|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
01/11/2017 |
Data da última atualização: |
16/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BASSI, L. S.; PANISSON, J. C.; DIAS, R. C.; BOTTCHER, A.; NETTO, S. A.; MAIORKA, A.; KRABBE, E. L. |
Afiliação: |
LUCAS SCHMIDT BASSI, UFPR; JOSIANE CARLA PANISSON, UFPR; RENATA CEDRES DIAS, UFPel; ADENISE BOTTCHER, UFPR/Palotina; FURB; ALEX MAIORKA, UFPR; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA. |
Título: |
Efeito do nível de energia metabolizável da dieta sobre a composição de carcaça de frangos de corte de três diferentes linhagens. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SALÃO INTERNACIONAL DE AVICULTURA E SUINOCULTURA, 2017, São Paulo. Anais: trabalhos científicos: produção. São Paulo: ABPA, 2017. p. 135-138. SIAVS. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT : The objective of this study was to evaluate the effect of diet energy level over carcass composition of broilers from three different commercial genetics. A completely randomized design was used, and treatments followed a factorial design with three dietary energy values (low, medium and high) and three genetics (A, B and C). Percentages of fat, protein, water and collagen in the carcass were evaluated at 42 days old. The data was submitted to analysis of variance and compared by Tukey test with 5% of probability. There was no interaction between energy and genetic (P>0,05). The genetics differed by carcass fat and protein values. Low energy diet resulted in higher fat percentage, while high diet energy improved carcass protein and water content. The use of high energy diets allowed for better expression of broilers? genetic potential for muscular tissue deposition. Resumo: Na produção avícola atual, além de ótimo peso de abate e melhor conversão alimentar, tem se buscado qualidade na composição da carcaça, visando atender as exigências do mercado consumidor. A seleção genética para rápido crescimento leva a adoção de novos critérios de manejo e nutrição para maximizar o bem estar animal, produtividade e otimizar custos, bem como gerar produtos de qualidade. Estudos demonstram que o nível energético da dieta é um fator de forte influência sobre a qualidade da carcaça de frangos e que níveis maiores de energia na dieta podem levar a maior deposição de gordura abdominal (Barbosa et al., 2008; Rosa et al., 2007; Meza et al., 2015). O objetivo do estudo foi avaliar o efeito do consumo de energia sobre a composição de carcaça de frangos de corte machos de três diferentes linhagens. MenosABSTRACT : The objective of this study was to evaluate the effect of diet energy level over carcass composition of broilers from three different commercial genetics. A completely randomized design was used, and treatments followed a factorial design with three dietary energy values (low, medium and high) and three genetics (A, B and C). Percentages of fat, protein, water and collagen in the carcass were evaluated at 42 days old. The data was submitted to analysis of variance and compared by Tukey test with 5% of probability. There was no interaction between energy and genetic (P>0,05). The genetics differed by carcass fat and protein values. Low energy diet resulted in higher fat percentage, while high diet energy improved carcass protein and water content. The use of high energy diets allowed for better expression of broilers? genetic potential for muscular tissue deposition. Resumo: Na produção avícola atual, além de ótimo peso de abate e melhor conversão alimentar, tem se buscado qualidade na composição da carcaça, visando atender as exigências do mercado consumidor. A seleção genética para rápido crescimento leva a adoção de novos critérios de manejo e nutrição para maximizar o bem estar animal, produtividade e otimizar custos, bem como gerar produtos de qualidade. Estudos demonstram que o nível energético da dieta é um fator de forte influência sobre a qualidade da carcaça de frangos e que níveis maiores de energia na dieta podem levar a maior deposição de gordura abdom... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Frango de corte; Genética animal; Nutrição animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165932/1/final8544.pdf
|
Marc: |
LEADER 02548nam a2200217 a 4500 001 2078644 005 2017-11-16 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBASSI, L. S. 245 $aEfeito do nível de energia metabolizável da dieta sobre a composição de carcaça de frangos de corte de três diferentes linhagens.$h[electronic resource] 260 $aIn: SALÃO INTERNACIONAL DE AVICULTURA E SUINOCULTURA, 2017, São Paulo. Anais: trabalhos científicos: produção. São Paulo: ABPA, 2017. p. 135-138. SIAVS.$c2017 520 $aABSTRACT : The objective of this study was to evaluate the effect of diet energy level over carcass composition of broilers from three different commercial genetics. A completely randomized design was used, and treatments followed a factorial design with three dietary energy values (low, medium and high) and three genetics (A, B and C). Percentages of fat, protein, water and collagen in the carcass were evaluated at 42 days old. The data was submitted to analysis of variance and compared by Tukey test with 5% of probability. There was no interaction between energy and genetic (P>0,05). The genetics differed by carcass fat and protein values. Low energy diet resulted in higher fat percentage, while high diet energy improved carcass protein and water content. The use of high energy diets allowed for better expression of broilers? genetic potential for muscular tissue deposition. Resumo: Na produção avícola atual, além de ótimo peso de abate e melhor conversão alimentar, tem se buscado qualidade na composição da carcaça, visando atender as exigências do mercado consumidor. A seleção genética para rápido crescimento leva a adoção de novos critérios de manejo e nutrição para maximizar o bem estar animal, produtividade e otimizar custos, bem como gerar produtos de qualidade. Estudos demonstram que o nível energético da dieta é um fator de forte influência sobre a qualidade da carcaça de frangos e que níveis maiores de energia na dieta podem levar a maior deposição de gordura abdominal (Barbosa et al., 2008; Rosa et al., 2007; Meza et al., 2015). O objetivo do estudo foi avaliar o efeito do consumo de energia sobre a composição de carcaça de frangos de corte machos de três diferentes linhagens. 650 $aFrango de corte 650 $aGenética animal 650 $aNutrição animal 700 1 $aPANISSON, J. C. 700 1 $aDIAS, R. C. 700 1 $aBOTTCHER, A. 700 1 $aNETTO, S. A. 700 1 $aMAIORKA, A. 700 1 $aKRABBE, E. L.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
29/11/2016 |
Data da última atualização: |
29/11/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SANTOS, M. R. A. dos; PAZ, E. S. |
Afiliação: |
MAURICIO REGINALDO ALVES DOS SANTOS, CPAF-Rondonia; Eloísa Santana Paz, UNIR. |
Título: |
Effect of 2,4-d on callus induction in leaf explants of peach palm (bactris gasipaes h.b.k.). |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Current Research, v. 8 , n. 9, p. 38688 - 38691, Set., 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this research was to determine the effect of dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) callus in peach friable calluses in leaf explants of Bactris gasipaes H.B.K., aiming for further induction of somatic embryos. The explants were inoculated in MS medium supplemented with 30.0 g.L-1 sucrose, 8.0 g.L-1 agar and 2,4-D (0.0, 0.31, 0.62, 1.25, 2.5, 5.0, 10.0, and 20.0 mg.L-1). The cultures were kept in a growth room at 24±2°C under light conditions (50 µmol.m-2.s-1, photoperiod of 16 hours), and also under dark conditions, in factorial arrangement: 2 (light and dark conditions) x 8 (2,4-D concentrations), totaling 16 treatments. On the 14th day of cultivation, occurrences of oxidation and necrosis of the explants were observed and, on the 35th day, the formation of friable calluses, and the percentage of explant area covered by callus cells (EACC) were evaluated. Oxidation was more intense in the cultivations under light conditions, and reduced as the 2,4-D concentrationsincreased. However, the highest concentration, 20.0 mg.L-1, caused necrosis of the explants. The concentration of 10 mg.L-1 was the most efficient for friable callus induction reaching all the explants in the cultures kept in the dark. This concentration also resulted in the highest EACC, with an average of 56.5% of the explant area covered by callus cells. |
Palavras-Chave: |
Ácido diclorofenoxiacético; Callogenesis; Dichlorophenoxyacetic acid; Peach palm; Pessegueiro. |
Thesagro: |
Calogênese. |
Thesaurus NAL: |
Arecaceae. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150840/1/2016-International-Journal-of-Current-Research-Bactris-gasipaes.pdf
|
Marc: |
LEADER 02040naa a2200217 a 4500 001 2057485 005 2016-11-29 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, M. R. A. dos 245 $aEffect of 2,4-d on callus induction in leaf explants of peach palm (bactris gasipaes h.b.k.).$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe objective of this research was to determine the effect of dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) callus in peach friable calluses in leaf explants of Bactris gasipaes H.B.K., aiming for further induction of somatic embryos. The explants were inoculated in MS medium supplemented with 30.0 g.L-1 sucrose, 8.0 g.L-1 agar and 2,4-D (0.0, 0.31, 0.62, 1.25, 2.5, 5.0, 10.0, and 20.0 mg.L-1). The cultures were kept in a growth room at 24±2°C under light conditions (50 µmol.m-2.s-1, photoperiod of 16 hours), and also under dark conditions, in factorial arrangement: 2 (light and dark conditions) x 8 (2,4-D concentrations), totaling 16 treatments. On the 14th day of cultivation, occurrences of oxidation and necrosis of the explants were observed and, on the 35th day, the formation of friable calluses, and the percentage of explant area covered by callus cells (EACC) were evaluated. Oxidation was more intense in the cultivations under light conditions, and reduced as the 2,4-D concentrationsincreased. However, the highest concentration, 20.0 mg.L-1, caused necrosis of the explants. The concentration of 10 mg.L-1 was the most efficient for friable callus induction reaching all the explants in the cultures kept in the dark. This concentration also resulted in the highest EACC, with an average of 56.5% of the explant area covered by callus cells. 650 $aArecaceae 650 $aCalogênese 653 $aÁcido diclorofenoxiacético 653 $aCallogenesis 653 $aDichlorophenoxyacetic acid 653 $aPeach palm 653 $aPessegueiro 700 1 $aPAZ, E. S. 773 $tInternational Journal of Current Research$gv. 8 , n. 9, p. 38688 - 38691, Set., 2016.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|