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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
20/09/2017 |
Data da última atualização: |
20/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TROMBETE, F. M.; PORTO, Y. D.; FREITAS-SILVA, O.; PEREIRA, R. V.; DIREITO, G. M.; SALDANHA, T.; FRAGA, M. E. |
Afiliação: |
UFRRJ; UFRRJ; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ. |
Título: |
Efficacy of ozone treatment on mycotoxins and fungal reduction in artificially contaminated soft wheat grains. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Processing and Preservation, v. 41, 2016. e12927. |
Páginas: |
10 p. |
ISSN: |
1745-4549 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effects of O3 concentration, exposure time and grain mass were evaluated on the levels of deoxynivalenol, aflatoxins and total fungal count (TFC) in wheat grains, using a full 23 factorial design. Grain samples were contaminated with fungal conidia and spiked with mycotoxins standards and then submitted to ozonation treatments. The most significant reductions obtained for deoxynivalenol and total aflatoxins corresponded to 64.3 and 48.0%, respectively. TFC reduced approximately 3.0 cycles log cfu/g of wheat grain. O3 concentration and exposure time influenced (P<0.05) positively the reductions of both mycotoxins and TFC, while the grain mass had a negative effect on both responses. The most significant reduction in TFC and mycotoxin levels was achieved by using 60 mg/L of O3 for 300 min, with 2 kg samples. Gaseous O3 can be considered an excellent method for remediation of these contaminants. |
Palavras-Chave: |
Contaminated. |
Thesaurus Nal: |
mycotoxins; ozone. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01644naa a2200253 a 4500 001 2075931 005 2017-09-20 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1745-4549 100 1 $aTROMBETE, F. M. 245 $aEfficacy of ozone treatment on mycotoxins and fungal reduction in artificially contaminated soft wheat grains.$h[electronic resource] 260 $c2016 300 $a10 p. 520 $aThe effects of O3 concentration, exposure time and grain mass were evaluated on the levels of deoxynivalenol, aflatoxins and total fungal count (TFC) in wheat grains, using a full 23 factorial design. Grain samples were contaminated with fungal conidia and spiked with mycotoxins standards and then submitted to ozonation treatments. The most significant reductions obtained for deoxynivalenol and total aflatoxins corresponded to 64.3 and 48.0%, respectively. TFC reduced approximately 3.0 cycles log cfu/g of wheat grain. O3 concentration and exposure time influenced (P<0.05) positively the reductions of both mycotoxins and TFC, while the grain mass had a negative effect on both responses. The most significant reduction in TFC and mycotoxin levels was achieved by using 60 mg/L of O3 for 300 min, with 2 kg samples. Gaseous O3 can be considered an excellent method for remediation of these contaminants. 650 $amycotoxins 650 $aozone 653 $aContaminated 700 1 $aPORTO, Y. D. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aPEREIRA, R. V. 700 1 $aDIREITO, G. M. 700 1 $aSALDANHA, T. 700 1 $aFRAGA, M. E. 773 $tJournal of Food Processing and Preservation$gv. 41, 2016. e12927.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
26/06/2020 |
Data da última atualização: |
13/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SÓSA-GOMEZ, D. R.; CORRÊA-FERREIRA, B. S.; KRAEMER, B.; PASINI, A.; HUSCH, P. E.; VIEIRA, C. E. D.; MARTINEZ, C. B. R.; LOPES, I. de O. N. |
Afiliação: |
DANIEL RICARDO SOSA GOMEZ, CNPSO; BEATRIZ SPALDING CORREA FERREIRA, CNPQ; BEATRIZ KRAEMER, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA, UEL, LONDRINA, PR.; AMARILDO PASINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA, UEL, LONDRINA, PR.; PATRÍCIA E. HUSCH, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ, UFPR, CURITIBA, PR.; CARLOS E. DELFINO VIEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA, UEL, LONDRINA, PR.; CLÁUDIA B. REIS MARTINEZ, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA, UEL, LONDRINA, PR.; IVANI DE OLIVEIRA NEGRAO LOPES, CNPSO. |
Título: |
Prevalence, damage, management and insecticide resistance of stink bug populations (Hemiptera: Pentatomidae) in commodity crops |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Agricultural and Forest Entomology, v. 22, p. 99-118, 2020. |
DOI: |
10.1111/afe.12366 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Chinavia; Mode of action; Modo de ação; Neonicotinóides; Organofosforados; Organophosphate. |
Thesagro: |
Algodão; Euschistus Heros; Inseticida; Inseticida Piretróide; Milho; Soja; Trigo. |
Thesaurus NAL: |
Corn; Cotton; Dichelops; Euschistus; Insecticides; Nezara; Pentatomidae; Pyrethroid insecticides; Soybeans; Wheat. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01326naa a2200481 a 4500 001 2123482 005 2024-05-13 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/afe.12366$2DOI 100 1 $aSÓSA-GOMEZ, D. R. 245 $aPrevalence, damage, management and insecticide resistance of stink bug populations (Hemiptera$bPentatomidae) in commodity crops$h[electronic resource] 260 $c2020 650 $aCorn 650 $aCotton 650 $aDichelops 650 $aEuschistus 650 $aInsecticides 650 $aNezara 650 $aPentatomidae 650 $aPyrethroid insecticides 650 $aSoybeans 650 $aWheat 650 $aAlgodão 650 $aEuschistus Heros 650 $aInseticida 650 $aInseticida Piretróide 650 $aMilho 650 $aSoja 650 $aTrigo 653 $aChinavia 653 $aMode of action 653 $aModo de ação 653 $aNeonicotinóides 653 $aOrganofosforados 653 $aOrganophosphate 700 1 $aCORRÊA-FERREIRA, B. S. 700 1 $aKRAEMER, B. 700 1 $aPASINI, A. 700 1 $aHUSCH, P. E. 700 1 $aVIEIRA, C. E. D. 700 1 $aMARTINEZ, C. B. R. 700 1 $aLOPES, I. de O. N. 773 $tAgricultural and Forest Entomology$gv. 22, p. 99-118, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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