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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
01/02/2008 |
Data da última atualização: |
21/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
JANK, L.; QUESENBERRY, K. H.; SOLLENBERGER, L. E.; WOFFORD, D. S.; LYRENE, P. M. |
Afiliação: |
Liana Jank, CNPGC; K. H. Quesenberry Agronomy Department University of Florida; L. E. Sollenberger Agronomy Department University of Florida; D. S. Wofford Agronomy Department University of Florida; P. M. Lyrene Horticultural Sciences Department University of Florida. |
Título: |
Selection of morphological traits to improve forage characteristics of Setaria sphacelata grown in Florida. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
New Zealand Journal of Agricultural Research, Wellington, v. 50, n. 1, p. 73-83, Mar. 2007. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A genetically diverse population of Setaria sphacelata was developed at Gainesville, Florida by intercrossing the cultivars ?Narok?, ?Kazungula? and ?Solander? and a local persistent population. To determine heritability of traits that may improve setaria as a forage plant in Florida, progeny of the intercrossed population underwent two cycles of selection for inflorescence number and one cycle for leaf width. The selected populations, together with cultivars and introductions, were evaluated for morphological characters, yield and forage quality in field experiments with close- and wide-spaced plants. Increase of inflorescence number was not obtained by selection but resulted in decreased plant height, inflorescence length, yield, leaf width, and leafiness. Leaf width was increased by selection and was associated with increased leafiness and whole-plant crude protein content. The results suggest good prospects for selection of setaria cultivars suited to Florida with improved yield and quality providing they tolerate winter cold and reliably produce seed. |
Palavras-Chave: |
Inflorescenses; Selection. |
Thesagro: |
Inflorescência; Melhoramento Genético Vegetal; Morfologia Vegetal; Seleção; Setaria Sphacelata. |
Thesaurus Nal: |
Florida; plant anatomy; plant breeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/38213/1/00288230709510284.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
31/08/2022 |
Data da última atualização: |
22/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALVARES, V. de S.; LAMBERTUCCI, D. M.; SANTIAGO, A. C. C.; SENA, A. P. S. de; PEREIRA, A. M.; SOUZA, J. M. L. de. |
Afiliação: |
VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; DANIEL MOREIRA LAMBERTUCCI, CPAF-AC; ANTÔNIO CLEBSON CAMELI SANTIAGO, SECRETARIA DE ESTADO DE PRODUÇÃO E AGRONEGÓCIO; ANA PAULA SANTOS DE SENA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ACRE; ALEXON MARTINS PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC. |
Título: |
Rendimento da farinha de mandioca artesanal em função de diferentes concentrações de açafrão-da-terra. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2021, Rio Branco, AC. Atividades agropecuária e florestal para o desenvolvimento sustentável da Amazônia: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2022. Pôster. |
Páginas: |
p. 111-116. |
Série: |
(Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 4). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editores técnicos: Rodrigo Souza Santos; Fabiano Marçal Estanislau. |
Conteúdo: |
O açafrão-da-terra é utilizado em Cruzeiro do Sul, Acre, na fabricação da farinha de mandioca artesanal. Contudo, essa ação é realizada de forma empírica, sem um protocolo de adição dessa especiaria. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes concentrações de açafrão-da-terra no rendimento da farinha de mandioca artesanal, em diferentes anos de produção da raiz. Farinhas foram produzidas, em 2019 e 2021, com diferentes concentrações de açafrão-da-terra e calculados o rendimento do descascamento, rendimento de farinha e a produtividade estimada de farinha. Essas farinhas foram classificadas, analisadas em relação à acidez titulável e granulometria. Não foi possível observar efeito da concentração de açafrão-da-terra nas variáveis estudadas. |
Palavras-Chave: |
Açafrão da terra; Acre; Amazon Occidental; Amazônia Ocidental; Casa de farinha; Cúrcuma (especia); Harina de yuca; Producción de alimentos; Rendimientos; Rorigues Alves (AC); Western Amazon. |
Thesagro: |
Açafrão; Curcuma Longa; Farinha; Mandioca; Manihot Esculenta; Produção; Rendimento. |
Thesaurus NAL: |
Cassava flour; Food production; Turmeric; Yields. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145959/1/27351.pdf
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Marc: |
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Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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