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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
05/07/2022 |
Data da última atualização: |
05/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GRZYBOWSKI, C. R. de S.; VIEIRA, E. S. N.; MICHELON, T. B.; PANOBIANCO, M. |
Afiliação: |
CAMILA RIBEIRO DE SOUZA GRZYBOWSKI, Defesa Agropecuária do Estado de São Paulo; ELISA SERRA NEGRA VIEIRA, CNPF; THOMAS BRUNO MICHELON, Universidade Federal do Paraná; MARISTELA PANOBIANCO, Universidade Federal do Paraná. |
Título: |
Germination test of Cordia trichotoma seeds: a forest species native to Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 44, e202244006, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/2317-1545v44258572 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Cordia trichotoma (Vell.) Arrab. ex Steud. is a forest species native to Brazil, naturally propagated by seeds, whose quality assessment may be underestimated by the use of inappropriate methods for conducting the germination test. Given the potential use of this plant and the importance of conserving native species, the present work aimed to study parameters for conducting the germination test in louro-pardo seeds, during three consecutive years of evaluations. For this purpose, temperatures (20, 25 and 30 °C) and substrates (blotter paper, filter paper, sand and vermiculite) were tested in seeds collected in different crop seasons. The tests were carried out under a completely randomized experimental design, with four replications, in a factorial scheme for the germination test (temperatures x substrates), with the data obtained being subjected to analysis of variance and means compared by Tukey?s test (p ≤ 0.05). Germination percentage and speed index were determined, and seed health analysis was performed. It is concluded that the germination test for louro-pardo seeds should be carried out between vermiculite, at 30 °C, without light supply, with the first count carried out at 26 days and the last count at 48 days after setting up the test. RESUMO: Cordia trichotoma (Vell.) Arrab. ex Steud. é uma espécie florestal nativa do Brasil, propagada naturalmente por sementes, cuja avaliação da qualidade pode estar sendo subestimada pela utilização de métodos não adequados para condução do teste de germinação. Diante do potencial de utilização desta planta e da importância de se conservar espécies nativas, o presente trabalho teve por objetivo definir as condições mais adequadas para condução do teste de germinação em sementes de louro-pardo, durante três anos consecutivos de avaliações. Para tanto, foram testados: temperaturas (20, 25 e 30 °C) e substratos (papel mata-borrão, papel filtro, areia e vermiculita) em sementes coletadas em diferentes safras. Os testes foram excecutados sob delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições, em esquema fatorial (temperaturas x substratos), sendo os dados obtidos submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Tukey (p ≤ 0,05). Foram determinados a porcentagem e o índice de velocidade de germinação, além da análise de sanidade das sementes. Conclui-se que o teste de germinação para sementes de louro-pardo deve ser conduzido entre vermiculita, a 30 °C, sem fornecimento de luz, sendo a primeira contagem realizada aos 26 dias e a última aos 48 dias após a instalação do teste. MenosABSTRACT: Cordia trichotoma (Vell.) Arrab. ex Steud. is a forest species native to Brazil, naturally propagated by seeds, whose quality assessment may be underestimated by the use of inappropriate methods for conducting the germination test. Given the potential use of this plant and the importance of conserving native species, the present work aimed to study parameters for conducting the germination test in louro-pardo seeds, during three consecutive years of evaluations. For this purpose, temperatures (20, 25 and 30 °C) and substrates (blotter paper, filter paper, sand and vermiculite) were tested in seeds collected in different crop seasons. The tests were carried out under a completely randomized experimental design, with four replications, in a factorial scheme for the germination test (temperatures x substrates), with the data obtained being subjected to analysis of variance and means compared by Tukey?s test (p ≤ 0.05). Germination percentage and speed index were determined, and seed health analysis was performed. It is concluded that the germination test for louro-pardo seeds should be carried out between vermiculite, at 30 °C, without light supply, with the first count carried out at 26 days and the last count at 48 days after setting up the test. RESUMO: Cordia trichotoma (Vell.) Arrab. ex Steud. é uma espécie florestal nativa do Brasil, propagada naturalmente por sementes, cuja avaliação da qualidade pode estar sendo subestimada pela utilização de métodos não... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Physiological quality; Qualidade fisiológica; Substrate; Substrato. |
Thesagro: |
Cordia Trichotoma; Louro Pardo; Temperatura. |
Thesaurus Nal: |
Temperature. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144465/1/JSS-2022-GerminationTestCordiaTrichotomaSeeds.pdf
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Marc: |
LEADER 03465naa a2200265 a 4500 001 2144465 005 2022-07-05 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/2317-1545v44258572$2DOI 100 1 $aGRZYBOWSKI, C. R. de S. 245 $aGermination test of Cordia trichotoma seeds$ba forest species native to Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aABSTRACT: Cordia trichotoma (Vell.) Arrab. ex Steud. is a forest species native to Brazil, naturally propagated by seeds, whose quality assessment may be underestimated by the use of inappropriate methods for conducting the germination test. Given the potential use of this plant and the importance of conserving native species, the present work aimed to study parameters for conducting the germination test in louro-pardo seeds, during three consecutive years of evaluations. For this purpose, temperatures (20, 25 and 30 °C) and substrates (blotter paper, filter paper, sand and vermiculite) were tested in seeds collected in different crop seasons. The tests were carried out under a completely randomized experimental design, with four replications, in a factorial scheme for the germination test (temperatures x substrates), with the data obtained being subjected to analysis of variance and means compared by Tukey?s test (p ≤ 0.05). Germination percentage and speed index were determined, and seed health analysis was performed. It is concluded that the germination test for louro-pardo seeds should be carried out between vermiculite, at 30 °C, without light supply, with the first count carried out at 26 days and the last count at 48 days after setting up the test. RESUMO: Cordia trichotoma (Vell.) Arrab. ex Steud. é uma espécie florestal nativa do Brasil, propagada naturalmente por sementes, cuja avaliação da qualidade pode estar sendo subestimada pela utilização de métodos não adequados para condução do teste de germinação. Diante do potencial de utilização desta planta e da importância de se conservar espécies nativas, o presente trabalho teve por objetivo definir as condições mais adequadas para condução do teste de germinação em sementes de louro-pardo, durante três anos consecutivos de avaliações. Para tanto, foram testados: temperaturas (20, 25 e 30 °C) e substratos (papel mata-borrão, papel filtro, areia e vermiculita) em sementes coletadas em diferentes safras. Os testes foram excecutados sob delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições, em esquema fatorial (temperaturas x substratos), sendo os dados obtidos submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Tukey (p ≤ 0,05). Foram determinados a porcentagem e o índice de velocidade de germinação, além da análise de sanidade das sementes. Conclui-se que o teste de germinação para sementes de louro-pardo deve ser conduzido entre vermiculita, a 30 °C, sem fornecimento de luz, sendo a primeira contagem realizada aos 26 dias e a última aos 48 dias após a instalação do teste. 650 $aTemperature 650 $aCordia Trichotoma 650 $aLouro Pardo 650 $aTemperatura 653 $aPhysiological quality 653 $aQualidade fisiológica 653 $aSubstrate 653 $aSubstrato 700 1 $aVIEIRA, E. S. N. 700 1 $aMICHELON, T. B. 700 1 $aPANOBIANCO, M. 773 $tJournal of Seed Science$gv. 44, e202244006, 2022.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/12/2014 |
Data da última atualização: |
31/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTIAGO, M. C. P. de A.; GOUVÊA, A. C. M. S.; PEIXOTO, F. M.; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O.; NOGUEIRA, R. I.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S. |
Afiliação: |
MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA. |
Título: |
Influence of storage time on the stability of anthocyanins in jamelão (Syzygium cumini) based natural colorant obtained by convective drying. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 19., 2014, Lyon. Proceedings... Lyon: EDP Science, 2014. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
ISBN: |
978-2-75-98-16-31-6 |
ISSN: |
978-2-75-98-1631-6 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
IDS 2014. August 24-27. Editors: Julien Andrieu, Roman Peczalski, Séverine Vessot. Series Editor: Arun S. Mujumdar. |
Conteúdo: |
Tropical fruits have great potential to commercial use as natural colorants, however, they are underexploited. Anthocyanins from jamelão peel revealed to be an alternative source of pigments for food system. Convective drying is a cheap and simple drying process. In order to study the viability of the anthocyanins powder from jamelão peel, as colorant, a stability test was applied for a period of 5 months, every 30 days by HPLC analyses. It was observed a loss of 36% at the end. Despite the loss, the product maintained its quality as colorant, due to the high initial concentration of anthocyanins. |
Palavras-Chave: |
Antioxidant; Centesimal composition; Color analysis; Corante natural Jamelão; Estabilidade das antocianinas; HPLC. |
Thesaurus NAL: |
anthocyanidins; Syzygium cumini. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01794nam a2200337 a 4500 001 2001319 005 2017-08-31 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-2-75-98-16-31-6 022 $a978-2-75-98-1631-6 100 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 245 $aInfluence of storage time on the stability of anthocyanins in jamelão (Syzygium cumini) based natural colorant obtained by convective drying. 260 $aIn: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 19., 2014, Lyon. Proceedings... Lyon: EDP Science$c2014 300 $c1 CD-ROM. 500 $aIDS 2014. August 24-27. Editors: Julien Andrieu, Roman Peczalski, Séverine Vessot. Series Editor: Arun S. Mujumdar. 520 $aTropical fruits have great potential to commercial use as natural colorants, however, they are underexploited. Anthocyanins from jamelão peel revealed to be an alternative source of pigments for food system. Convective drying is a cheap and simple drying process. In order to study the viability of the anthocyanins powder from jamelão peel, as colorant, a stability test was applied for a period of 5 months, every 30 days by HPLC analyses. It was observed a loss of 36% at the end. Despite the loss, the product maintained its quality as colorant, due to the high initial concentration of anthocyanins. 650 $aanthocyanidins 650 $aSyzygium cumini 653 $aAntioxidant 653 $aCentesimal composition 653 $aColor analysis 653 $aCorante natural Jamelão 653 $aEstabilidade das antocianinas 653 $aHPLC 700 1 $aGOUVÊA, A. C. M. S. 700 1 $aPEIXOTO, F. M. 700 1 $aBORGUINI, R. G. 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aNOGUEIRA, R. I. 700 1 $aNASCIMENTO, L. da S. de M. do 700 1 $aPACHECO, S.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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