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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  14/09/2020
Data da última atualização:  14/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAY, A.; SILVA, E. H. F. M. da; SANTOS, M. de S. dos; VIANA, R. da S.; SANTOS, F. C. dos; ALBUQUERQUE FILHO, M. R. de.
Afiliação:  ANDRE MAY, CNPMA; EVANDRO HENRIQUE FIGUEIREDO MOURA DA SILVA, ESALQ-USP; MICHELLI DE SOUZA DOS SANTOS; RONALDO DA SILVA VIANA, FCAT-UNESP; FLAVIA CRISTINA DOS SANTOS, CNPMS; MANOEL RICARDO DE ALBUQUERQUE FILHO, CNPMS.
Título:  Use of biomass sorghum for the bioremediation of heavy metal-contaminated environments.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 9, e95996770, 2020.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i9.6770
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Heavy metal-contaminated areas are a recurring problem in a society that increasingly demands fossil fuels, pesticides and fertilizers. Traditional methods to recover these areas are generally very expensive, and phytoremediation can be a solution for their decontamination by removing these contaminants from the soil through the harvest of the plants grown in the affected site, as these elements are extracted from the soil. The harvested part can be used for non-food purposes, such as energy production. In this scenario, the sorghum plant emerges as an alternative owing to its high ability to accumulate biomass in a short time and bioelectricity production potential. This study proposes to examine the use of biomass sorghum for the bioremediation of environments contaminated with the heavy metals Cu and Ni. The experiment was carried out in the municipality of Jaguariúna - SP, Brazil, using four doses of Ni (0, 10.5, 47 and 210 mg kg-1) and Cu (0, 200, 300 and 400 mg kg-1). The sorghum plants exhibited good development even at the highest Cu and Ni doses applied to the soil. The highest levels of Cu and Ni were concentrated in the roots. Biomass sorghum can be indicated for the phytoremediation of environments contaminated with Cu and Ni. -- Resumo: Áreas contaminadas com metais pesados são um problema recorrente em uma sociedade que demanda cada vez mais por combustíveis fósseis, defensivos agrícolas e fertilizantes. Métodos tradicionais de recuperação dessas área... Mostrar Tudo
Thesagro:  Biomassa; Cobre; Metal Pesado; Níquel; Recuperação do Solo; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Biomass; Bioremediation; Copper; Decontamination; Nickel; Soil remediation; Sorghum (Poaceae).
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215947/1/May-Uso-sorgo-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16808 - 1UPCAP - DD
CNPMS29351 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPASSAMANI, F. R. F.; LOPES, N. A.; PEREIRA, G. E.; PRADO, G.; BATISTA, L. R. Aspergillus section Nigri in grapes cultivated in the tropical winery region of Brazil. Food and Public Health, Rosemead, v. 2, n. 6, p. 276-280, nov. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFREIRA, L.; PEREIRA, G. E.; PASSAMANI, F. R. F.; FREIRA, C. A.; BATISTA, L. R. Aspergillus species in Vitis vinifera of organic and conventional farming in the São Francisco Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINES, 5., 2016, Petrolina. Book of abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 49.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPASSAMANI, F. R. F.; LOPES, N. A.; BATISTA, L. R.; PEREIRA, G. E.; PRADO, G. Gênero Aspergillus seção Nigri em uvas e sementes da variedade tempranillo cultivada no Vale do São Francisco, região vitivinícola tropical do Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago do Chile. Anais... Santiago: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPASSAMANI, F. R. F.; SILVA, D. M.; BATISTA, L. R.; PEREIRA, G. E. Fungos filamentosos dos gêneros Aspergillus e Penicillium isolados de uvas tintas e sementes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 6., 2010, Brasília, DF. Anais... São Paulo: Sociedade Brasileira de Micologia, 2010. p. 212. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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5.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, L.; PASSAMANI, F. R. F.; PEREIRA, G. E.; BATISTA, L. R. Diversidade de espécies de Aspergillus e Penicillium em solos de vinhedos da região Tropical Semiárida do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 8., 2016, Florianópolis. Anais... São Paulo: Sociedade Brasileira de Micologia, 2016. p. 327.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. D.; SOUSA, T. M. de; PAULO, E. A. de; PASSAMANI, F. R. F.; PEREIRA, G. E.; BATISTA, L. R. Fungos ocratoxigênicos em uvas viníferas Syrah cultivadas no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 8., 2016, Florianópolis. Anais... São Paulo: Sociedade Brasileira de Micologia, 2016. p. 619.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. D.; PAULO, E. A. de; SOUSA, T. M. de; PASSAMANI, F. R. F.; PEREIRA, G. E.; BATISATA, L. R. Incidência de fungos ocratoxigênicos em uvas destinadas a produção de vinhos do Nordeste brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 8., 2016, Florianópolis. Anais... São Paulo: Sociedade Brasileira de Micologia, 2016. p. 618.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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8.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, L.; PASSAMANI, F. R. F.; THOMAS, A. B.; NASSUR, R. de C. M. R.; SILVA, L. M.; PASCHOAL, F. N.; PEREIRA, G. E.; PRADO, G.; BATISTA, L. R. Influence of physical and chemical characteristics of wine grapes on the incidence of Penicillium and Aspergillus fungi in grapes and ochratoxin A in wines International Journal of Food Microbiology, v. 241, p. 181-190, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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