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Registros recuperados : 116 | |
21. | | OLIVEIRA, V. M. de; COUTINHO, H. L. da C.; ELSAS, J. D. van; MANFIO, G. P. Avaliacao da diversidade de rizobios em amostras ambientais atraves do uso de primers especificos. In REUNIAO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DE SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 23.; REUNIAO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 7.; SIMPOSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 5.; REUNIAO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 2., 1998, Caxambu,MG. Resumos... Lavras: UFLA / SBCS / SBM, 1998. p.808. FERTBIO 98: Interrelacao fertilidade, biologia de solo e nutricao de plantas: consolidacao de um paradigma. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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29. | | OLIVEIRA, V. M. de; CARNEIRO, A. V.; ROCHA, B. B.; NEVES, A. L. A. Manejo de ordenha para pequenas propriedades e orientações básicas para se obter um leite e derivados próprios para consumo. In: CARVALHO, G. R.; CARNEIRO, A. V.; YAMAGUCHI, L. C. T.; MARTINS, P. do C.; HOTT, M. C.; REIS FILHO, R. J. C.; OLIVEIRA, M. A. de (Ed.). Competitividade da cadeia produtiva do leite em Pernambuco. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2009. p. 205-219 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Semiárido. |
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39. | | PINTO, P. R.; BORGES, S. V.; CAVALCANTI, N. B.; OLIVEIRA, V. M.; DELIZA, R. Efeito de variaveis do processamento de doce em massa de umbu verde e maduro sobre sua qualidade e aceitacao. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.3 , p.11.19. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 116 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
09/11/2004 |
Data da última atualização: |
28/03/2022 |
Autoria: |
COUTINHO, H. L. da C.; OLIVEIRA, V. M. de; MOREIRA, F. M. S. |
Afiliação: |
HEITOR LUIZ DA COSTA COUTINHO, CNPS; VALÉRIA M. DE OLIVEIRA, FUNDAÇÃO TROPICAL DE PESQUISAS E TECNOLOGIA ANDRÉ TOSSELLO; FÁTIMA M. S. MOREIRA, UFLA. |
Título: |
Systematics of legume nodule nitrogen fixing bacteria: agronomic and ecological applications. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
In: PRIEST, F. G.; GOODFELLOW, M. (ed.). Applied microbial systematics. Drodrecht: Kluwer Academic Publishers, 2000. cap. 5, p. 107-134. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/978-94-011-4020-1_5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Biological nitrogen fixation (BNF) is easily the most studied microbial process applied to agriculture. It consists of the reduction of atmospheric dinitrogen (N2), unavailable to higher plants, into ammonium (NH4+), an assimilable form of this nutrient. The BNF process is performed solely by microorganisms, the majority inhabiting the soil ecosystem, and is considered to be the most relevant component of the global nitrogen cycle (Ishizuka, 1992). The best known diazotrophs (dinitrogen fixing bacteria) are rhizobia, which are able to establish a symbiotic relationship with plants of the family Leguminosae, hereby called legumes. This symbiosis is characterized by a highly specific association between plant and bacteria. Particular varieties of legume species recognize specific strains of rhizobia, which are able to infect the legume roots. This process triggers the expression of certain plant genes, resulting in the development of nodules around the site of invasion. In the interior of the nodules the bacteria undergo morphological and physiological transformations, becoming nitrogen fixing bacteroides and supplying the plant with nutrient in exchange for carbon-rich material derived from plant photosynthesis. |
Palavras-Chave: |
Biological Nitrogen Fixation; Environmental Microbiology; Fixação biológica de nitrogênio; Legume Species; Rhizobial Strain. |
Thesaurus NAL: |
Nitrogen fixation. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02086naa a2200229 a 4500 001 1336985 005 2022-03-28 008 2000 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/978-94-011-4020-1_5$2DOI 100 1 $aCOUTINHO, H. L. da C. 245 $aSystematics of legume nodule nitrogen fixing bacteria$bagronomic and ecological applications.$h[electronic resource] 260 $c2000 520 $aBiological nitrogen fixation (BNF) is easily the most studied microbial process applied to agriculture. It consists of the reduction of atmospheric dinitrogen (N2), unavailable to higher plants, into ammonium (NH4+), an assimilable form of this nutrient. The BNF process is performed solely by microorganisms, the majority inhabiting the soil ecosystem, and is considered to be the most relevant component of the global nitrogen cycle (Ishizuka, 1992). The best known diazotrophs (dinitrogen fixing bacteria) are rhizobia, which are able to establish a symbiotic relationship with plants of the family Leguminosae, hereby called legumes. This symbiosis is characterized by a highly specific association between plant and bacteria. Particular varieties of legume species recognize specific strains of rhizobia, which are able to infect the legume roots. This process triggers the expression of certain plant genes, resulting in the development of nodules around the site of invasion. In the interior of the nodules the bacteria undergo morphological and physiological transformations, becoming nitrogen fixing bacteroides and supplying the plant with nutrient in exchange for carbon-rich material derived from plant photosynthesis. 650 $aNitrogen fixation 653 $aBiological Nitrogen Fixation 653 $aEnvironmental Microbiology 653 $aFixação biológica de nitrogênio 653 $aLegume Species 653 $aRhizobial Strain 700 1 $aOLIVEIRA, V. M. de 700 1 $aMOREIRA, F. M. S. 773 $tIn: PRIEST, F. G.; GOODFELLOW, M. (ed.). Applied microbial systematics. Drodrecht: Kluwer Academic Publishers, 2000. cap. 5, p. 107-134.
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