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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  30/11/2001
Data da última atualização:  31/05/2007
Autoria:  TARRE, R.; MACEDO, R.; CANTARUTTI, R. B.; REZENDE, C. D.; PEREIRA, J. M.; FERREIRA, E.; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M.
Título:  The effect of the presence of a forage legume on nitrogen and carbon levels in soils under Brachiaria pastures in the Atlantic forest region of the South of Bahia, Brazil.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Plant and Soil, Dordrecht, v. 234, n .1, p. 15-26, 2001.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The impact of forest clearance, and its replacement by Brachiaria pasture, on soil carbon reserves has been studied at amny sites in the Brazilian Amazonian, but to date there appear to be no reports of similar studies undertaker in the Atlantic forest region of Brazil. In this study performed in the extreme south of Bahia, the chance in C and N content of the soil were evaluted from the time of establishment of grass-only B. humidicola and mixed B. humidicola/Desmodium ovolifolium pastures through 9 years of grazing in comparision with the C and N contents of the adjacent secondary forest. The decline in the content of soil C derived from the forest(C3) vegetation and the accumulation of that derived from the Brachiaria (C4) were followed by determining the 13C natural abundance of the soil organic matter (SOM). The pastures were established in 1987, 10 years deforestation, and it was estimated that until 1994 there was a loss in forest-derived C in the top 30 cm of soil of aproximately 20% (9.1mg C há-1). After the establishment of the pastures, C derived from Brachiaria accumulated steadily such that at the sampling (1997) it was estimated 13.9 Mg há -1 was derived from this source under the grass-only pasture(0-30 cm). Samples taken from all pastures and forest in 1997 to a depth of 100 cm showed that below 40 cm depth there was no significant contribution of the Brachiaria-derived C and that total C reserves under the gass/legume and the grass/only pastures were slig... Mostrar Tudo
Thesagro:  Brachiaria Humidicola; Carbono; Nitrogênio; Pastagem.
Thesaurus Nal:  carbon; nitrogen; pastures; soil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB2440 - 1UPCSP - --0022560
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  12/12/2022
Data da última atualização:  12/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEDROSA, M. W.; UZEDA, M. C.; RODRIGUES, D.; ASSUNÇÃO, W. M.
Afiliação:  MARINALVA WOODS PEDROSA, EPAMIG; MARIELLA CAMARDELLI UZEDA, CNPAB; DIANA RODRIGUES, UFMG; WANESSA MARINHO ASSUNÇÃO, CTA-ZM.
Título:  Segurança alimentar e hortaliças PANC.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Informe Agropecuário, v. 43, n. 18, Hortaliças PANC: raízes e rizomas, v. 43, n. 18, p. 7-19, 2022.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O termo, segurança alimentar, surgiu inicialmente como estratégia em tempos de guerra. Atualmente, com a busca do equilíbrio social no acesso à alimentação, esse termo passou a ser segurança alimentar e nutricional. Nesse contexto, os avanços das fronteiras agrícolas, tendo em vista os objetivos iniciais, têm demonstrado não ser o suficiente para que o alimento, em quantidade e qualidade, seja produzido e distribuído à população, de modo que a história da alimentação e da fome indica a necessidade de outros avanços. Estes envolvem a elaboração e execução de políticas públicas condizentes e efetivas, as quais devem estar atreladas a pesquisas para a geração de tecnologias de produção e distribuição de alimentos saudáveis, a processos educativos e a atuações da assistência técnica e extensão rural. As ações, assim conduzidas, devem proporcionar a valorização e o respeito à agricultura familiar e aos costumes alimentares regionais. Os trabalhos com as hortaliças não convencionais ou plantas alimentícias não convencionais têm demonstrado ser uma ferramenta que contribui para o acesso a alimentos de qualidade, favorecendo as cadeias curtas de produção e de comercialização, fortalecendo os mercados locais e promovendo aspectos bioculturais regionais.
Palavras-Chave:  ODS; Unconventional food plants.
Thesaurus NAL:  Food sovereignty; Nutrition; Public policy.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB42100 - 1UPCAP - DD
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