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Registros recuperados : 28 | |
4. | | COELHO, D. S.; CORTEZ, J. W.; OLSZEVSKI, N. Variabilidade espacial da resistência mecânica à penetração em vertissolo cultivado com manga no Perímetro Irrigado de Mandacaru, Juazeiro, Bahia, Brasil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 36, n. 3, p. 755-763, maio/jun. 2012. Título em Inglês: Spatial variability of soil penetration resistance of a vertisol under mango in Perimeter of Irrigated Mandacaru in Juazeiro, Bahia, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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7. | | PEREIRA, J. S.; JESUS, T. S. de; MENDES, A. M. S.; GIONGO, V.; OLSZEVSKI, N. Alterações na estabilidade estrutural do solo após adubação verde. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 11., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 101-108. (Embrapa Semiárido. Documentos, 271). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | CASTILHO, K. B.; CORTEZ, J. W.; OLSZEVSKI, N.; SALVIANO, A. M.; TRINDADE, M. H. Análise multivariada da qualidade química de um Latossolo sob sistemas de manejo do solo. Agrarian, Dourados, v. 10, n. 36, p. 162-169, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | CASTILHO, K. B.; CORTEZ, J. W.; OLSZEVSKI, N.; SALVIANO, A. M.; ARCOVERDE, S. N. S. Relações massa-volume do solo, variabilidade espacial da resistência à penetração e produtividade do milho em sistemas de manejo. Energia na Agricultura, v. 34, n. 4, p. 479-490, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | MENDES, A. M. S.; MELO, S. B. de; OLSZEVSKI, N.; GIONGO, V.; ARCOVERDE, S. N. S. Seleção de indicadores químicos de qualidade para solos da região do entorno do lago de Sobradinho - BA, utilizando análise multivariada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIAS DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. | | CORTEZ, J. W.; ALVES, A. D. da S.; MOURA, M. R. D. de; OLSZEVSKI, N.; NAGAHAMA, H. de J. Atributos físicos do argissolo amarelo do Semiárido nordestino sob sistemas de preparo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 35, n. 4, p. 1207-1216, jul./ago. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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14. | | MENDES, A. M. S.; FEITOSA, J. R.; GRANJA, G. P.; OLSZEVSKI, N.; GIONGO, V.; CUNHA, T. J. F. Alterações nas características químicas de argissolo sob cultivo orgânico de videira de vinho na região do Submédio São Francisco. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | GRANJA, G. P.; FEITOSA, J. R.; MENDES, A. M. S.; OLSZEVSKI, N.; GIONGO, V.; CUNHA, T. J. F. Micronutrientes em argissolo amarelo sob cultivo orgânico de videira de vinho na região do Submédio São Francisco. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | OLSZEVSKI, N.; COSTA, L M.; FERNANDES FILHO, E. I.; RUIZ, H. A.; ALVARENGA, R. C.; CRUZ, J. C. Morfologia de agregados do solo avaliada por meio de analise de imagens. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Campinas, v. 28, n. 5, p. 901-909, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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17. | | FEITOZA, J. R.; MENDES, A. M. S.; OLSZEVSKI, N.; CUNHA, T. J. F.; CORTEZ, J. W.; GIONGO, V. Physical attributes of ultisol of Brazil's Northeastern semiarid under organic farming of wine grapes. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 87, n. 1, p. 483-493, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | CERQUEIRA, P. R. S.; SALVIANO, A. M.; TAURA, T. A.; OLSZEVSKI, N.; GIONGO, V.; CUNHA, T. J. F.; FERNANDEZ, E. Estratégias metodológicas para o monitoramento e espacialização da salinidade e da sodicidade dos solos em projetos de irrigação. In: CERQUEIRA, P. R. S.; LACERDA, C. F. de; ARAÚJO, G. G. L. de; GHEYI, H. R.; SIMÕES, W. L. Agricultura irrigada em ambientes salinos. Brasília, DF: CODEVASF, 2021. cap. 1, p. 20-57. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 28 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/03/2022 |
Data da última atualização: |
10/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BARROS, E. S. C.; AMORIM, M. C. C. de; OLSZEVSKI, N.; SILVA, P. T. de S. e. |
Afiliação: |
EDUARDO SOUZA COSTA BARROS, UNIVASF; MIRIAM CLEIDE CAVALCANTE DE AMORIM, UNIVASF; NELCI OLSZEVSKI, UNIVASF; PAULA TEREZA DE SOUZA E SILVA, CPATSA. |
Título: |
Composting of winery waste and characteristics of the final compost according to Brazilian legislation. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Environmental Science and Health, Part B, v. 56, n. 5, p. 447?457, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/03601234.2021.1900694 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The waste generated in the production of wine and grape juice is characterized by a high concentration of organic matter, when properly treated, can serve as sustainable strategies for its use and destination, and among these, the production of biocompost. Thus, the objective of this study was to evaluate the process of composting grape marc, sheep manure, and mango leaves, evaluating in the biocompost its physical-chemical, nutritional and microbiological characteristics for use in agriculture. The composting pile assembly followed the proportion of 30% of sheep manure as nitrogenous material and 70% of carbon-rich material (divided into 50% of grape marc and 20% of hose leaves), the initial C/N ratio was 33:1, and the process lasted 120 days according to legislation. When evaluating the results, the process occurred in an accelerated manner, where at 30 days the biocompost was already stabilized, and at the end of the process (120 days) it presented a C/N ratio of 5.85, as well as acceptable levels for the macronutrients K and P, and with-out risk of phytotoxicity, and could be used as organic fertilizer or as soil conditioner, reducing environmentally inadequate destination and generating savings with their reinsertion in the production chain. |
Palavras-Chave: |
Bagaço de uva; Biocomposto; Desperdício orgânico; Esterco de ovelha; Folhas de manga; Resíduos de vinícolas; Reutilização agrícola. |
Thesagro: |
Agricultura; Compostagem; Indústria Agrícola; Matéria Orgânica. |
Thesaurus NAL: |
Composting; Organic wastes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232281/1/Composting-of-winery-waste-and-characteristics-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02303naa a2200325 a 4500 001 2140703 005 2022-03-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/03601234.2021.1900694$2DOI 100 1 $aBARROS, E. S. C. 245 $aComposting of winery waste and characteristics of the final compost according to Brazilian legislation.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe waste generated in the production of wine and grape juice is characterized by a high concentration of organic matter, when properly treated, can serve as sustainable strategies for its use and destination, and among these, the production of biocompost. Thus, the objective of this study was to evaluate the process of composting grape marc, sheep manure, and mango leaves, evaluating in the biocompost its physical-chemical, nutritional and microbiological characteristics for use in agriculture. The composting pile assembly followed the proportion of 30% of sheep manure as nitrogenous material and 70% of carbon-rich material (divided into 50% of grape marc and 20% of hose leaves), the initial C/N ratio was 33:1, and the process lasted 120 days according to legislation. When evaluating the results, the process occurred in an accelerated manner, where at 30 days the biocompost was already stabilized, and at the end of the process (120 days) it presented a C/N ratio of 5.85, as well as acceptable levels for the macronutrients K and P, and with-out risk of phytotoxicity, and could be used as organic fertilizer or as soil conditioner, reducing environmentally inadequate destination and generating savings with their reinsertion in the production chain. 650 $aComposting 650 $aOrganic wastes 650 $aAgricultura 650 $aCompostagem 650 $aIndústria Agrícola 650 $aMatéria Orgânica 653 $aBagaço de uva 653 $aBiocomposto 653 $aDesperdício orgânico 653 $aEsterco de ovelha 653 $aFolhas de manga 653 $aResíduos de vinícolas 653 $aReutilização agrícola 700 1 $aAMORIM, M. C. C. de 700 1 $aOLSZEVSKI, N. 700 1 $aSILVA, P. T. de S. e 773 $tJournal of Environmental Science and Health, Part B$gv. 56, n. 5, p. 447?457, 2021.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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