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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  09/12/2011
Data da última atualização:  08/11/2023
Autoria:  MORAES, G. M. de; XAVIER, F. A. da S.; MENDONÇA, E. de S.; ARAUJO FILHO, J. A. de; OLIVEIRA, T. S. de.
Afiliação:  Gislane M. de Moraes, Pós-graduanda, Universidade Federal de Viçosa (UFV), MG; FRANCISCO ALISSON DA SILVA XAVIER, CNPMF; Eduardo de Sá Mendonça, Universidade Federal do Espírito Santo; João Ambrósio de Araújo Filho, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE.; Teógenes Senna de Oliveira, Universidade Federal do Cearpa (UFC), Fortaleza, CE.
Título:  Chemical and structural characterization of soil humic substances under agroforestry and conventional systems.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 35, p. 1597-1608, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S0100-06832011000500014
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Studies have proven that the agroforestry systems in the semi-arid region of the State of Ceará, Brazil, induce an increase in soil organic C levels. Notwithstanding, there is no information if this increase also results in qualitative changes in different pools of soil organic matter. The objective of this study was to verify the possible chemical and structural alterations in fulvic and humic acids of a Luvisol in areas adopting agroforestry, traditional intensive cultivation and native forest in a long-term experiment conducted in the semi-arid region of Ceará State, Brazil. The study was conducted in an experimental area of the National Goat Research Center (Embrapa) in Sobral, CE. The following treatments were evaluated: agrosilvopasture (AGP), silvopasture (SILV), intensive cultivation under fallow (ICF), and areas with native forest (NF). Soil fulvic and humic acids fractions were extracted from the 0?6 and 6?12 cm layers and characterized by elemental composition, thermogravimetry and infrared spectroscopy analyses. The elemental composition analysis of humic acids confirmed the data found for fulvic acids, showing reduction in the C, H and N levels, followed by an increase in O contents in the AGP and ICF treatments over SILV and NF. In all treatments, except to SILV in the 0?6 cm layer, the percentage of mass loss was highest (300?600 °C) for humic acids in the thermally most stable region. Despite the similarity between infrared spectra, soil fulvic acids in the S... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Ceará; Espectroscopia; Sémiárido; Silvopastoril; Sistema agrossilvopastoril; Substâncias húmicas.
Thesagro:  Biologia do solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC24916 - 1ADDAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  27/07/2020
Data da última atualização:  27/07/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLIVEIRA, T. S. DE; FREITAS-SILVA, O.; KLUCZKOVSKI, A. M.; CAMPELO, P. H.
Afiliação:  Tamires Sousa de Oliveira, UFAM; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; Ariane Mendonça Kluczkovski, UFAM; Pedro Henrique Campelo, UFAM.
Título:  Potential use of vegetable proteins to reduce Brazil nut oil oxidation in microparticle systems.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Research International, n. 137, 109526, 2020.
Páginas:  11 p.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Conservation; Freeze-drying encapsulation; Protein characterization.
Thesagro:  Bertholletia Excelsa.
Thesaurus NAL:  Oxidative stability; Unsaturated fatty acids.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA14989 - 1UPCAP - DD
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