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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
22/05/2023 |
Data da última atualização: |
29/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, L. M. A.; ALVES FILHO, E. G.; MARTINS, R. M.; OLIVEIRA, J. D. J.; VIDAL, C. S.; OLIVEIRA, L. A. de; BRITO, E. s. de. |
Afiliação: |
LORENA MARA A. SILVA, CNPAT; ELENILSON G. ALVES FILHO, UFC; ROBSON M. MARTINS, UFC; WILLYANE J. D. J. OLIVEIRA, UFC; CRISTINE S. VIDAL, UFC; LUCIANA A. DE OLIVEIRA, CNPMF; EDY S. DE BRITO, CNAT. |
Título: |
NMR-based metabolomic approach for evaluation of the harvesting time and cooking characteristics of different cassava genotypes. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 11, n. 11, 1651, p. 1-12, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods11111651 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cassava is an important staple food for low-income countries. However, its cooking characteristics are especially affected by genotype. In this study, two groups of genotypes, namely hard to cook (HTC) and easy to cook (ETC), were harvested at different times (9 and 15 months), and
evaluated by NMR coupled to chemometrics. Additionally, lignin of these materials was studied by 1H-13C HSQC NMR. The carbohydrates were the most important class of compounds to differentiate the cassava genotypes. The correlation of NMR with cooking time and starch content showed that the higher content of primary metabolites, mostly glucose, can be associated with longer cooking times and reduction of starch, corroborating the metabolic pathways analysis. Furthermore, it was observed that the lignin from cell walls did not differentiate the cooking performance of the genotypes. |
Palavras-Chave: |
Alimentação animal; Alimentação humana; Análise de via; Análise Estatística Multivariada; Animal food; Cassava genotypes; Cooking time; Gene resistance; Genótipos de mandioca; Human food; Manihot esculenta Crantz; Multivariate statistical analysis; NMR; Nuclear Magnetic Resonance; Pathway analysis; Productivity; Ressonância Magnética Nuclear; Tempo de cozimento; Vegetal Raw Material. |
Thesagro: |
Análise Estatística; Lignina; Mandioca; Matéria Prima Vegetal; Melhoramento Vegetal; Produtividade; Resistência Genética. |
Thesaurus Nal: |
Cassava; Lignin; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Origem |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
22/01/2024 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, T. C. C. de; RAMOS, F. da S.; FERREIRA, R. S.; TOMAZI, M.; SALTON, J. C. |
Afiliação: |
THAINÁ CAROLINE CASAVECHIA DE OLIVEIRA, ENGENHEIRA-AGRÔNOMA, ESTUDANTE DE DOUTORADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, BOLSISTA, DEMANDA SOCIAL – CAPES; FABRÍCIA DA SILVA RAMOS, ENGENHEIRA-AGRÔNOMA , DOUTORA EM AGRONOMIA, BOLSISTA, INOVAÇÃO TECNOLÓGICA, FUNDAÇÃO DE APOIO À PESQUISA E AO DESENVOLVIMENTO; RAFAEL SILVA FERREIRA, ENGENHEIRO-AGRÔNOMO, DOUTOR EM AGRONOMIA, BOLSISTA, INOVAÇÃO TECNOLÓGICA, FUNDAÇÃO DE APOIO À PESQUISA E AO DESENVOLVIMENTO; MICHELY TOMAZI, CPAO; JULIO CESAR SALTON, CPAO. |
Título: |
Relação da estabilidade de agregados e teor de carbono em diferentes sistemas de manejo. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2023, Dourados. Resumos... Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2023. (Embrapa Agropecuária Oeste. Eventos técnicos & científicos, 2). p. 27; JIPE 2023. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Sistema de integração lavoura-pecuária. |
Thesagro: |
Pastagem. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161134/1/27.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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