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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  31/01/2014
Data da última atualização:  04/06/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; MOREIRA, A.; MORAES, L. A. C.; MORAES, M. F.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ADONIS MOREIRA, CNPSO; LARISSA ALEXANDRA CARDOSO MORAES, CNPSO; M. F. MORAES, UNIVERSIDADE FEDEAL DE MATO GROSSO.
Título:  Influence of lime and Gypsum on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 45, n. 3, p. 271-283, 2014.
DOI:  10.1080/00103624.2013.861906
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybean is one of the most important legume crops in the world. Two greenhouse experiments were conducted to determine the influence of liming and gypsum application on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties of an Oxisol. Lime rates used were 0, 0.71, 1.42, 2.14, 2.85, and 4.28 g kg-1 soil. Gypsum rates applied were 0, 0.28, 0.57, 1.14, 1.71, and 2.28 g kg-1 soil. Lime as well as gypsum significantly increased grain yield in a quadratic fashion. Maximum grain yield was achieved with the application of 1.57 g lime per kg soil, whereas the gypsum requirement for maximum grain yield was 1.43 g per kg of soil. Lime significantly improved soil pH, exchangeable soil calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents, base saturation, and effective cation exchange capacity (ECEC). However, lime application significantly decreased total acidity [hydrogen (H) + aluminum (Al)], zinc (Zn), and iron (Fe) contents of the soil. The decrease in these soil properties was associated with increase in soil pH. Gypsum application significantly increased exchangeable soil Ca, base saturation, and ECEC. However, gypsum did not change pH and total acidity (H + Al) significantly. Adequate soil acidity indices established for maximum grain yield with the application of lime were pH 5.5, Ca 1.8 cmolc kg-1, Mg 0.66 cmolc kg−1, base saturation 53%, Ca saturation 35%, and Mg saturation 13%. Soybean plants tolerated acidity (H + Al) up to 2.26 cmolc kg-1 soil. In the ca... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Soybean.
Thesagro:  Gesso; Glycine max; Propriedade físico-química; Soja; Solo.
Thesaurus Nal:  Liming materials; Soil chemical properties; Soil pH.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF32432 - 1UPCAP - DD2014.0032014.003
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/12/2018
Data da última atualização:  19/12/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUSA, F. C. A.; SOUZA, E. F. de; PONTES, S. M.; LEAL JUNIOR, W. F.; FREITAS-SILVA, O.; NOGUEIRA, R. I.
Afiliação:  F. C. A. Sousa, UNIRIO; ERIKA FRAGA DE SOUZA, CTAA; SERGIO MACEDO PONTES, CTAA; WILLIAM FERREIRA LEAL JUNIOR, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA.
Título:  Sensitivity test for peracetic acid and sodium hypochloride against Aspergillus Flavi Section isolated from Brazil nuts.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIROMENTAL INDUSTRIAL AND APPLIED MICROBIOLOGY, 7.; 2018. p. 78. Malaga, Espanha, 2018.
Idioma:  Inglês
Notas:  BioMicroWorld 2018.
Palavras-Chave:  Brazilian Nut; Sanitization.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA14338 - 1UPCRA - DD
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