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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
05/01/2009 |
Data da última atualização: |
30/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOARES JÚNIOR, M. S.; BASSINELLO, P. Z.; LACERDA, D. B. C. L.; KOAKUZU, S. N.; GEBIN, P. F. C.; JUNQUEIRA, T. de L.; GOMES, V. A. |
Afiliação: |
MANOEL SOARES SOARES JUNIOR, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; DIRACY BETANIA CAVALCANTE LEMOS LACERDA, mestranda UFG; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; PEDRO FRANCISCO CAVALCANTE GEBIN, graduando UFG; THAIS DE LIMA JUNQUEIRA, graduanda UFG; VINICIUS ALMEIDA GOMES, graduando UFG. |
Título: |
Características físicas e tecnológicas de pães elaborados com farelo de arroz torrado. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 29, n. 4, p. 815-828, out./dez. 2008. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo desse trabalho foi avaliar a qualidade física e sensorial de pães de forma elaborados com diferentes níveis de substituição de farinha de trigo (FT) por farelo de arroz torrado (FAT). Determinou-se a composição centesimal, incluindo os teores de fibra alimentar solúvel, insolúvel e total do FAT. Utilizou-se delineamento inteiramente casualisado, com cinco tratamentos (0,0%, 7,5%, 15,0%, 22,5% e 30,0% de substituição de FT por FAT) em três repetições. Foram avaliados a cor e os escores do teste de panificação de cada tratamento. No tratamento com FAT que obteve o maior escore total no teste de panificação, foram realizadas análises microbiológicas. Ocorreram escurecimento e diminuição do volume específico gradativo dos pães à medida que se adicionou maior quantidade de FAT, devido ao elevado teor de fibra alimentar total do FAT (29,2%), que aumentou a retenção de umidade no produto final. Entre os tratamentos com FAT, o pão com 7,5% de substituição de FT por FAT obteve o maior escore no teste de panificação (83,5), somente diferindo (P<0,05) do tratamento controle em relação ao volume específico e escore total, estando adequado em relação aos padrões legais de Salmonella sp, coliforme total e de bolores e leveduras, podendo ser recomendado para comercialização. |
Thesagro: |
Arroz; Farelo; Fibra; Oryza sativa; Pão; Subproduto. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110104/1/pzb.pdf
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Marc: |
LEADER 02090naa a2200265 a 4500 001 1217668 005 2022-04-30 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOARES JÚNIOR, M. S. 245 $aCaracterísticas físicas e tecnológicas de pães elaborados com farelo de arroz torrado.$h[electronic resource] 260 $c2008 520 $aO objetivo desse trabalho foi avaliar a qualidade física e sensorial de pães de forma elaborados com diferentes níveis de substituição de farinha de trigo (FT) por farelo de arroz torrado (FAT). Determinou-se a composição centesimal, incluindo os teores de fibra alimentar solúvel, insolúvel e total do FAT. Utilizou-se delineamento inteiramente casualisado, com cinco tratamentos (0,0%, 7,5%, 15,0%, 22,5% e 30,0% de substituição de FT por FAT) em três repetições. Foram avaliados a cor e os escores do teste de panificação de cada tratamento. No tratamento com FAT que obteve o maior escore total no teste de panificação, foram realizadas análises microbiológicas. Ocorreram escurecimento e diminuição do volume específico gradativo dos pães à medida que se adicionou maior quantidade de FAT, devido ao elevado teor de fibra alimentar total do FAT (29,2%), que aumentou a retenção de umidade no produto final. Entre os tratamentos com FAT, o pão com 7,5% de substituição de FT por FAT obteve o maior escore no teste de panificação (83,5), somente diferindo (P<0,05) do tratamento controle em relação ao volume específico e escore total, estando adequado em relação aos padrões legais de Salmonella sp, coliforme total e de bolores e leveduras, podendo ser recomendado para comercialização. 650 $aArroz 650 $aFarelo 650 $aFibra 650 $aOryza sativa 650 $aPão 650 $aSubproduto 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aLACERDA, D. B. C. L. 700 1 $aKOAKUZU, S. N. 700 1 $aGEBIN, P. F. C. 700 1 $aJUNQUEIRA, T. de L. 700 1 $aGOMES, V. A. 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 29, n. 4, p. 815-828, out./dez. 2008.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
22/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ZARBÁ, L.; PIQUER-RODRÍGUEZ, M.; BOILLAT, S.; LEVERS, C.; GASPARRI, I.; AIDE, T. M.; ÁLVAREZ-BERRÍOS, N. L.; ANDERSON, L. O; ARAOZ, E.; ARIMA, E.; BATISTELLA, M.; CALDERÓN-LOOR, M.; ECHEVERRÍA, C.; GONZALEZ-ROGLICH, M.; JOBBÁGY, E. G.; MATHEZ-STIEFEL, S. L.; RAMIREZ-REYES, C.; PACHECO, A.; VALLEJOS, M.; YOUNG, K. R.; GRAU, R. |
Afiliação: |
LUCÍA ZARBÁ, INSTITUTO DE ECOLOGÍA REGIONAL (IER); MARÍA PIQUER-RODRÍGUEZ, IER, FREIE UNIVERSITÄT BERLIN, HUMBOLDT-UNIVERSITÄT ZU BERLIN; SÉBASTIEN BOILLAT, UNIVERSITY OF BERN; CHRISTIAN LEVERS, VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM, UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA; IGNACIO GASPARRI, IER; T. MITCHELL AIDE, UNIVERSITY OF PUERTO RICO - RIO PIEDRAS; NORA L. ÁLVAREZ-BERRÍOS, USDA FOREST SERVICE, INTERNATIONAL INSTITUTE OF TROPICAL FORESTRY, RÍO PIEDRAS, PUERTO RICO; LIANA O. ANDERSON, CEMADEN/MCTI; EZEQUIEL ARAOZ, IER; EUGENIO ARIMA, UNIVERSITY OF TEXAS AT AUSTIN; MATEUS BATISTELLA, CNPTIA; MARCO CALDERÓN-LOOR, DEAKIN UNIVERSITY, UNIVERSIDAD DE LAS AMÉRICAS; CRISTIAN ECHEVERRÍA, UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN; MILLENNIUM NUCLEUS CENTER FOR THE SOCIOECONOMIC IMPACT OF ENVIRONMENTAL POLICIES, SANTIAGO DE CHILE; MARIANO GONZALEZ-ROGLICH, WILDLIFE CONSERVATION SOCIETY, BUENOS AIRES; ESTEBAN G. JOBBÁGY, GRUPO DE ESTUDIOS AMBIENTALES, IMASL - CONICET AND UNIVERSIDAD NACIONAL DE SAN LUIS; SOUTH AMERICAN INSTITUTE FOR RESILIENCE AND SUSTAINABILITY STUDIES, MALDONADO; SARAH-LAN MATHEZ-STIEFEL, UNIVERSITY OF BERN; CARLOS RAMIREZ-REYES, MISSISSIPPI STATE UNIVERSITY; ANDREA PACHECO, GERMAN CENTRE FOR INTEGRATIVE BIODIVERSITY RESEARCH (IDIV) HALLE-JENA-LEIPZIG; MARÍA VALLEJOS, INIA, UNIVERSIDAD DE BUENOS AIRES; KENNETH R. YOUNG, UNIVERSITY OF TEXAS AT AUSTIN; RICARDO GRAU, IER. |
Título: |
Mapping and characterizing social-ecological land systems of South America. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ecology and Society: a Journal of Integrative Science for Resilience and Sustainability, v. 27, n. 2, 27, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.5751/ES-13066-270227 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT. Humans place !!!!! strong pressure on land and have modified around 75% of Earth?s terrestrial surface. In this context,ecoregions and biomes, merely defined on the basis of their biophysical features, are incomplete characterizations of the territory. Landsystem science requires classification schemes that incorporate both social and biophysical dimensions. In this study, we generatedspatially explicit social-ecological land system (SELS) typologies for South America with a hybrid methodology that combined data-driven spatial analysis with a knowledge-based evaluation by an interdisciplinary group of regional specialists. Our approach embraceda holistic consideration of the social-ecological land systems, gathering a dataset of 26 variables spanning across 7 dimensions: physical,biological, land cover, economic, demographic, political, and cultural. We identified 13 SELS nested in 5 larger social-ecological regions(SER). Each SELS was discussed and described by specific groups of specialists. Although 4 environmental and 1 socioeconomicvariable explained most of the distribution of the coarse SER classification, a diversity of 15 other variables were shown to be essentialfor defining several SELS, highlighting specific features that differentiate them. The SELS spatial classification presented is a systematicand operative characterization of South American social-ecological land systems. We propose its use can contribute as a referenceframework for a wide range of applications such as analyzing observations within larger contexts, designing system-specific solutionsfor sustainable development, and structuring hypothesis testing and comparisons across space. Similar efforts could be done elsewherein the world. MenosABSTRACT. Humans place !!!!! strong pressure on land and have modified around 75% of Earth?s terrestrial surface. In this context,ecoregions and biomes, merely defined on the basis of their biophysical features, are incomplete characterizations of the territory. Landsystem science requires classification schemes that incorporate both social and biophysical dimensions. In this study, we generatedspatially explicit social-ecological land system (SELS) typologies for South America with a hybrid methodology that combined data-driven spatial analysis with a knowledge-based evaluation by an interdisciplinary group of regional specialists. Our approach embraceda holistic consideration of the social-ecological land systems, gathering a dataset of 26 variables spanning across 7 dimensions: physical,biological, land cover, economic, demographic, political, and cultural. We identified 13 SELS nested in 5 larger social-ecological regions(SER). Each SELS was discussed and described by specific groups of specialists. Although 4 environmental and 1 socioeconomicvariable explained most of the distribution of the coarse SER classification, a diversity of 15 other variables were shown to be essentialfor defining several SELS, highlighting specific features that differentiate them. The SELS spatial classification presented is a systematicand operative characterization of South American social-ecological land systems. We propose its use can contribute as a referenceframework for a wide range of... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Automatização; Automatization; Clusterização hierárquica; Dados multidisciplinares; Hierarchical clustering; Mapeamento; Mapeamento participatório; Mapeamento socioecológico; Multidisciplinary data; Participatory mapping; Sistema socioecológico da América do Sul; Social-ecological mapping. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03344naa a2200517 a 4500 001 2143841 005 2022-12-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.5751/ES-13066-270227$2DOI 100 1 $aZARBÁ, L. 245 $aMapping and characterizing social-ecological land systems of South America.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aABSTRACT. Humans place !!!!! strong pressure on land and have modified around 75% of Earth?s terrestrial surface. In this context,ecoregions and biomes, merely defined on the basis of their biophysical features, are incomplete characterizations of the territory. Landsystem science requires classification schemes that incorporate both social and biophysical dimensions. In this study, we generatedspatially explicit social-ecological land system (SELS) typologies for South America with a hybrid methodology that combined data-driven spatial analysis with a knowledge-based evaluation by an interdisciplinary group of regional specialists. Our approach embraceda holistic consideration of the social-ecological land systems, gathering a dataset of 26 variables spanning across 7 dimensions: physical,biological, land cover, economic, demographic, political, and cultural. We identified 13 SELS nested in 5 larger social-ecological regions(SER). Each SELS was discussed and described by specific groups of specialists. Although 4 environmental and 1 socioeconomicvariable explained most of the distribution of the coarse SER classification, a diversity of 15 other variables were shown to be essentialfor defining several SELS, highlighting specific features that differentiate them. The SELS spatial classification presented is a systematicand operative characterization of South American social-ecological land systems. We propose its use can contribute as a referenceframework for a wide range of applications such as analyzing observations within larger contexts, designing system-specific solutionsfor sustainable development, and structuring hypothesis testing and comparisons across space. Similar efforts could be done elsewherein the world. 653 $aAutomatização 653 $aAutomatization 653 $aClusterização hierárquica 653 $aDados multidisciplinares 653 $aHierarchical clustering 653 $aMapeamento 653 $aMapeamento participatório 653 $aMapeamento socioecológico 653 $aMultidisciplinary data 653 $aParticipatory mapping 653 $aSistema socioecológico da América do Sul 653 $aSocial-ecological mapping 700 1 $aPIQUER-RODRÍGUEZ, M. 700 1 $aBOILLAT, S. 700 1 $aLEVERS, C. 700 1 $aGASPARRI, I. 700 1 $aAIDE, T. M. 700 1 $aÁLVAREZ-BERRÍOS, N. L. 700 1 $aANDERSON, L. O 700 1 $aARAOZ, E. 700 1 $aARIMA, E. 700 1 $aBATISTELLA, M. 700 1 $aCALDERÓN-LOOR, M. 700 1 $aECHEVERRÍA, C. 700 1 $aGONZALEZ-ROGLICH, M. 700 1 $aJOBBÁGY, E. G. 700 1 $aMATHEZ-STIEFEL, S. L. 700 1 $aRAMIREZ-REYES, C. 700 1 $aPACHECO, A. 700 1 $aVALLEJOS, M. 700 1 $aYOUNG, K. R. 700 1 $aGRAU, R. 773 $tEcology and Society: a Journal of Integrative Science for Resilience and Sustainability$gv. 27, n. 2, 27, 2022.
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