987, 2022. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
2214-2894 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100987 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bioactive edible films have been proposed from a calcium-crosslinked alginate matrix added with probiotic bacteria (Bacillus coagulans, as the bioactive component) and/or bacterial cellulose nanocrystal (BCNC)-stabilized palm olein Pickering emulsion (as a hydrophobizing component). The emulsion, however, instead of increasing the surface hydrophobicity and the barrier to water vapor, decreased both, due to discontinuities on the film structure and possibly the BCNC layer around the droplets minimizing the surface exposure of the hydrophobic phase (and its effects on film hydrophobicity). The probiotic bacteria, on the other hand, besides increasing the elastic modulus (which was ascribed to electrostatic interactions between teichoic acid and calcium), also enhanced both surface hydrophobicity and barrier to water vapor, probably due to the hydrophobicity of Bacillus spores. The probiotics exhibited high viability (> 8 log cfu.g− 1 , on a dry film basis) during film drying, storage, and digestion in a simulated gastrointestinal tract. |
Palavras-Chave: |
Tensile properties; Water vapor permeabilit. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/01/2014 |
Data da última atualização: |
20/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MOTA, D. M. da; SILVA JUNIOR, A. da; SCHMITZ, H.; CARDOSO, L. F.; PORRO, N. M.; SILVA JUNIOR, J. F. da. |
Afiliação: |
DALVA MARIA DA MOTA, CPATU; AMINTAS DA SILVA JUNIOR, BOLSISTA CPATU; HERIBERT SCHMITZ, UFPA; LUIS FERNANDO CARDOSO, UFPA; NOEMI MIYASAKA PORRO, UFPA; JOSUE FRANCISCO DA SILVA JUNIOR, CPATC. |
Título: |
Uso dos recursos naturais pelas catadoras de mangaba em contexto de transformação fundiária em Sergipe. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL RURALIDADES, TRABALHO E MEIO AMBIENTE, 2., 2013, São Carlos, SP. [Anais]. São Carlos, SP: UFSCAR, 2013. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Catadoras de mangaba; Mulheres extrativistas; Sergipe. |
Thesagro: |
Mangaba. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/95043/1/MOTA-Dalva.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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