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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/08/2021 |
Data da última atualização: |
11/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SORDI, C.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SARTORETTO, L. M.; PETROLLI, T. G.; TEIXEIRA, C. J. de S. |
Afiliação: |
CARINA SORDI, UDESC/Chapecó; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; DIEGO SUREK, CNPSA; LAUDETE MARIA SARTORETTO, FACC; TIAGO GOULART PETROLLI, Unoesc/Xanxere; CARLOS JONATAS DE SOUSA TEIXEIRA, UDESC/Chapecó. |
Título: |
Sorption isotherms of ingredients and diets for poultry. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 9, n. 9, ed. e828997729, 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i9.7729 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study aimed to determine sorption isotherms of ingredient and poultry diet. The samples were encapsulated in capsules and dehydrated by oven-drying in a desiccator for more than 24 hours. The samples were transferred to desiccator containing water in the base and placed in the oven, with one sample of each material being removed at incremental intervals. The sample was weighed and for determination of water activity and for dry matter. The moisture and water activity data were evaluated by eight mathematical models. The GAB mathematical model fitted the experimental data to constitute the isotherm for each material. Type II sorption isotherms were found, except for BHT: demonstrated values that did not fit the isotherm determination. The hygroscopic behavior of the ingredients in ascending order were: L- threonine, limestone, BHT, DL- methionine, L-valine, L- tryptophan, phosphate, kaolin, vitamin supplement, salt, mycotoxin deactivator, pelleted rooster diet, mash rooster diet, mash layer diet, pelleted layer diet, corn, bacitracin zinc, vitamin mineral supplement, phytase, rice bran, wheat bran, mineral supplement, soybean meal, coccidiostat, L- Lysine HCl and choline chloride. Ingredients and diets have different hygroscopic behavior: can lead to deterioration and low accuracy in nutritional values of diet, since formulation is based on as-is fed basis. Resumo: Objetivou-se determinar as isotermas de adsorção dos ingredientes e da dieta das aves. As amostras foram encapsuladas e desidratadas por secagem em forno em um dessecador durante mais de 24 horas. As amostras foram transferidas para o dessecador contendo água na base e colocadas na estufa, com uma amostra de cada material a ser retirada em intervalos crescentes. A amostra foi pesada para a determinação da atividade da água e da matéria seca. Os dados relativos à humidade e à atividade da água foram avaliados por oito modelos matemáticos. O modelo matemático GAB foi o que melhor ajustou os dados experimentais para constituir a isoterma de cada material. Foram encontradas isotermas de adsorção de tipo II, exceto para BHT: valores demonstrados que não se encaixavam na determinação de isotermas. O comportamento higroscópico dos ingredientes em ordem crescente foi: L-treonina, calcário, BHT, DL-metionina, L-valina, L-triptofano, fosfato, caulim, suplemento vitamínico, sal, desativador de micotoxinas, ração peletizada para galo, ração farelada para galo, ração farelada para postura, ração peletizada para postura, milho, bacitracina-zinco, suplemento vitamínico-mineral, fitase, farelo de arroz, farelo de trigo, suplemento mineral, farelo de soja, coccidiostático, L-lisina, HCl e cloreto de colina. Os ingredientes e dietas têm comportamentos higroscópicos diferentes: podem levar à deterioração e baixa precisão nos valores nutricionais da dieta, uma vez que a formulação é baseada na matéria natural. Resumen : Este estudio tenía como objetivo determinar las isotermas de absorción de los ingredientes y la dieta de las aves. Las muestras se encapsularon en cápsulas y se deshidrataron por secado en horno en un desecador durante más de 24 horas. Las muestras se transfirieron al desecador que contiene agua en la base y se colocaron en el horno, retirándose una muestra de cada material a inter valos incrementales. La muestra se pesó y para la determinación de la actividad del agua y la materia seca. Los datos de humedad y actividad del agua fueron evaluados por ocho modelos matemáticos. El modelo matemático del GAB ajustó los datos experimentale s para constituir la isoterma de cada material. Se encontraron isotermas de sorción de tipo II, excepto para el BHT: valores demostrados que no encajaban en la determinación de la isotermia. El comportamiento higroscópico de los ingredientes fue: L treonin a, piedra caliza, BHT, DL metionina, L valina, L triptófano, fosfato, caolín, suplemento vitamínico, sal, desactivador de micotoxinas, dieta del gallo en pellets, dieta de la capa de puré, dieta de capas peletizadas, maíz, bacitracina zinc, suplemento vita mínico mineral, fitasa, salvado de arroz, salvado de trigo, suplemento mineral, salvado de soja, coccidiostático, L lisina HCl y cloruro de colina. Los ingredientes y las dietas tienen diferentes comportamientos higroscópicos: pueden llevar a un deterioro y a una baja precisión en los valores nutricionales de la dieta, ya que la formulación se basa en su estado. MenosAbstract: This study aimed to determine sorption isotherms of ingredient and poultry diet. The samples were encapsulated in capsules and dehydrated by oven-drying in a desiccator for more than 24 hours. The samples were transferred to desiccator containing water in the base and placed in the oven, with one sample of each material being removed at incremental intervals. The sample was weighed and for determination of water activity and for dry matter. The moisture and water activity data were evaluated by eight mathematical models. The GAB mathematical model fitted the experimental data to constitute the isotherm for each material. Type II sorption isotherms were found, except for BHT: demonstrated values that did not fit the isotherm determination. The hygroscopic behavior of the ingredients in ascending order were: L- threonine, limestone, BHT, DL- methionine, L-valine, L- tryptophan, phosphate, kaolin, vitamin supplement, salt, mycotoxin deactivator, pelleted rooster diet, mash rooster diet, mash layer diet, pelleted layer diet, corn, bacitracin zinc, vitamin mineral supplement, phytase, rice bran, wheat bran, mineral supplement, soybean meal, coccidiostat, L- Lysine HCl and choline chloride. Ingredients and diets have different hygroscopic behavior: can lead to deterioration and low accuracy in nutritional values of diet, since formulation is based on as-is fed basis. Resumo: Objetivou-se determinar as isotermas de adsorção dos ingredientes e da dieta das aves. As amostra... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Ave Domestica; Dieta; Frango de Corte; Modelo Matemático; Nutrição Animal; Ração; Ração Balanceada; Umidade. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Broiler chickens; Diet; Humidity; Ingredients; Mathematical models. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225077/1/final9640.pdf
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Marc: |
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Type II sorption isotherms were found, except for BHT: demonstrated values that did not fit the isotherm determination. The hygroscopic behavior of the ingredients in ascending order were: L- threonine, limestone, BHT, DL- methionine, L-valine, L- tryptophan, phosphate, kaolin, vitamin supplement, salt, mycotoxin deactivator, pelleted rooster diet, mash rooster diet, mash layer diet, pelleted layer diet, corn, bacitracin zinc, vitamin mineral supplement, phytase, rice bran, wheat bran, mineral supplement, soybean meal, coccidiostat, L- Lysine HCl and choline chloride. Ingredients and diets have different hygroscopic behavior: can lead to deterioration and low accuracy in nutritional values of diet, since formulation is based on as-is fed basis. Resumo: Objetivou-se determinar as isotermas de adsorção dos ingredientes e da dieta das aves. As amostras foram encapsuladas e desidratadas por secagem em forno em um dessecador durante mais de 24 horas. As amostras foram transferidas para o dessecador contendo água na base e colocadas na estufa, com uma amostra de cada material a ser retirada em intervalos crescentes. A amostra foi pesada para a determinação da atividade da água e da matéria seca. Os dados relativos à humidade e à atividade da água foram avaliados por oito modelos matemáticos. O modelo matemático GAB foi o que melhor ajustou os dados experimentais para constituir a isoterma de cada material. Foram encontradas isotermas de adsorção de tipo II, exceto para BHT: valores demonstrados que não se encaixavam na determinação de isotermas. O comportamento higroscópico dos ingredientes em ordem crescente foi: L-treonina, calcário, BHT, DL-metionina, L-valina, L-triptofano, fosfato, caulim, suplemento vitamínico, sal, desativador de micotoxinas, ração peletizada para galo, ração farelada para galo, ração farelada para postura, ração peletizada para postura, milho, bacitracina-zinco, suplemento vitamínico-mineral, fitase, farelo de arroz, farelo de trigo, suplemento mineral, farelo de soja, coccidiostático, L-lisina, HCl e cloreto de colina. Os ingredientes e dietas têm comportamentos higroscópicos diferentes: podem levar à deterioração e baixa precisão nos valores nutricionais da dieta, uma vez que a formulação é baseada na matéria natural. Resumen : Este estudio tenía como objetivo determinar las isotermas de absorción de los ingredientes y la dieta de las aves. Las muestras se encapsularon en cápsulas y se deshidrataron por secado en horno en un desecador durante más de 24 horas. Las muestras se transfirieron al desecador que contiene agua en la base y se colocaron en el horno, retirándose una muestra de cada material a inter valos incrementales. La muestra se pesó y para la determinación de la actividad del agua y la materia seca. Los datos de humedad y actividad del agua fueron evaluados por ocho modelos matemáticos. El modelo matemático del GAB ajustó los datos experimentale s para constituir la isoterma de cada material. Se encontraron isotermas de sorción de tipo II, excepto para el BHT: valores demostrados que no encajaban en la determinación de la isotermia. El comportamiento higroscópico de los ingredientes fue: L treonin a, piedra caliza, BHT, DL metionina, L valina, L triptófano, fosfato, caolín, suplemento vitamínico, sal, desactivador de micotoxinas, dieta del gallo en pellets, dieta de la capa de puré, dieta de capas peletizadas, maíz, bacitracina zinc, suplemento vita mínico mineral, fitasa, salvado de arroz, salvado de trigo, suplemento mineral, salvado de soja, coccidiostático, L lisina HCl y cloruro de colina. Los ingredientes y las dietas tienen diferentes comportamientos higroscópicos: pueden llevar a un deterioro y a una baja precisión en los valores nutricionales de la dieta, ya que la formulación se basa en su estado. 650 $aAnimal nutrition 650 $aBroiler chickens 650 $aDiet 650 $aHumidity 650 $aIngredients 650 $aMathematical models 650 $aAve Domestica 650 $aDieta 650 $aFrango de Corte 650 $aModelo Matemático 650 $aNutrição Animal 650 $aRação 650 $aRação Balanceada 650 $aUmidade 700 1 $aTAVERNARI, F. de C. 700 1 $aSUREK, D. 700 1 $aSARTORETTO, L. M. 700 1 $aPETROLLI, T. G. 700 1 $aTEIXEIRA, C. J. de S. 773 $tResearch, Society and Development$gv. 9, n. 9, ed. e828997729, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
28/07/2015 |
Data da última atualização: |
18/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
JESUS, F. N.; DAMASCENO, J. C. A.; BARBOSA, D. H. S. G.; MALHEIRO, R.; PEREIRA, J. A.; SOARES, A. C. F. |
Afiliação: |
FÁBIO N. JESUS, UFRB; JOSILDA C. A. DAMASCENO, UFRB; DIMMY HERLLEN SILVEIRA G BARBOSA, CNPMF; RICARDO MALHEIRO, CIMO; JOSÉ A. PEREIRA, CIMO; ANA C. F. SOARES, UFRB. |
Título: |
Control of the banana burrowing nematode using sisal extract. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy for Sustainable Development, v.35, p.783-791, 2015. |
ISSN: |
1774-0746 |
DOI: |
10.1007/s13593-014-0264-z |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The nematode Radopholus similis is a major pest in banana plantations worldwide. This nematode is actually controlled using synthetic, toxic nematicides. Alternative control methods are therefore needed. For instance the liquid byproduct of fiber extraction from sisal (Agave sisalana) may be used as a nematicide. Here we tested the nematicidal activity of the sisal residue, fresh or fermented, on R. similis in banana plants. We measured immobility and mortality effects by nematode immersion in an aqueous solution of sisal residue for 24 and 48 h. Nematode control was also evaluated in the Grand Naine banana plants under greenhouse conditions using soil amendments of residues. We measured plant growth, pseudostem diameter, the number of leaves, and the dry weight of the aerial parts, corm and roots, aswell as factors related to nematode control such as the level of damage, the population of R. similis in roots and soil, and nematode reproduction factors. Our results show that the sisal residue efficiently controlled R. similis in vitro, displaying mortality rates of 99.2 % for the fresh residue. The damage caused by R. similis on plants was similar for the treatment with the sisal residue at a concentration of 25 % and with the nematicide. This is the first report on the nematicidal effect of the sisal liquid residue on the banana burrowing nematode. This by product presents the potential for the development of new alternatives for nematode control, with a low-cost and lowenvironmental risk plant nematicide. MenosThe nematode Radopholus similis is a major pest in banana plantations worldwide. This nematode is actually controlled using synthetic, toxic nematicides. Alternative control methods are therefore needed. For instance the liquid byproduct of fiber extraction from sisal (Agave sisalana) may be used as a nematicide. Here we tested the nematicidal activity of the sisal residue, fresh or fermented, on R. similis in banana plants. We measured immobility and mortality effects by nematode immersion in an aqueous solution of sisal residue for 24 and 48 h. Nematode control was also evaluated in the Grand Naine banana plants under greenhouse conditions using soil amendments of residues. We measured plant growth, pseudostem diameter, the number of leaves, and the dry weight of the aerial parts, corm and roots, aswell as factors related to nematode control such as the level of damage, the population of R. similis in roots and soil, and nematode reproduction factors. Our results show that the sisal residue efficiently controlled R. similis in vitro, displaying mortality rates of 99.2 % for the fresh residue. The damage caused by R. similis on plants was similar for the treatment with the sisal residue at a concentration of 25 % and with the nematicide. This is the first report on the nematicidal effect of the sisal liquid residue on the banana burrowing nematode. This by product presents the potential for the development of new alternatives for nematode control, with a low-cost and lowenv... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Agave Sisalana; Banana; Nematóide; Radopholus Similis. |
Thesaurus NAL: |
Agricultural wastes; Pesticidal plants. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 02324naa a2200277 a 4500 001 2020704 005 2023-05-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1774-0746 024 7 $a10.1007/s13593-014-0264-z$2DOI 100 1 $aJESUS, F. N. 245 $aControl of the banana burrowing nematode using sisal extract.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe nematode Radopholus similis is a major pest in banana plantations worldwide. This nematode is actually controlled using synthetic, toxic nematicides. Alternative control methods are therefore needed. For instance the liquid byproduct of fiber extraction from sisal (Agave sisalana) may be used as a nematicide. Here we tested the nematicidal activity of the sisal residue, fresh or fermented, on R. similis in banana plants. We measured immobility and mortality effects by nematode immersion in an aqueous solution of sisal residue for 24 and 48 h. Nematode control was also evaluated in the Grand Naine banana plants under greenhouse conditions using soil amendments of residues. We measured plant growth, pseudostem diameter, the number of leaves, and the dry weight of the aerial parts, corm and roots, aswell as factors related to nematode control such as the level of damage, the population of R. similis in roots and soil, and nematode reproduction factors. Our results show that the sisal residue efficiently controlled R. similis in vitro, displaying mortality rates of 99.2 % for the fresh residue. The damage caused by R. similis on plants was similar for the treatment with the sisal residue at a concentration of 25 % and with the nematicide. This is the first report on the nematicidal effect of the sisal liquid residue on the banana burrowing nematode. This by product presents the potential for the development of new alternatives for nematode control, with a low-cost and lowenvironmental risk plant nematicide. 650 $aAgricultural wastes 650 $aPesticidal plants 650 $aAgave Sisalana 650 $aBanana 650 $aNematóide 650 $aRadopholus Similis 700 1 $aDAMASCENO, J. C. A. 700 1 $aBARBOSA, D. H. S. G. 700 1 $aMALHEIRO, R. 700 1 $aPEREIRA, J. A. 700 1 $aSOARES, A. C. F. 773 $tAgronomy for Sustainable Development$gv.35, p.783-791, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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