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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  15/01/2015
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SENA NETO, A. R.; ARAUJO, M. A. M.; BARBOZA, R. M. P.; FONSECA, A. S.; TONOLI, G. H. D.; SOUZA, F. V. D.; MATTOSO, L. H. C.; MARCONCINI, J. M.
Afiliação:  ALFREDO R. SENA NETO, UFSCar; MARCO A.M. ARAUJO, UFSCar; RAIZA M.P. BARBOZA, UFSCar; ALESSANDRA S. FONSECA, UFLA; GUSTAVO H.D. TONOLI, UFLA; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Comparative study of 12 pineapple leaf fiber varieties for use asmechanical reinforcement in polymer composites.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 64, p. 68-78, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Vegetable fiber reinforced polymer composites have enormous potential to replace materials originatedfrom non-renewable resources. For an adequate use of vegetable fibers as reinforcements, however, therelationships between technological properties and chemical, structural and morphological characteris-tics of the fibers must be fully understood. In this work, fibers from 12 different varieties of pineapple(Ananas genus) were characterized on their morphology, structure, chemical composition, mechanicaland thermal properties. The elastic modulus ranged from 37 to 86 GPa, the tensile strength from 629 to1309 MPa, and the onset oxidation temperature from 240 to 272ºC; indicating the potential of using allselected pineapple fibers as reinforcing fillers (depending on the polymer matrix and processing method).Direct correlations were observed between the thermo-mechanical properties of the fibers and theirchemical features, such as holocellulose and cellulose contents, and also the cellulose crystallinity index.The mechanical properties showed an inversely proportional relation with the lignin content and diam-eter of the fiber bundle. These correlations provided indexes for the direct selection and/or for a geneticimprovement program of the Ananas genus for the development of pineapples whose fibers may beadequate as mechanical reinforcement in polymer composite. An example of methodology is presented,aiming to help with materials selection within the group of vegetable fibers ... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Pineapples.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30393 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  24/07/2003
Data da última atualização:  24/07/2003
Autoria:  PEREIRA, J. C.
Título:  Os microrganismos e os metais pesados do solo.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2001.
Páginas:  14 p.
Série:  (Embrapa Agrobiologia. Documentos, 132).
ISSN:  1517-8498
Idioma:  Português
Conteúdo:  O Solo como ambiente dos microrganismos. Equilíbrio microbiológico. Fatores ambientais abióticos. Metais pesados Transformações microbianas dos metais pesados. Metais pesados e as simbioses radiculares. Micorrizas. Simbiose leguminosa-rizóbio. Métodos microbiológicos de avaliação da contaminação do solo por metais pesados. Considerações finais.
Thesagro:  Leguminosa; Metal Pesado; Micorriza; Microrganismo; Rhizobium; Simbiose; Solo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB27397 - 1UMTFL - --000187
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