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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AGUIAR, S. A.; OLIVEIRA, T. M. de; MICHELI, F.; FANCELLI, M. Alterações proteicas induzidas pela infestação de Diaphorina citri (Hemiptera, Liviidae) em genótipos de citros. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 9., 2015: Cruz das Almas, BA. Pesquisa: para quê? para quem? : resumos. Brasília, DF : Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, G. C.; BARBOSA, L. T.; OLIVEIRA, T. M. de; FONSECA, F. E. P.; MUNIZ, E. N.; AZEVEDO, H. C. Estimação de parâmetros genéticos de ovinos da raça Santa Inês utilizando modelos uni e bicaracterística. Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 1, p. 111-116, jan. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, T. M. de; SILVA, F.; MORILLON, R.; COELHO FILHO, M. A.; NEVES, D. M.; COSTA, M. G. C.; PIROVANI, C. P.; D. BONATTO. Root protein interatomic network obtained from citrus seedlings subjected to water deficit. In: INTERNATIONAL CITRUS CONGRESS, 22., 2012.Valencia. Book of abstracts. Valencia: International Society of Citriculture; Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias; Fundación Agroalimed, 2012. Documento eletrônico. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CIDADE, L. C.; OLIVEIRA, T. M. de; MENDES, A. F. S.; MACEDO, A. F.; FLOH, E. I. S.; GESTEIRA, A. da S.; SOARES FILHO, W. dos S.; COSTA, M. G. C. Ectopic expression of a fruit phytoene synthase from Citrus paradisi Macf. promotes abiotic stress tolerance in transgenic tobacco. Molecular Biology Report, v.39, p. 10201-10209, 2012 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, J. S. dos; OLIVEIRA, T. M. de; MARTINS, L. M.; HASHIMOTO, E. H.; BASSOI, M. C.; PIRES, J. L. F.; MIRANDA, M. Z. de; GARCIA, S.; ITANO, E. N.; ONO, E. Y. S.; KAWAMURA, O.; HIROOKA, E. Y. Monitoramento e nível de ingestão de desoxinivalenol por trigo. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 32, n. 4, p. 1439-1450, out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PINTO, A. P. G.; OLIVEIRA, T. M. de; BARBOSA, L. T.; RIBEIRO, M. J. B.; MONTALVÁN, Z. C. R. de; SOUSA, A. R. S. de; MUNIZ, E. N.; AZEVEDO, H. C. Estimativas de parâmetros genéticos para característica de crescimento em ovinos Santa Inês utilizando Inferência Bayesiana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 23., 2013, Foz do Iguaçu. Zootecnia do futuro: produção animal sustentável. Foz do Iguaçu: ABZ: Unioeste: UTFPR, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, J. de O.; BATISTA, F. de J.; FRANCEZ, L. M. de B.; SILVA, J. L. da; NOBREGA, J. M.; FERREIRA, T. M. C.; OLIVEIRA, T. M. de; CARVALHO, J. O. P. de; PAMPLONA, V. M. S.; RUSCHEL, A. R. The effect of logging on the Eschweileracoriacea(dc.) S.A. Mori population. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, v. 12, n. 8, p. 83-89, Aug. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NÓBREGA, J. M.; BATISTA, F. de J.; FRANCEZ, L. M. de B.; OLIVEIRA, T. M. de; FERREIRA, T. M. C.; MONTEIRO, F. G.; CARVALHO, J. O. P. de; RUSCHEL, A. Efeito da exploração florestal na distribuição espacial de duas espécies do gênero Manilkara (Sapotaceae), antes e após a exploração madeireira, Paragominas, Pará. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE BOTÁNICA, 11.; CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 65.; ENCONTRO REGIONAL DE BOTÂNICOS - MG, BA, ES, 34., 2014, Salvador. Botânica na América Latina: conhecimento, interação e difusão. Brasília, DF: SBS, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NÓBREGA, J. M.; FRANCEZ, L. M. de B.; BATISTA, F. de J.; MONTEIRO, F. G.; OLIVEIRA, T. M. de; FERREIRA, T. M. C.; CARVALHO, J. O. P. de; RUSCHEL, A. Regeneração natural de duas espécies do gênero Manilkara (Sapotaceae) em floresta explorada e não explorada, Paragominas, PA. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE BOTÁNICA, 11.; CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 65.; ENCONTRO REGIONAL DE BOTÂNICOS - MG, BA, ES, 34., 2014, Salvador. Botânica na América Latina: conhecimento, interação e difusão. Brasília, DF: SBS, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, M. G. C.; CIDADE, L. C.; OLIVEIRA, T. M. de; MARTINS, C. P. S.; MENDES, A. F. S.; PEREIRA, S. L. S.; PEDROSA, A. M.; GESTEIRA, A. da S.; GIRARDI, E. A.; COELHO FILHO, M. A.; SOARES FILHO, W. dos S.; MACHADO, M. A. Characterization of genes associated with two agronomically important traits in citrus: drought tolerance and fruit color. In: INTERNATIONAL CITRUS CONGRESS, 22., 2012.Valencia. Book of abstracts. Valencia: International Society of Citriculture; Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias; Fundación Agroalimed, 2012. Documento eletrônico. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ARAUJO, T. T. S.; COSTA, J. M. A. R. da; RIBEIRO, F. DE O. S.; OLIVEIRA, A. C. DE J.; DIAS, J. DO N.; ARAUJO, A. R. DE; BARROS, A. B.; BRITO, M. DA P.; OLIVEIRA, T. M. DE; ALMEIDA, M. P. D.; CASTRO, K. N. de C.; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, D. A. da; SOUZA, B. W. S. DE. Nanoemulsion of cashew gum and clove essential oil (Ocimum gratissimum Linn) potentiating antioxidant and antimicrobial activity. International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, part A, p. 100-108, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOARES, V. L. F.; RODRIGUES, S. M.; OLIVEIRA, T. M. de; QUEIROZ, T. O. de; LIMA, L. S.; HORA-JÚNIOR, B. T.; GRAMACHO, K. P.; MICHELI, F.; CASCARDO, J. C. M.; OTONI, W. C.; GESTEIRA, A. S.; COSTA, M. G. C. Unraveling new genes associated with seed development and metabolism in Bixa orellana L. by expressed sequence tag (EST) analysis. Molecular Biology Reports, New York, jun. 2010. On line first, with supplementary materials Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FOGACA, F. H. dos S.; SAVAY-DA-SILVA, L. K.; PRENTICE-HERNÁNDEZ, C.; TEODORO, M. S.; CARVALHO, L. M. de; ARAUJO, T. D. S.; PEREIRA, A. M. L.; PEDROSO, A. L.; CASSOL, G. Z.; RIBEIRO, J. S. de; DIAS, J. do N.; MAGALHAES, J. A.; CASTRO, K. N. de C.; PERFEITO, M. L. G.; MELLADO, M. S.; QUADROS, C. da C.; REIS, P. S. dos; OLIVEIRA, T. M. de; BERTOLINI, W.; SILVA, D. A. da. Tecnologias para o processamento do Tambaqui (Colossoma macropomum). Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2018. 52 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 131). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FOGACA, F. H. dos S.; SAVAY-DA-SILVA, L. K.; PRENTICE-HERNÁNDEZ, C.; TEODORO, M. S.; CARVALHO, L. M. de; ARAUJO, T. D. S.; PEREIRA, A. M. L.; PEDROSO, A. L.; CASSOL, G. Z.; RIBEIRO, J. S. de; DIAS, J. do N.; MAGALHAES, J. A.; CASTRO, K. N. de C.; PERFEITO, M. L. G.; MELLADO, M. S.; QUADROS, C. da C.; REIS, P. S. dos; OLIVEIRA, T. M. de; BERTOLINI, W.; SILVA, D. A. da. Tecnologias para o Processamento do Tambaqui (Colossoma macropomum). Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2018. 52 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 131). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
07/10/2021 |
Data da última atualização: |
09/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ARAUJO, T. T. S.; COSTA, J. M. A. R. da; RIBEIRO, F. DE O. S.; OLIVEIRA, A. C. DE J.; DIAS, J. DO N.; ARAUJO, A. R. DE; BARROS, A. B.; BRITO, M. DA P.; OLIVEIRA, T. M. DE; ALMEIDA, M. P. D.; CASTRO, K. N. de C.; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, D. A. da; SOUZA, B. W. S. DE. |
Afiliação: |
THAIS DANYELLE SANTOS ARAUJO, UFC; JOÃO MARCOS ANTÔNIO RODRIGUES DA COSTA, UFDPar; FABIO DE OLIVEIRA SILVA RIBEIRO, UFDPar; ANTONIA CARLA DE JESUS OLIVEIRA, UFPI; JHONES DO NASCIMENTO DIAS, UnB; ALYNE RODRIGUES DE ARAUJO, UFDPar; AYSLAN BATISTA BARROS, UFDPar; MANOEL DA PAIXÃO BRITO, UFDPar; TAIANE MARIA DE OLIVEIRA, UFDPar; MIGUEL PEIXOTO DE ALMEIDA, Universidade do Porto; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CPATC; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; DURCILENE ALVES DA SILVA, UFDPar; BARTOLOMEU WARLENE SILVA DE SOUZA, UFC. |
Título: |
Nanoemulsion of cashew gum and clove essential oil (Ocimum gratissimum Linn) potentiating antioxidant and antimicrobial activity. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, part A, p. 100-108, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.09.195 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, nanoemulsions of essential oil from Ocimum gratissimum (Linn) (EO) were produced using low and high energy techniques using cashew gum (CG) as a co-surfactant. The main constituents of the EO were determined by Gas Chromatography coupled with Mass Spectrometry (GC?MS), and their presence in the EO and in the formulations verified by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and UV?visible spectrophotometry was observed the encapsulation efficiency (EE%), with colloidal stability. Nuclear magnetic resonance (NMR) was used to study cashew gum. Dynamic light scattering analysis (DLS) determined the nanoemulsion Z means, polydispersity index and the Zeta potential value, nanoparticle tracking analysis (NTA) were determined. The nanostructured EO showed better antibacterial action against the pathogenic gastroenteritis species Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enterica when compared to free EO. Atomic Force Microscopy (AFM) was used for morphological analysis of the nanoparticle and study of the action of the nanoemulsion through images of the cellular morphology of S. enterica. The antioxidant activity was evaluated against the ABTS radical (2,2?-azino-bis diazonium salt (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)). The encapsulation of EO in a nanostructured system improved its antibacterial and antioxidant activity, the low energy synthesis showed greater storage stability, remaining stable for 37?days. |
Palavras-Chave: |
Conservation; Nanopartículas. |
Thesagro: |
Caju; Conservação; Cravo; Cromatografia Gasosa; Gastroenterite; Óleo Essencial. |
Thesaurus NAL: |
Gastroenteritis; Nanotechnology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02739naa a2200409 a 4500 001 2135163 005 2024-05-09 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.09.195$2DOI 100 1 $aARAUJO, T. T. S. 245 $aNanoemulsion of cashew gum and clove essential oil (Ocimum gratissimum Linn) potentiating antioxidant and antimicrobial activity.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aIn this study, nanoemulsions of essential oil from Ocimum gratissimum (Linn) (EO) were produced using low and high energy techniques using cashew gum (CG) as a co-surfactant. The main constituents of the EO were determined by Gas Chromatography coupled with Mass Spectrometry (GC?MS), and their presence in the EO and in the formulations verified by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and UV?visible spectrophotometry was observed the encapsulation efficiency (EE%), with colloidal stability. Nuclear magnetic resonance (NMR) was used to study cashew gum. Dynamic light scattering analysis (DLS) determined the nanoemulsion Z means, polydispersity index and the Zeta potential value, nanoparticle tracking analysis (NTA) were determined. The nanostructured EO showed better antibacterial action against the pathogenic gastroenteritis species Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enterica when compared to free EO. Atomic Force Microscopy (AFM) was used for morphological analysis of the nanoparticle and study of the action of the nanoemulsion through images of the cellular morphology of S. enterica. The antioxidant activity was evaluated against the ABTS radical (2,2?-azino-bis diazonium salt (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)). The encapsulation of EO in a nanostructured system improved its antibacterial and antioxidant activity, the low energy synthesis showed greater storage stability, remaining stable for 37?days. 650 $aGastroenteritis 650 $aNanotechnology 650 $aCaju 650 $aConservação 650 $aCravo 650 $aCromatografia Gasosa 650 $aGastroenterite 650 $aÓleo Essencial 653 $aConservation 653 $aNanopartículas 700 1 $aCOSTA, J. M. A. R. da 700 1 $aRIBEIRO, F. DE O. S. 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. DE J. 700 1 $aDIAS, J. DO N. 700 1 $aARAUJO, A. R. DE 700 1 $aBARROS, A. B. 700 1 $aBRITO, M. DA P. 700 1 $aOLIVEIRA, T. M. DE 700 1 $aALMEIDA, M. P. D. 700 1 $aCASTRO, K. N. de C. 700 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 700 1 $aSILVA, D. A. da 700 1 $aSOUZA, B. W. S. DE 773 $tInternational Journal of Biological Macromolecules$gv. 139, part A, p. 100-108, 2021.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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