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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
12/11/2020 |
Data da última atualização: |
11/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DAL SANTO, A.; ANIECEVSKI, E.; LEITE, F.; FACCHI, C. S.; GUARNIERI, P. C.; BOSETTI, G. E.; VALENTINI, F. D. A.; ZACCARON, G.; TOBIAS, G. P.; LIMA, M. de; FABIANI, L. M.; PAGNUSSATT, H.; PETROLLI, R. R.; TAVERNARI, F. de C.; PETROLLI, T. G. |
Afiliação: |
ALÍCIA DAL SANTO, Unoesc/Xanxere; EDEMAR ANIECEVSKI, Unoesc/Xanxere; FELIPE LEITE, Unoesc/Xanxere; CAROLINE S. FACCHI, Unoesc/Xanxere; PAULO CESAR GUARNIERI, Unoesc/Xanxere; GILNEI ELMAR BOSETTI, Unoesc/Xanxere; FERNANDA D. A. VALENTINI, Unoesc/Xanxere; GUSTAVO ZACCARON, Unoesc/Xanxere; GÉSSICA PAULA TOBIAS, Unoesc/Xanxere; MARCOS DE LIMA, Unoesc/Xanxere; LEONARDO MIGUEL FABIANI, Unoesc/Xanxere; HELOÍSA PAGNUSSATT, Unoesc/Xanxere; RAFAELLA ROSSETTO PETROLLI, UDESC; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; TIAGO GOULART PETROLLI, Unoesc/Xanxere. |
Título: |
Apparent digestibility and energy value of whole egg powder for broilers. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 9, n. 9, ed. e78996672, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.6672 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Com a necessidade de buscar alimentos alternativos que visam baratear os custos na ração de frangos de corte e reaproveitar os resíduos de incubatório que compreendem material residual do processo de incubação, objetivou-se avaliar a digestibilidade e valor energético do ovo em pó desidratado para frangos de corte. Foram utilizados 300 frangos machos da linhagem COBB, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado, composto por dois tratamentos constituídos por cinco repetições, com três animais em cada repetição. O experimento foi composto por um tratamento controle (ração referência) e um tratamento composto por ração referência + 15% de ovo desidratado em pó. Foi utilizado o método de coleta total de excretas para realizar as análises. Nas avaliações foram constatadas 7,010Kcal/kg de energia metabolizável e coeficiente de digestibilidade da proteína bruta e da matéria seca de 86,81% e 72,17%, respectivamente, parâmetros estes que podem ser inclusos em tabelas compiladas de composição de alimentos para a alimentação das aves. Conclui-se que o Ovo em pó integral desidratado pode ser utilizado adequadamente na alimentação de frangos de corte, pois possui alto valor energético e boa digestibilidade, assim seguindo os parâmetros nutricionais descritos. Abstract: In the need to seek alternative feedstuffs that aim to reduce costs in broiler rations and the reuse of hatchery waste, It was aimed in this work to evaluate the digestibility and energetic value of dehydrated egg powder for broiler chicks. Three hundred male COBB broilers were used, the experimental design was completely randomized, consisting of two treatments, consisting of five replicates with three broilers in each replicate. Being, treatment A control, reference. And treatment B control, reference with 15% dehydrated egg powder. To perform the analyzes, the total excreta collection method was used. In the evaluations it was found 7.010Kcal / kg of metabolizable energy and digestibility coefficient of crude protein and dry matter of 86.81% and 72.17%, respectively. This data can be included in feedstuffs compositional nutrition tables for broiler feed. It can be concluded that dehydrated whole egg powder can be properly used in broiler feed because it has high energy value and good digestibility, thus following the nutritional parameters described above. Resumen: Con la necesidad de buscar alimentos alternativos que tengan como objetivo reducir los costos de alimentación de pollos de engorde y reutilizar los residuos de incubación que comprenden material residual del proceso de incubación, el objetivo fue evaluar la digestibilidad y el valor energético del huevo en polvo deshidratado para pollos de engorde. Se utilizaron 300 pollos de engorde COBB machos, distribuidos en un diseño completamente al azar, compuesto por dos tratamientos consistentes en cinco repeticiones, con tres animales en cada repetición. El experimento consistió en un tratamiento de control (dieta de referencia) y un tratamiento que consistía en una dieta de referencia + 15% de huevo en polvo deshidratado. El método de recolección total de excretas se utilizó para realizar los análisis. En las evaluaciones, se encontró que 7.010 Kcal / kg de energía metabolizable y coeficiente de digestibilidad de proteína cruda y materia seca eran 86.81% y 72.17%, respectivamente, siendo posible sua inclusión em tablas de composición de alimentos para aves. Se concluye que el huevo entero en polvo seco puede usarse adecuadamente en la alimentación del pollo de engorde, ya que tiene un alto valor energético y buena digestibilidad, siguiendo así los parámetros nutricionales descritos. MenosResumo: Com a necessidade de buscar alimentos alternativos que visam baratear os custos na ração de frangos de corte e reaproveitar os resíduos de incubatório que compreendem material residual do processo de incubação, objetivou-se avaliar a digestibilidade e valor energético do ovo em pó desidratado para frangos de corte. Foram utilizados 300 frangos machos da linhagem COBB, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado, composto por dois tratamentos constituídos por cinco repetições, com três animais em cada repetição. O experimento foi composto por um tratamento controle (ração referência) e um tratamento composto por ração referência + 15% de ovo desidratado em pó. Foi utilizado o método de coleta total de excretas para realizar as análises. Nas avaliações foram constatadas 7,010Kcal/kg de energia metabolizável e coeficiente de digestibilidade da proteína bruta e da matéria seca de 86,81% e 72,17%, respectivamente, parâmetros estes que podem ser inclusos em tabelas compiladas de composição de alimentos para a alimentação das aves. Conclui-se que o Ovo em pó integral desidratado pode ser utilizado adequadamente na alimentação de frangos de corte, pois possui alto valor energético e boa digestibilidade, assim seguindo os parâmetros nutricionais descritos. Abstract: In the need to seek alternative feedstuffs that aim to reduce costs in broiler rations and the reuse of hatchery waste, It was aimed in this work to evaluate the digestibility and energetic ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alternative feedstuffs; Egg powder; Energy value; Valor energético. |
Thesagro: |
Alimento Alternativo; Avicultura; Digestibilidade; Frango de Corte; Nutrição Animal; Ovo em Pó. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Aviculture; Broiler chickens; Digestibility. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217758/1/final9506.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
03/12/2020 |
Data da última atualização: |
03/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GARCIA, A. R.; BARROS, D. V.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; BARIONI JUNIOR, W.; SILVA, J. A. R. da; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; PESSOA, J. dos S. |
Afiliação: |
ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; Daniel Vale Barros, UFPA; MOISES CORDEIRO MOURAO DE O JUNIOR, CPATU; WALDOMIRO BARIONI JUNIOR, CPPSE; Jamile Andréa Rodrigues da Silva, UFRA; José de Brito Lourenço Junior, UFPA; Jakeline dos Santos Pessoa, UFRA. |
Título: |
Innovative use and efficiency test of subcutaneous transponders for electronic identification of water buffaloes. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 52, p. 3725-3733, nov. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11250-020-02410-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the viability of using transponders for the electronic identification of water buffaloes and compare their efficiency when used in animals of different age groups. Electronic transponders with RFID technology (2.1 × 12.2 mm) were implanted subcutaneously (D0) in the scutiform cartilage. The animals consisted of four groups: CLF-I (17 calves; 2.1 ± 1.9 months), CLF-II (20 calves; 5.1 ± 3.2 months), HFR (20 heifers; 22 ± 4.7 months) and STR (19 steers; 26.6 ± 6.7 months). The animals were kept under pasture grazing, a part of the year in the dryland and a part in the floodplain, and were monitored for up to 350 days. The average time required for individual transponder implant was 49.46 s, while the time required for reading the code was 3.76 s. The older calves required higher time for individual implant (P = 0.0001) and closer approximation of the reader in the D150 (P = 0.0001). The mean read distance was 2.98 cm in D0 and 1.94 cm in D150. The magnitude of the subcutaneous transponder migration was minimal, and was within an area of 17.2 mm2. A slight bleeding was observed in 15.79% of the animals during the implant. A decreasing incidence of edema was observed until D21, with the heifers being more sensitive until that time (P = 0.0099). Considering the results, it is preferred to implant electronic transponders in calves up to two months of age. The physical rate of transponder loss was 1.3% and the loss of functionality was 9.2%. High reading rate was achieved when animals were raised both in dryland (93.9%) and floodplain (97.2%). Thus, the electronic identification of water buffaloes is a technique capable of replacing traditional and rudimentary methods to identify buffaloes and can provide safe identification of animals. MenosThe objective of this study was to evaluate the viability of using transponders for the electronic identification of water buffaloes and compare their efficiency when used in animals of different age groups. Electronic transponders with RFID technology (2.1 × 12.2 mm) were implanted subcutaneously (D0) in the scutiform cartilage. The animals consisted of four groups: CLF-I (17 calves; 2.1 ± 1.9 months), CLF-II (20 calves; 5.1 ± 3.2 months), HFR (20 heifers; 22 ± 4.7 months) and STR (19 steers; 26.6 ± 6.7 months). The animals were kept under pasture grazing, a part of the year in the dryland and a part in the floodplain, and were monitored for up to 350 days. The average time required for individual transponder implant was 49.46 s, while the time required for reading the code was 3.76 s. The older calves required higher time for individual implant (P = 0.0001) and closer approximation of the reader in the D150 (P = 0.0001). The mean read distance was 2.98 cm in D0 and 1.94 cm in D150. The magnitude of the subcutaneous transponder migration was minimal, and was within an area of 17.2 mm2. A slight bleeding was observed in 15.79% of the animals during the implant. A decreasing incidence of edema was observed until D21, with the heifers being more sensitive until that time (P = 0.0099). Considering the results, it is preferred to implant electronic transponders in calves up to two months of age. The physical rate of transponder loss was 1.3% and the loss of functionality was 9.2... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Microchip; RFID. |
Thesagro: |
Bubalus Bubalis. |
Thesaurus NAL: |
Food safety; Traceability. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218670/1/InnovativeUseEfficiency.pdf
|
Marc: |
LEADER 02659naa a2200265 a 4500 001 2127563 005 2020-12-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11250-020-02410-7$2DOI 100 1 $aGARCIA, A. R. 245 $aInnovative use and efficiency test of subcutaneous transponders for electronic identification of water buffaloes.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the viability of using transponders for the electronic identification of water buffaloes and compare their efficiency when used in animals of different age groups. Electronic transponders with RFID technology (2.1 × 12.2 mm) were implanted subcutaneously (D0) in the scutiform cartilage. The animals consisted of four groups: CLF-I (17 calves; 2.1 ± 1.9 months), CLF-II (20 calves; 5.1 ± 3.2 months), HFR (20 heifers; 22 ± 4.7 months) and STR (19 steers; 26.6 ± 6.7 months). The animals were kept under pasture grazing, a part of the year in the dryland and a part in the floodplain, and were monitored for up to 350 days. The average time required for individual transponder implant was 49.46 s, while the time required for reading the code was 3.76 s. The older calves required higher time for individual implant (P = 0.0001) and closer approximation of the reader in the D150 (P = 0.0001). The mean read distance was 2.98 cm in D0 and 1.94 cm in D150. The magnitude of the subcutaneous transponder migration was minimal, and was within an area of 17.2 mm2. A slight bleeding was observed in 15.79% of the animals during the implant. A decreasing incidence of edema was observed until D21, with the heifers being more sensitive until that time (P = 0.0099). Considering the results, it is preferred to implant electronic transponders in calves up to two months of age. The physical rate of transponder loss was 1.3% and the loss of functionality was 9.2%. High reading rate was achieved when animals were raised both in dryland (93.9%) and floodplain (97.2%). Thus, the electronic identification of water buffaloes is a technique capable of replacing traditional and rudimentary methods to identify buffaloes and can provide safe identification of animals. 650 $aFood safety 650 $aTraceability 650 $aBubalus Bubalis 653 $aMicrochip 653 $aRFID 700 1 $aBARROS, D. V. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de 700 1 $aBARIONI JUNIOR, W. 700 1 $aSILVA, J. A. R. da 700 1 $aLOURENÇO JUNIOR, J. de B. 700 1 $aPESSOA, J. dos S. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 52, p. 3725-3733, nov. 2020.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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