Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  13/02/2017
Data da última atualização:  08/03/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MEYER, G. de A.; TALAMINI, J.; BUENO, M. E.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A.; RUFATO, A. de R.
Afiliação:  G. de A. Meyer, UDESC; J. Talamini, Agroveterinary Science Center (CAV); M. E. BUENO, Agroveterinary Acience Center (CAV); LEO RUFATO, UDESC; A. A. KRETZSCHMAR, agroveterinary Science Center (CAV); ANDREA DE ROSSI RUFATO, CNPUV.
Título:  Gradual release of growth regulators for a delay in budding and growth of 'Chardonnay' and 'Pinot Gris' in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n. 1115, p. 237-241, 2016.
DOI:  10.17660/ActaHortic.2016.1115.35
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The wine industry in southern Brazil is affected by late frosts that cause losses in earlier varieties such as ?Chardonnay? and ?Pinot Gris?. The aim of this study was to develop a new form of application of growth regulators to delay budding of 'Chardonnay' and 'Pinot Gris'. The experiment was conducted in a commercial vineyard in Vacaria, RS, (28°32'11? S and 50°50'04? W and 972 m). The branches were pre-pruned with four buds, for the application of the products. The treatments were applied to the winter bud with concentrations (mg L- 1): naphthaleneacetic acid (NAA) 500, 1000, 1500, 2000 (sprayed) and abscisic acid sprayed 500, in paste form Splat®: 1 g applied the paste containing NAA: 500, 1000, 1500, 2000, Prohexadione calcium 75, 125, 250, 500, Trinexapac-ethyl: 200, 300, 400, 600 and untreated control. The stage of budswell and green tip was evaluated at 7 and 14 days after application. 'Pinot Gris' at 7 days delayed its phenology 14-25% in all doses of NAA with a decreasing linear trend. For application in paste form Splat® (Specialized Pheromone & Lure Application Technology) we observed different behavior for growth regulators applied at late phenological stages in different concentrations. NAA (500 and 1000), Prohexadione-calcium (125 and 500) and Trinexapac-ethyl (200 and 300) in doses mg L- 1 can be applied with Splat® to delay budding of ?Chardonnay? and ?Pinot Gris? and reduce the risks of damage in the budding by late frosts up to 7 and 10.5 days, r... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chardonnay; Gibberellin synthesis inhibitor; Pinot Gris; Sul do Brasil; Vitis sp.
Thesagro:  Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV17131 - 1UPCAA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/01/2016
Data da última atualização:  23/03/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CANOSSA, A. T.; PERISSUTTI, G. E.; GUERRA, C. C.
Afiliação:  GISELE ELIANE PERISSUTTI, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV.
Título:  Caracterização físico-química de vinhos tintos finos brasileiros.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 431.
Idioma:  Português
Notas:  XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015.
Palavras-Chave:  Química enológica; Vinho tinto; Vinhos tintos finos brasileiros.
Thesagro:  Enologia; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/136664/1/Canossa-431.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV16206 - 1UPCRA - DD663.22316.00870
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional