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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  11/08/2021
Data da última atualização:  11/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SORDI, C.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SARTORETTO, L. M.; PETROLLI, T. G.; TEIXEIRA, C. J. de S.
Afiliação:  CARINA SORDI, UDESC/Chapecó; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; DIEGO SUREK, CNPSA; LAUDETE MARIA SARTORETTO, FACC; TIAGO GOULART PETROLLI, Unoesc/Xanxere; CARLOS JONATAS DE SOUSA TEIXEIRA, UDESC/Chapecó.
Título:  Sorption isotherms of ingredients and diets for poultry.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 9, ed. e828997729, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i9.7729
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study aimed to determine sorption isotherms of ingredient and poultry diet. The samples were encapsulated in capsules and dehydrated by oven-drying in a desiccator for more than 24 hours. The samples were transferred to desiccator containing water in the base and placed in the oven, with one sample of each material being removed at incremental intervals. The sample was weighed and for determination of water activity and for dry matter. The moisture and water activity data were evaluated by eight mathematical models. The GAB mathematical model fitted the experimental data to constitute the isotherm for each material. Type II sorption isotherms were found, except for BHT: demonstrated values that did not fit the isotherm determination. The hygroscopic behavior of the ingredients in ascending order were: L- threonine, limestone, BHT, DL- methionine, L-valine, L- tryptophan, phosphate, kaolin, vitamin supplement, salt, mycotoxin deactivator, pelleted rooster diet, mash rooster diet, mash layer diet, pelleted layer diet, corn, bacitracin zinc, vitamin mineral supplement, phytase, rice bran, wheat bran, mineral supplement, soybean meal, coccidiostat, L- Lysine HCl and choline chloride. Ingredients and diets have different hygroscopic behavior: can lead to deterioration and low accuracy in nutritional values of diet, since formulation is based on as-is fed basis. Resumo: Objetivou-se determinar as isotermas de adsorção dos ingredientes e da dieta das aves. As amostra... Mostrar Tudo
Thesagro:  Ave Domestica; Dieta; Frango de Corte; Modelo Matemático; Nutrição Animal; Ração; Ração Balanceada; Umidade.
Thesaurus Nal:  Animal nutrition; Broiler chickens; Diet; Humidity; Ingredients; Mathematical models.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225077/1/final9640.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA22186 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/07/2015
Data da última atualização:  18/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  JESUS, F. N.; DAMASCENO, J. C. A.; BARBOSA, D. H. S. G.; MALHEIRO, R.; PEREIRA, J. A.; SOARES, A. C. F.
Afiliação:  FÁBIO N. JESUS, UFRB; JOSILDA C. A. DAMASCENO, UFRB; DIMMY HERLLEN SILVEIRA G BARBOSA, CNPMF; RICARDO MALHEIRO, CIMO; JOSÉ A. PEREIRA, CIMO; ANA C. F. SOARES, UFRB.
Título:  Control of the banana burrowing nematode using sisal extract.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Agronomy for Sustainable Development, v.35, p.783-791, 2015.
ISSN:  1774-0746
DOI:  10.1007/s13593-014-0264-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The nematode Radopholus similis is a major pest in banana plantations worldwide. This nematode is actually controlled using synthetic, toxic nematicides. Alternative control methods are therefore needed. For instance the liquid byproduct of fiber extraction from sisal (Agave sisalana) may be used as a nematicide. Here we tested the nematicidal activity of the sisal residue, fresh or fermented, on R. similis in banana plants. We measured immobility and mortality effects by nematode immersion in an aqueous solution of sisal residue for 24 and 48 h. Nematode control was also evaluated in the Grand Naine banana plants under greenhouse conditions using soil amendments of residues. We measured plant growth, pseudostem diameter, the number of leaves, and the dry weight of the aerial parts, corm and roots, aswell as factors related to nematode control such as the level of damage, the population of R. similis in roots and soil, and nematode reproduction factors. Our results show that the sisal residue efficiently controlled R. similis in vitro, displaying mortality rates of 99.2 % for the fresh residue. The damage caused by R. similis on plants was similar for the treatment with the sisal residue at a concentration of 25 % and with the nematicide. This is the first report on the nematicidal effect of the sisal liquid residue on the banana burrowing nematode. This by product presents the potential for the development of new alternatives for nematode control, with a low-cost and lowenv... Mostrar Tudo
Thesagro:  Agave Sisalana; Banana; Nematóide; Radopholus Similis.
Thesaurus NAL:  Agricultural wastes; Pesticidal plants.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF30725 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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