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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/04/2014
Data da última atualização:  24/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WELKE, J. E.; ZANUS, M.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A.
Afiliação:  Juliane Elisa Welke, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Cláudia Alcaraz Zini, UFRGS.
Título:  Quantitative analysis of headspace volatile compounds using comprehensive two-dimensional gas chromatography and their contribution to the aroma of Chardonnay wine.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 59, p. 85-99, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The quantitative determination of volatile compounds of Chardonnay wines using HS-SPME-GC × GC/TOFMS along with the determination of odor activity value (OAV) and relative odor contribution (ROC) of volatiles are reported for the first time. The use of GC × GC/TOFMS for the analysis of Chardonnay wine of Serra Gaucha resulted in the tentative identification of 243 compounds, showing the superior performance of this analytical technique for this specific varietal wine, considering that the number of compounds usually separated by 1D-GC for this type of wine is lower. Furthermore, 42 compounds co-eluted in the first dimension and 34 of them were separated in the second dimension, while the others were resolved by spectral deconvolution (8), which indicates that the conventional 1D-GC/MS may result in misleading results. The calculation of OAV and ROC allowed the determination of the volatile compounds that presented the greater contribution to wine aroma. Ethyl octanoate, ethyl hexanoate, ethyl butanoate, and beta-damascenone showed the highest OAV and ROC values, although other 43 compounds showed also potential to contribute to wine aroma. Figures of merit of the developed method were: accuracies from 92.4 to 102.6%, repeatability from 1.2% to 13.4%, LOD from 0.001 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 2.554 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate), LOQ from 0.003 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 7.582 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate).
Palavras-Chave:  Chardonnay; Cromatografia gasosa bidimensional; Wine flavour.
Thesagro:  Aroma; Vinho.
Thesaurus Nal:  comprehensive two-dimensional gas chromatography.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101027/1/2014-API-QuantitativeAnalysis.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF52358 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRAMIRO, D. A.; ESCOUTE, J.; PETITOT, A.-S.; NICOLE, M.; MALUF, M. P.; FERNANDEZ, D. Biphasic haustorial differentiation of coffee rust (Hemileia vastatrix race II) associated with defense responses in resistant and susceptible coffee cultivars. In.: PLANT PATHOLOGY, v. 58, p. 944-955, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAMIRO, D. A.; ESCOUTE, J.; PETITOT, A.-S.; MALUF, M. P.; FERNANDEZ, D. Early haustoria development in coffee (Coffea arabica) - rust (hemileia vastatrix) interaction. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 22. 2008, Campinas, São Paulo, Brazil.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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3.Imagem marcado/desmarcadoRAMIRO, D. A.; TOMA-BRAGHINI, M.; PETITOT, A. -S.; MALUF, M. P.; FERNANDEZ, D. Use of leaf-disk technique for gene expression analysis of the coffee responses to Hemileia vastatrix Infection. In:INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 21., 2006, Montpellier, France. Table of contents... Montpellier, France: Association for Science and Information on Coffee, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRAMIRO, D.; JALLOUL, A.; PETITOT, A-S.; SA, M. F. G. de; MALUF, M. P.; FERNANDEZ, D. Identification of coffee WRKY transcription factor genes and expression in resistance responses to pathogens. TREE GENETICS & GENOMES, Curitiba, v.6, p.767-781. 2010. 767-781
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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5.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, E. V. S.; LECOULS, A. C.; PETITOT, A. S.; GROSSI DE SÁ, M. F.; FERNANDEZ, D. Early resistance responses of coffee (coffea arabica) to root-knot nematode (Meloidogyne spp.) infection. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF NEMATOLOGY, 5, 2008, Brisbane, Australia. Nematodes: 5ICN: down under. [S.l.]: Australasian Association of Nematologists, 2008. p. 128.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, E. V. S.; PETITOT, A.-S.; SILVA, J. P. da; GROSSI-DE-SÁ, M. F.; FERNANDEZ, D. Early responses of coffee immunity-related genes to root-knot nematode infection. Physiological and Molecular Plant Pathology, v. 100, p.142-150, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoVIDAL, L. de A.; GRYNBERG, P.; PETITOT, A.-S.; MOTA, A. P. Z.; TOGAWA, R. C.; FERNANDEZ, D.; FREIRE, E. V. S. A. Validação de sequências candidatas de silenciamento gênico de Meloidogyne Incógnita. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBRESSO, E.; FERNANDEZ, D.; AMORA, D. X.; NOEL, P.; PETITOT, A.-S.; SA, M. E. L. de; ALBUQUERQUE, E. V. S.; DANCHIN, E. G. J.; MAIGRET, B.; MARTINS, N. F. A chemosensory GPCR as a potential target to control the Root-Knot Nematode Meloidogyne incognita parasitism in plants. Molecules, v. 24, n. 20, article 3798, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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9.Imagem marcado/desmarcadoGROSSI-DE-SA, M.; PETITOT, A.-S.; XAVIER, D. A.; SÁ, M. E. L.; MEZZALIRA, I.; BENEVENTI, M. A.; MARTINS, N. F.; BAIMEY, H. K.; ALBUQUERQUE, E. V. S.; GROSSI-DE-SA, M. F.; FERNANDEZ, D. Rice susceptibility to root-knot nematodes is enhanced by the Meloidogyne incognita MSP18 effector gene. Planta, v. 250, n. 4, p. 1215-1227, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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10.Imagem marcado/desmarcadoMOTA, A. P. Z.; FERNANDEZ, D.; ARRAES, F. B. M.; PETITOT, A.-S.; MELO, B. P. de; SA, M. E. L. de; GRYNBERG, P.; SARAIVA, M. A. P.; GUIMARAES, P. M.; BRASILEIRO, A. C. M.; ALBUQUERQUE, E. V. S.; DANCHIN, E. G. J.; GROSSI-DE-SA, M. F. Evolutionarily conserved plant genes responsive to root-knot nematodes identified by comparative genomics. Molecular Genetics and Genomics, v. 295, p. 1063-1078, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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