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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/05/2006
Data da última atualização:  13/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  VIEIRA, N. R. de A.; CASTRO, E. da M. de.
Afiliação:  NORIS REGINA DE ALMEIDA VIEIRA, CNPAF; EMILIO DA MAIA DE CASTRO, CNPAF.
Título:  Determinação do teor de amilose e da temperatura de gelatinização utilizando amostras de arroz integral.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ, 6., 1998, Goiânia. Perspectivas para a cultura dos arroz nos ecossistemas de várzeas e terras altas: resumos expandidos. Goiânia: Embrapa-CNPAF, 1998.
Volume:  v. 1.
Páginas:  p. 427-429.
Série:  (Embrapa-CNPAF. Documentos, 85).
ISSN:  1516-7518
Idioma:  Português
Thesagro:  Amilose; Arroz integral; Oryza sativa; Temperatura.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162864/1/CNPAF-1998-p427.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF23762 - 1UPCAA - DD19981998
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  13/03/2013
Data da última atualização:  08/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SASSAKI, G.; SCHMIDT, A. B.; FERREIRA, M. E.; RANGEL, P. H. N.; PEREIRA-NETTO, A. B.
Afiliação:  GUILHERME SASSAKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ANDREA B. SCHMIDT, PIONEER; MARCIO ELIAS FERREIRA, CENARGEN; PAULO HIDEO NAKANO RANGEL, CNPAF; ADAUCTO B. PEREIRA-NETTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Characterization of cold-induced changes in the fatty acids profile of rice seedlings.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Acta Physiologiae Plantarum, v. 35, p. 1989-1996, 2013.
DOI:  10.1007/s11738-013-1237-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Rice, a staple food for more than one half of the world?s population, is one of the most cold-sensitive cereals. Breeding programs aimed at increasing rice production are expected to reduce cold-imposed grain losses. Several reports have demonstrated that cold induce differential effects on the fatty acids profile of membranes in chilling-sensitive and chilling-tolerant plants. In this work, we evaluated changes in fatty acid (FA) composition as a potential screening tool to evaluate chilling sensitivity of rice accessions. Cold exposure led to the preferential accumulation of the polyunsaturated linolenic and linoleic FAs and reduction of palmitic and stearic FAs, besides showing increased lignoceric acid content in roots of the variety. Similarly, roots of cold-exposed line Quila 66304 also presented preferential accumulation of linolenic and linoleic FAs and reduction of palmitic and stearic FAs. Cold exposure also led to enhanced levels of palmitic acid in shoots of Amaroo and, in a smaller extent, in shoots of Quila 66304. Linolenic acid was reduced in the shoots of both Amaroo and Quila 66304, while oleic acid content was reduced in shoots of Amaroo and slightly increased in shoots of Quila 66304. Double-bond index analysis indicated that 18 carbons FAs DBI for roots might be a good screening tool for cold response in rice. Results in this report demonstrate that cold-induced changes in FA profile represent a useful screening tool for early identification of difference... Mostrar Tudo
Thesagro:  Ácido graxo; Arroz; Frio; Oryza sativa; Temperatura.
Thesaurus NAL:  Cold; Polyunsaturated fatty acids; Rice.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/179867/1/Sassaki2013-Article-CharacterizationOfCold-induced.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN34711 - 1UPCAP - DDSP 20463SP 20463
CNPAF31923 - 1UPCAP - DD2013.0082013.008
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