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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  22/10/2014
Data da última atualização:  02/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PONZZES-GOMES, C. M. de; MÉLO, D. L. de; SANTANA, C. A.; PEREIRA, G. E.; MENDONÇA, M. O. C.; GOMES, F. C. O.; OLIVEIRA, E. S.; BARBOSA JR, A. M.; TRINDADE, R. C.; ROSA, C. A.
Afiliação:  GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces yeasts in grape varieties of the São Francisco Valley.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, v. 45, n. 2, p. 411-416, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aims of this work was to characterise indigenous Saccharomyces cerevisiae strains in the naturally fermented juice of grape varieties Cabernet Sauvignon, Grenache, Tempranillo, Sauvignon Blanc and Verdejo used in the São Francisco River Valley, northeastern Brazil. In this study, 155 S. cerevisiae and 60 non-Saccharomyces yeasts were isolated and identified using physiological tests and sequencing of the D1/D2 domains of the large subunit of the rRNA gene. Among the non-Saccharomyces species, Rhodotorula mucilaginosa was the most common species, followed by Pichia kudriavzevii, Candida parapsilosis, Meyerozyma guilliermondii, Wickerhamomyces anomalus, Kloeckera apis, P. manshurica, C. orthopsilosis and C. zemplinina. The population counts of these yeasts ranged among 1.0 to 19 x 105 cfu/mL. A total of 155 isolates of S. cerevisiae were compared by mitochondrial DNA restriction analysis, and five molecular mitochondrial DNA restriction profiles were detected. Indigenous strains of S. cerevisiae isolated from grapes of the São Francisco Valley can be further tested as potential starters for wine production.
Palavras-Chave:  Brazilian wines; Levedura.
Thesagro:  DNA; Fermentação; Saccharomyces Cerevisiae; Uva; Viticultura.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110356/1/Pereira-BJM.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV15394 - 1UPCAP - DD
CPATSA54182 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. C. da; PATROCÍNIO, A. B. do. Analysis of water consumption in the sugar and alcohol mills in Brazil. In: CONFERENCE ON SUGAR PROCESSING RESEARCH, 2014, Ribeirão Preto. Sustainability in the future sweetener industry: importance of research and innovation: abstract. [S.l]: Sugar Processing Research Institute, 2014. Não paginado.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, S.; PATROCÍNIO, A. B. do; SILVA, F. C. da. Desenvolvimento de uma rota tecnológica para produção de etanol celulósico de segunda geração de bagaço de cana-de-açúcar. In: MAGNONI JÚNIOR, L.; STEVENS, D.; SILVA, W. T. L. da; VALE, J. M. F. do; PURINI, S. R. de M.; MAGNONI, M. da G. M.; SEBASTIÃO, E.; BRANCO JÚNIOR, G.; ADORNO FILHO, E. F.; FIGUEIREDO, W. dos S.; SEBASTIÃO, I. (Org.). JC na Escola Ciência, Tecnologia e Sociedade: mobilizar o conhecimento para alimentar o Brasil. 2. ed. São Paulo: Centro Paula Souza, 2017. p. 166-174.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, S.; PATROCÍNIO, A. B. do; SILVA, F. C. da. Desenvolvimento de uma rota tecnológica para produção de etanol celulósico de segunda geração a partir do bagaço da cana-de-açúcar. STAB, Piracicaba, v. 35, n. 1, p. 16, set./out. 2016. Edição dos Resumos do 10o. Congresso Nacional da STAB, Ribeirão Preto, set. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, S.; PATROCÍNIO, A. B. do; SILVA, F. C. da. Desenvolvimento de uma rota tecnológica para produção de etanol celulósico de segunda geração a partir do bagaço da cana-de-açúcar. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE DOS TÉCNICOS AÇUCAREIROS E ALCOOLEIROS DO BRASIL, 10., 2016, Ribeirão Preto. Anais... Ribeirão Preto: STAB, 2016. p. 332-336.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. C. da; MORAES, J. de; CESAR, M. A. A.; VILELA, M.; PATROCÍNIO, A. B. do. Hydrous diagnosis in a bioethanol distillery of São Paulo State, Brazil. Sugar Journal, Aug. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPATROCÍNIO, A. B. do; SILVA, F. C. da; HARDER, M. N. C.; SILVA, G. S. P. L. da. Diagnóstico de agua en las destilerías de etanol en la región sur-central de Brasil. CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN DE TÉCNICOS AZUCAREROS DE LATINOAMÉRICA Y EL CARIBE, 8.; CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN COLOMBIANA DE TÉCNICOS DE LA CAÑA DE AZÚCAR, 9., 2012, Santiago de Cali. Memórias 2012. Cali: Tecnicaña, 2012. t. 2 p. 449-459. Congreso Atalac - Tecnicaña 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. C. da; CÉSAR, M. A. A.; PATROCÍNIO, A. B. do; DELGADO, A. A.; DÍAZ-AMBRONA, C. G. H. Desarrollo sostenible de la agroindustria de la caña de azúcar en Brasil: azúcar blanco y crudo, etanol hidratado y anhidro. In: SILVA, F. C. da; DÍAZ-AMBRONA, C. G. H.; ITURRA, A. R. (Ed.). Desarrollo sostenible de la producción de bioetanol y azúcar: a partir de la caña de azúcar. Madrid: Editorial Académica Española, 2013. Cap. 5. p. 233-414.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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