Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoESPAÑA, M. D.; ARBOLEDA, J. W.; RIBEIRO, J. A. de A.; ABDELNUR, P. V.; GUZMAN, J. D. Eucalyptus leaf byproduct inhibits the anthracnose-causing fungus Colletotrichum gloeosporioides. Industrial Crops and Products, v. 108, p. 793-797, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoESPAÑA, M. D.; MENDONCA, S.; CARMONA, P. A. O.; GUIMARÃES, M. B.; CUNHA, R. N. V. da; SOUZA JUNIOR, M. T. Chemical characterization of the american oil palm from the Brazilian Amazon Forest. Crop Science, v. 58, n. 5, p. 1982-1990, 2018. p. 1982-1990

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoESPAÑA, M. D.; MENDONCA, S.; CARMONA, P. A. O.; GUIMARÃES, M. B.; CUNHA, R. N. V. da; SOUZA JUNIOR, M. T. Chemical characterization of the American oil palm from the Brazilian Amazon forest. Crop Science, v. 58, n. 5, p. 1982-1990, Sept.-Oct. 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoESPAÑA, M. D.; CARMONA, P. A. O.; CUNHA, R. N. V. da; ALVES, A. A.; MENDONCA, S.; SOUZA JUNIOR, M. T. Teor de óleo e umidade no mesocarpo de cinco acessos de caiaué (Elaeis oleifera) da Amazônia Brasileira. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 9., 2016, Natal, RN. Biodiesel: 10 anos de pesquisa, desenvolvimento e inovação no Brasil: anais. Lavras: UFLA, 2016. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoESPAÑA, M. D.; CARMONA, P. A. O.; CUNHA, R. N. V. da; ALVES, A. A.; MENDONCA, S.; SOUZA JUNIOR, M. T. Teor de óleo e umidade no mesocarpo de cinco acessos de Caiaué (Elaeis oleifera) da Amazônia Brasileira. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 9., 2016, Natal, RN. Biodiesel: 10 anos de pesquisa, desenvolvimento e inovação no Brasil: anais. Lavras: UFLA, 2016. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  12/09/2023
Data da última atualização:  12/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PILNIK, M. S.; ARGENTIM, T.; KINUPP, V. F.; HAVERROTH, M.; MING, L. C.
Afiliação:  MÁLIKA SIMIS PILNIK, National Institute for Amazonian Research; TARIK ARGENTIM, National Indigenous Foundation; VALDELY FERREIRA KINUPP, National Institute for Amazonian Research; MOACIR HAVERROTH, CNAT; LIN CHAU MING, State University of São Paulo.
Título:  Traditional botanical knowledge: food plants from the Huni Kui indigenous people, Acre, western Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Rodriguésia, v. 74, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/2175-7860202374016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Kaxinawá indigenous people (auto-identified as the Huni Ku?) are native to the western Amazon, on the Brazilian border with Peru, and have an extensive biodiversity-related knowledge, which is parti of a coherent social-ecological system. Our study investigated native knowledge of edible forest plants, in three communities within the Kaxinawá Indigenous Land on the Lower Rio Jordão, Acre state, Brazil. The principal methods used were participant observation, open and semi-structured interviews and walk-in-the-woods. The study recorded 89 native food species. Some 60% are managed in food-production areas, with 56% of the recorded species have received little or no scientific study of their food potential. The role which natural systems play in Huni Ku? society is indicated by the management and use of a high diversity of native species, which contributes to food security and nutritional sovereignty. However, there is a progressive under-utilization and substitution of forest species, due to the introduction of cultivated exotic species and the increase in consumption of industrialized products. An enhancement of the value given to native food-plants is needed to encourage continuing autonomy of production, and diet diversification, as well as the conservation of sociobiodiversity of traditional peoples in the Amazon through sustainable management practices of the current social-ecological system.
Palavras-Chave:  Amazon; Management and use; Sociobiodiversity conservation; Transdisciplinarity.
Thesaurus NAL:  Ethnobotany; Food plants; Indigenous knowledge.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156609/1/TraditionalBotanicalKnowledge.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT35 - 1UPCAP - DDPIL
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional