Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  18/02/2021
Data da última atualização:  02/02/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, F. N. dos; DUARTE, L. N.; SAMBORSKI, T.; MELLO, A. F. S.; KRINGEL, D. H.; SEVERO, J.
Afiliação:  FELIPE NARDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; LUCAS NACHTIGAL DUARTE, INSTITUTO FEDERAL FARROUPILHA, CAMPUS SANTO AUGUSTO.; TARCÍSIO SAMBORSKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ALEXANDRE FURTADO SILVEIRA MELLO, CNPH; KIANINI HÜTTENER KRINGEL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; JOSEANA SEVERO, INSTITUTO FEDERAL FARROUPILHA, CAMPUS SANTA ROSA.
Título:  Elaboration of food products with biofortified sweet potatoes: characterization and sensory acceptability.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista Chilena de Nutrición, v. 48, n. 1, p. 59-66, 2021.
ISSN:  0717-7518
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Beauregard sweet potato is an orange color crop rich in β-carotene, a precursor of vitamin A. β-carotene improve immunity and decrease of incidence of degenerative diseases. The objective of this work was to introduce sweet potato in the diet through of some food products, such as bread, cake and sweets. The effect of processing on the chemical composition, as well as the quantification of phenols and total carotenoids, antioxidant activity, and sensory acceptability were evaluated. Cakes and coconut sweets presented higher levels of carotenoids. Higher phenolic and antioxidant activity were verified in cocoa sweets. All foods had good acceptability: 86% for bread, 83.3% for cake and 84,4%, and 86% for coconut and cocoa sweets, respectively. Servings of 95g of roasted sweet potato, 330g of bread, 182g of cake, 187g of coconut sweet and 391g end of cocoa sweet, would provide the recommended daily intake of vitamin A for children 10 years and older. It was concluded that the elaboration of foods containing sweet potato is a viable alternative to inserting biofortified foods into the human diet.
Palavras-Chave:  Cultivar Beauregard.
Thesagro:  Análise de Alimento; Batata Doce; Carotenóide; Ipomoea Batatas; Vitamina A.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Beta-carotene; Cakes; Phenols; Sweet potatoes; Sweets.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221238/1/06-1151-Santos-59-66.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH41491 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  27/02/2019
Data da última atualização:  27/02/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  COUTO, M. V. S. do; SOUSA, N. da C.; ABE, H. A.; DIAS, J. A. R.; MENESES, J. O.; PAIXAO, P. E. G.; CUNHA, F. dos S.; RAMOS, F. M.; MARIA, A. N.; CARNEIRO, P. C. F.; FUJIMOTO, R. Y.
Afiliação:  MARCIA VALERIA SILVA DO COUTO, UFPA; NATALINO DA COSTA SOUSA, UFPA; HIGO ANDRADE ABE, UFPA; JOEL ARTUR RODRIGUES DIAS, UFPA; JULIANA OLIVEIRA MENESES, UNIT; PETERSON EMMANUEL GUIMARAES PAIXAO, UNIT; FERNANDA DOS SANTOS CUNHA, UNIT; FABRICIO MENEZES RAMOS, IFPA; ALEXANDRE NIZIO MARIA, CPATC; PAULO CESAR FALANGHE CARNEIRO, CPATC; RODRIGO YUDI FUJIMOTO, CPATC.
Título:  Effects of live feed containing Panagrellus redivivus and water depth on growth of Betta splendens larvae.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Aquaculture Research, v. 49, n. 8, 2018.
DOI:  10.1111/are.13727
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Panagrellus redivivus is a nematode with a high protein content and low-cost production. It is successfully used in the larviculture of shrimp, however, it has not yet been evaluated as feed for Betta splendens larvae. Thus, the objective of this study was to evaluate P. redivivus as feed for betta larvae maintained at different depths of water. The experiment was based on a completely randomized 3 9 2 factorial design, represented by two feed types and one alternating feeding regime plus two water depths (2.5 and 5.0 cm). The Artemia feed promoted the highest weight gain, followed by the alternating feeding regime. The single use of the nematode as live feed produced the poorest weight gain. The water depth and the feeding method influenced the specific growth rate (SGR). At a depth of 2.5 cm, the alternating feeding promoted similar SGR compared to fish fed with Artemia only. Furthermore, at the greater water depth an improvement in SGR was observed in fish fed Artemia only, but the similarity to alternating feeding regime remains. Thus, the inclusion of nematode is an appropriate and lower cost feed strategy for the betta larviculture independent of water depths.
Thesagro:  Alimentação; Larva; Peixe.
Thesaurus NAL:  Fish.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/193431/1/Couto-et-al-2018-Aquaculture-Research-Panagrelus.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC25468 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional