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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  10/01/2019
Data da última atualização:  10/01/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PÉREZ-JARAMILLO, J. E.; CARRION, V. J.; HOLLANDER, M. de; MENDES, R.; RAAIJMAKERS, J. M.
Afiliação:  J.E. Pérez-Jaramillo, Netherlands Institute of Ecology NIOO-KNAW, Microbial Ecology, Wageningen, The Netherlands; V. J. Carrion, Netherlands Institute of Ecology NIOO-KNAW, Microbial Ecology, Wageningen, The Netherlands; M. de HOLLANDER, Netherlands Institute of Ecology NIOO-KNAW, Microbial Ecology, Wageningen, The Netherlands; RODRIGO MENDES, CNPMA; J. M. RAAIJMAKERS, Netherlands Institute of Ecology NIOO-KNAW, Microbial Ecology, Wageningen, The Netherlands.
Título:  The spermosphere effect: building up plant microbiome assembly.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESS OF EUROPEAN MICROBIOLOGISTS - FEMS, 7., 2017, Valencia, Spain. Abstract Book... Valencia: Federation of European Microbiological Society (FEMS), 2017. Ref. FEMS7-2470.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Plants have a significant influence on the diversity and activity of soil microbial communities. During imbibition and germination, plant seeds release chemically diverse exudates thereby promoting microbial activity in the zone surrounding the seed, also referred to as the spermosphere. To date, little is known about the diversity and activities of microbial communities in the spermosphere and how this short-lived plant developmental stage affects microbiome assembly. Here, we deciphered the magnitude of the spermosphere effect for two different food crops, i.e. tomato and bean. More specifically, we investigated if a plant genotype-dependent influence is discernible in the spermosphere and to what extent the spermosphere microbiome relates to the rhizosphere microbiome. We selected wild and modern accessions of tomato and common bean for which strong differences in the rhizosphere microbiome were found in previous studies. Community profiling of the spermosphere revealed a decrease of ?-diversity of all crop accessions as compared to the bulk soil. Similarly, a significant difference in the ?-diversity was observed between bean accessions and bulk soil. Bacteroidetes, Firmicutes and Proteobacteria were the bacterial phyla that consistently responded to the seed germination and were significantly more abundant in the spermosphere. Albeit small, significant differences in the ?-diversity were detected between wild and modern crop accessions, suggesting a plant genotype-depen... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Beans; Microbiome; Tomatoes.
Categoria do assunto:  V Taxonomia de Organismos
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190199/1/RA-MendesR-FEMS-2017-Ref-FEMS7-2470.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16300 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  17/02/2008
Data da última atualização:  02/01/2019
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  FAGUNDES, P. R. R.; MAGALHÃES JÚNIOR, A. M. de; FRANCO, D. F.; STEINMETZ, S.; SCIVITTARO, W. B.; PETRINI, J. A.; GOMES, A. da S.; MARTINS, J. F. da S.; NUNES, C. D.; ANDRES, A.; AZAMBUJA, I. H. V.
Título:  BRS Atalanta: alternativa para o uso racional da água nas lavouras de arroz irrigado do RS.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2007.
Série:  (Embrapa Clima Temperado. Circular técnica, 60).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Origem e caracterização; Manejo da cultivar.
Palavras-Chave:  BRS Atalanta; Uso da água.
Thesagro:  Arroz; Arroz Irrigado; Lavoura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/30818/1/Circular-60.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT10534 - 1UMTFL - PP014122007.01412
CPACT10534 - 2UMTFL - PPMT CIR602013.00925
CPACT10534 - 3UMTFL - PPMT CIR602013.00926
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