Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  15/06/2022
Data da última atualização:  15/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRIORI, D.; VALDUGA, E.; VIZZOTTO, M.; VALGAS, R. A.; BARBIERI, R. L.
Afiliação:  DANIELA PRIORI; EDUARDO VALDUGA, UFPEL; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; RICARDO ALEXANDRE VALGAS, CPACT; ROSA LIA BARBIERI, CPACT.
Título:  Pumpkin landraces from southern Brazil as functional foods.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e92821, 2022.
ISSN:  1678-457X
DOI:  doi.org/10.1590/fst.92821
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Squash is a food that meets the requirements of a healthy diet and is highly appreciated by consumers for its mild flavour and high nutritional value. In southern Brazil, many farmers grow several pumpkin landraces that are widely used in food. The consumption of its fruits and derivatives benefits human health due to the bioactive compounds, minerals, and antioxidants in the fruit pulp, making pumpkin a functional food. The objective of this study was to characterize the bioactive compounds, antioxidant activity, and minerals in the pulp of fruits of pumpkin landraces (Cucurbita maxima) from southern Brazil. Phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals were evaluated in 10 accessions of pumpkin landraces from the Cucurbitaceae Genebank of Embrapa Temperate Agriculture (Pelotas, RS, Brazil). In mature fruits, the seeds and peels were discarded, and opposite longitudinal slices of pulp were manually prepared for analysis. All analyses were performed in triplicate. The data obtained showed genetic variability in total phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals. Accessions C49, C307, and C216 had high levels of total phenolic compounds and carotenoids and high antioxidant activity. Of these accessions, accession C49 had the highest antioxidant capacity (504.1 μg·g-1). C216 and C178 were high in copper and iron, and the latter was highest in potassium, calcium, and phosphorus. Thus, accessions C216 and C178 have great potentia... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Composto bioativo.
Thesagro:  Abóbora; Antioxidante; Conservação; Cucúrbita Máxima; Cucurbitaceae; Mineral; Recurso Genético.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144078/1/Artigo-Pumpkin-landraces.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22290 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  13/12/2012
Data da última atualização:  30/05/2014
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  PINHEIRO, J. B.; AMARO, G. B.; PEREIRA, R. B.
Afiliação:  JADIR BORGES PINHEIRO, CNPH; GEOVANI BERNARDO AMARO, CNPH; RICARDO BORGES PEREIRA, CNPH.
Título:  Nematoides em pimentas do gênero Capsicum.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa, 2011.
Série:  (Embrapa Hortaliças. Circular Técnica, 104).
ISSN:  1415-3033
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Alqueive.
Thesagro:  Controle químico; Nematoide; Pimenta.
Thesaurus NAL:  Capsicum frutescens.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72245/1/ct-1041.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH38368 - 1UMTFL - PP0540105401
CNPH38368 - 2UMTFL - PP0540205402
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional