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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PIMENTEL, T. C.; ESMERINO, E. A.; FREITAS, M. Q.; DELIZA, R.; BOLINI, H. M. A.; CRUZ, A. G. da. Análise sensorial de leite fluido. In: CRUZ, A. G. da (org.); SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. Química, bioquímica, análise sensorial e nutrição no processamento de leite e derivados. Rio de Janeiro: Elsevier, 2016. Cap. 10. 195-219 (Lácteos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, A. C. S. D.; GUIMARAES, J. T.; SÁ, P. B. Z. de; PIMENTEL, T. C.; CRUZ A. G. da. Processamento de leite em pó. In: CRUZ, A. G. da (Org.); SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. Processamento de Leites de Consumo. Rio de Janeiro: Elsevier, 2016. Cap. 5. p. 107-134 (Lácteos, v. 2). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PIMENTEL, T. C.; CRUZ, A. G. da; CHAVES, A. C. S. D.; SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H.; SILVA, M. C. Minerais. In: CRUZ, A. G. da (Org.); SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. Química, bioquímica, análise sensorial e nutrição no processamento de leite e derivados. Rio de Janeiro: Elsevier, 2016. [Cap. 5]. [12] p. (Lácteos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SOUSA, T. L. de; BERTOLO, M. R. V.; BORGUSZ JUNIOR, S.; MATTOSO, L. H. C.; PIMENTEL, T. C.; EGEA, M. B. Next-generation food packaging: Edible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii. Food Bioscience, v. 54, 102799, 2023. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, A. C. S. D.; PIMENTEL, T. C.; GUIMARAES, J. de T.; CAPPATO, L. P.; CORTEZ, M. A. S.; CRUZ, A. G. da; SÁ, P. B. Z. de. Operações de pré-tratamento do leite: filtração, padronização e homogeneização. In: CRUZ, A. G. da (Org.); SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. Processamento de leites de consumo. Rio de Janeiro: Elsevier, 2016. Cap. 3. p. 45-62 (Lácteos, 2). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PIMENTEL, T. C.; CRUZ, A. G. da; CHAVES, A. C. S. D.; SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H.; SILVA, M. C. Vitaminas. In: CRUZ, A. G. da (Org.); SÁ, P. B. Z. de; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. Química, bioquímica, análise sensorial e nutrição no processamento de leite e derivados. Rio de Janeiro: Elsevier, 2016. [Cap. 7]. [21 p.] (Lácteos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ARAÚJO, J. A. M.; ESMERINO, E. A.; ALVARENGA, V. O.; CAPPATO, L. P.; HORA, I. C.; SILVA, M. C.; FREITAS, M. Q.; PIMENTEL, T. C.; WALTER, E. H. M.; SANT'ANA, A. S.; CRUZ, A. G. Development of a checklist for assessing good hygiene practices of fresh-cut fruits and vegetables using focus group interviews. Foodborne Pathogens and Disease, v. 20, n. 20, p. 1-9, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ARAUJO, J. A. M.; ESMERINO, E. A.; ALVARENGA, V. O.; CAPPATO, L. P.; HORA, I. C; SILVA, M. C.; FREITAS, M. Q.; PIMENTEL, T. C.; WALTER, E. H. M.; SANT'ANA, A. S.; CRUZ, A. G. Development of a checklist for assessing good hygiene practices of fresh-cut fruits and vegetables using focus group interviews. Foodborne Pathogens and Disease, v. 15, n. 3, p. 132-140, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIEIRA, A. H.; BALTHAZAR, C. F.; ROCHA, R. S.; SILVA, R.; GUIMARÃES, J. T.; PAGANI, M. M.; PIMENTEL, T. C.; ESMERINO, E. A.; SILVA, M. C.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; FREITAS, M. Q.; CRUZ, A. G. The free listing task for describing the sensory profiling of dairy foods: A case study with microfiltered goat whey orange juice beverage. Journal of Sensory Studies, e12594, 2020. P. 1-8. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, M. N. DE; PIMENTEL, T. C.; ESMERINO, E. A.; PRUDÊNCIO, E. S.; SILVA, M. C. DA; GUIMARÃES, J. DE T.; CAPPATO, L. P.; SILVA, H. L. A. DA; BALTHAZAR, C. F.; MORAES, A. E. A. DE; CHAVES, A. C. S. D.; CRUZ, A. G. DA; ZACARCHENCO, P. B. Leites fermentados. In: CRUZ, G. A.; ZACARCHENCO, P. B.; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. (Org.). Processamento de Produtos Lácteos: Queijos, Leites Fermentados, Bebidas Lácteas, Sorvete, Manteiga,Creme de Leite, Doce de Leite, Soro em Pó e Lácteos Funcionais. Rio de Janeiro: Elsevier, 2017. Cap. 6. p. 169-193 Coleção Lácteos v. 3 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, R. G. B.; TORRES, J. K. F.; MORAES, A. E. A. DE; PRUDÊNCIO, E. S.; CHAVES, A. C. S. D.; BALTHAZAR, C. F.; GUIMARÃES, J. DE T.; CAPPATO, L. P.; ESMERINO, E. A.; PIMENTEL, T. C.; CRUZ, A. G. DA; ZACARCHENCO, P. B. Sorvete. In: CRUZ, G. A.; ZACARCHENCO, P. B.; OLIVEIRA, C. A. F.; CORASSIN, C. H. (Org.). Processamento de Produtos Lácteos: Queijos, Leites Fermentados, Bebidas Lácteas, Sorvete, Manteiga,Creme de Leite, Doce de Leite, Soro em Pó e Lácteos Funcionais. Rio de Janeiro: Elsevier, 2017. Cap. 5. p. 137-167 Coleção Lácteos v. 3 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, L. M.; GUIMARÃES, J. T.; SILVA, R.; ROCHA, R. S.; COUTINHO, N. M.; BALTHAZAR, C. F.; CAVALCANTI, R. N.; CARVALHO, C. W. P. de; PIMENTEL, T. C.; NETO, R. P. C.; TAVARES, M. I. B.; ESMERINO, E. A.; FREITAS, M. Q.; SILVA, M. C.; CRUZ, A. G. Whey protein films added with galactooligosaccharide and xylooligosaccharide. Food Hydrocolloids, n. 104, july, 2020. 6 p. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | REGO, R. A.; ZACARCHENCO, P. B.; VAN DENDER, A. G. F.; ALVES, A. T. S. e; ANTUNES, A. E. C.; CRUZ, A. G. da; VIALTA, A.; GALLINA, D. A.; MARASCA, E. T. G.; DANTAS, F. B. H.; SPADOTI, L. M.; OLIVEIRA, M. N. de; BINOTI, M. L.; SILVA, P. H. F. da; GOMES, R. A. R.; NUNES, R. M.; STEPHANI, R.; SILVA, R. de O. P. e; PIMENTEL, T. C.; DANTAS, T. B. H.; SIQUEIRA, K. B.; GAMA, M. A. S. da. As macrotendências do setor de produtos lácteos. In: BRASIL Dairy Trends 2020: tendências do mercado de produtos lácteos. Campinas: ITAL, 2017. p. 59-67. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
12/07/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G.; SOUSA, T. L. de; BERTOLO, M. R. V.; BORGUSZ JUNIOR, S.; MATTOSO, L. H. C.; PIMENTEL, T. C.; EGEA, M. B. |
Afiliação: |
LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Next-generation food packaging: Edible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Bioscience, v. 54, 102799, 2023. |
Páginas: |
1 - 10 |
ISSN: |
2212-4292 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102799 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In recent years, there has been increasing interest in edible films made from biopolymers for food packaging due to their biodegradable, non-toxic, and biocompatible properties. In addition to presenting barrier properties, these films can also carry bioactive compounds such as probiotics, prebiotics, and fruit pulps, which benefit consumers’ health. In this context, this research aimed to develop bioactive edible films based on alginate with the addition of mangaba pulp (Hancornia speciosa) and the probiotic yeast Saccharomyces boulardii for application as food packaging material. The films were prepared based on alginate (1.5%), glycerol (0.6 g/g of biopolymer), mangaba pulp (0%–40%), and S. boulardii (9 log CFU/g). The relationship in their properties related to water, physical-mechanical, optical, and thermal was evaluated. Furthermore, the concentration of bioactive compounds, antioxidant activity, and probiotic viability (during storage at 4 and 25 ◦C) were determined. The addition of S. boulardii reduced the tensile strength, increased the C* and opacity values of the films, and improved barrier properties to ultraviolet and visible light. Adding mangaba pulp improved the films’ waterrelated, tensile, and thermal properties, as the films showed lower water solubility and water vapor permeability and higher thermal stability, tensile strength, and elongation at break. Increasing the concentration of mangaba pulp in the filmogenic solution made the films darker, with yellow tones and more saturated. Furthermore, it incorporated bioactive compounds (carotenoids, vitamin C, and phenolic compounds), increased the antioxidant capacity of the films and improved barrier properties to ultraviolet and visible light. Probiotic cultures could survive at suitable counts (>6 log CFU/g) during film formation and storage (4 ◦C/45 days or 25 ◦C/21 days). Thus, these films represent new bioactive carriers with potential applications as food packaging materials. MenosIn recent years, there has been increasing interest in edible films made from biopolymers for food packaging due to their biodegradable, non-toxic, and biocompatible properties. In addition to presenting barrier properties, these films can also carry bioactive compounds such as probiotics, prebiotics, and fruit pulps, which benefit consumers’ health. In this context, this research aimed to develop bioactive edible films based on alginate with the addition of mangaba pulp (Hancornia speciosa) and the probiotic yeast Saccharomyces boulardii for application as food packaging material. The films were prepared based on alginate (1.5%), glycerol (0.6 g/g of biopolymer), mangaba pulp (0%–40%), and S. boulardii (9 log CFU/g). The relationship in their properties related to water, physical-mechanical, optical, and thermal was evaluated. Furthermore, the concentration of bioactive compounds, antioxidant activity, and probiotic viability (during storage at 4 and 25 ◦C) were determined. The addition of S. boulardii reduced the tensile strength, increased the C* and opacity values of the films, and improved barrier properties to ultraviolet and visible light. Adding mangaba pulp improved the films’ waterrelated, tensile, and thermal properties, as the films showed lower water solubility and water vapor permeability and higher thermal stability, tensile strength, and elongation at break. Increasing the concentration of mangaba pulp in the filmogenic solution made the films darker, with ye... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioactive films; Cerrado biome; Probiotic yeast. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02825naa a2200265 a 4500 001 2154924 005 2023-11-30 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2212-4292 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102799$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA FILHO, J. G. 245 $aNext-generation food packaging$bEdible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1 - 10 520 $aIn recent years, there has been increasing interest in edible films made from biopolymers for food packaging due to their biodegradable, non-toxic, and biocompatible properties. In addition to presenting barrier properties, these films can also carry bioactive compounds such as probiotics, prebiotics, and fruit pulps, which benefit consumers’ health. In this context, this research aimed to develop bioactive edible films based on alginate with the addition of mangaba pulp (Hancornia speciosa) and the probiotic yeast Saccharomyces boulardii for application as food packaging material. The films were prepared based on alginate (1.5%), glycerol (0.6 g/g of biopolymer), mangaba pulp (0%–40%), and S. boulardii (9 log CFU/g). The relationship in their properties related to water, physical-mechanical, optical, and thermal was evaluated. Furthermore, the concentration of bioactive compounds, antioxidant activity, and probiotic viability (during storage at 4 and 25 ◦C) were determined. The addition of S. boulardii reduced the tensile strength, increased the C* and opacity values of the films, and improved barrier properties to ultraviolet and visible light. Adding mangaba pulp improved the films’ waterrelated, tensile, and thermal properties, as the films showed lower water solubility and water vapor permeability and higher thermal stability, tensile strength, and elongation at break. Increasing the concentration of mangaba pulp in the filmogenic solution made the films darker, with yellow tones and more saturated. Furthermore, it incorporated bioactive compounds (carotenoids, vitamin C, and phenolic compounds), increased the antioxidant capacity of the films and improved barrier properties to ultraviolet and visible light. Probiotic cultures could survive at suitable counts (>6 log CFU/g) during film formation and storage (4 ◦C/45 days or 25 ◦C/21 days). Thus, these films represent new bioactive carriers with potential applications as food packaging materials. 653 $aBioactive films 653 $aCerrado biome 653 $aProbiotic yeast 700 1 $aSOUSA, T. L. de 700 1 $aBERTOLO, M. R. V. 700 1 $aBORGUSZ JUNIOR, S. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aPIMENTEL, T. C. 700 1 $aEGEA, M. B. 773 $tFood Bioscience$gv. 54, 102799, 2023.
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